Search
Close this search box.

Na letošnji licitaciji najboljšega lesa rekordna količina hlodov (FOTO)

Organizatorji, ki na Koroškem pripravljajo 14. licitacijo najboljše hlodovine, tudi letos poročajo o rekordih. Količina pripeljane hlodovine je že presegla lansko dotlej rekordno količino 3706 hlodov. Letos pričakuje od 6500 do 7000 hlodov, dovoz bodo zaključili v četrtek, od sobote dalje pričakujejo ponudbe kupce. Odpirali jih bodo 4. februarja.

Zaradi izrednega zanimanja so organizatorji licitacije, to so Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline v sodelovanju z Društvom lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije, še do srede oz. izjemoma četrtka podaljšali rok za dovoz hlodovine na od letos novo lokacijo licitacije, ki je v Podgorju pri Slovenj Gradcu. Prvotno dogovorjen velik travnik na novi lokaciji je že dva dni poln, tako da so organizatorji morali najeti dodatne sosednje lokacije.

Po zaključenem dovozu gre v tisk katalog zbrane hlodovine, ki mora biti od sobote, 25. januarja, dalje na voljo potencialnim kupcem. Nato so do torka, 4. februarja, predvideni ogledi hlodovine in oddajanje ponudb.

Javna razglasitev vseh rezultatov letošnje licitacije bo 19. februarja. Takrat organizatorji pripravljajo tudi dan odprtih vrat licitacije, ko si ponujeno hlodovino ogledajo številni lastniki gozdov, kupci, podjetniki, šolarji ter strokovna in druga javnost.

Eden od razlogov, da je na letošnji licitaciji ponujena rekordna količina hlodovine, je zagotovo lepo in suho vreme v zadnjem obdobju, ki omogoča dela v gozdu. Drugi razlog za tako velik odziv pa je zadovoljstvo ponudnikov hlodovine, ki povedo, da s prodajo kvalitetnega lesa na licitaciji dosežejo bistveno višje cene kot s prodajo na kamionski cesti, je za STA povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline.

Na licitaciji tradicionalno najvišje cene dosega gorski javor rebraš in tudi letos bo, kot kaže, tako. “Mislim, da imamo vsaj dva zelo lepa javorja, ki bosta konkurirala za zelo lepe cene. Je pa zagotovo kar nekaj lepih rebrašev, kolikor smo uspeli videti v tej gneči,” je dejal Jeromel.

Ocenjuje, da bo vzporedno z naraščanjem količine ponujene hlodovine naraslo tudi število kupcev. Lani so velik del lesa kupili tuji kupci, skoraj četrtino kupec s Kitajske, ki je bil tako največji kupec in ki ga na licitaciji pričakujejo tudi letos. Skupno se je lanske dražbe udeležilo rekordno število kupcev, to je 39. Oddali so rekordnih 12.375 ponudb.

“Po naših informacijah na trgu manjka lepega lesa, kakršnega mi prodajamo,” je še dejal Jeromel, ki zato pričakuje, da bodo kupci, ki so v preteklosti že sodelovali na licitaciji, kupili še večje količine.

Največ ponujenega lesa na licitaciji je iz slovenskih gozdov, med ponujenimi vrstami pa prevladujejo hrast, smreka in gorski javor. Na lanski licitaciji se je v grobem obrnilo okoli 1,2 milijona evrov.

Dogodki