Search
Close this search box.

Na Leše na koline, tovste grumpe in mošt

Na Lešah bo prvi Kulinarični festival kolin in tovstih grumpov

Jutri bo od 12.00 do 15.00 na prireditvenem prostoru za osnovno šolo Leše kulinarični festival kolin in tovstih grumpov, kjer vas bo čakala radoživa družba ljubiteljev dobre hrane in zakuhan koroški mošt!

Na Lešah je že dolgo tlela ideja o organizaciji kulinaričnega festivala, ki bi (p)oživil vaško tradicijo, počastil naše znane tovste grumpe in širše predstavil druge jedi, ki so se včasih pripravljale ob kolinah in ki jih danes delajo samo še tu in tam. Letos so se tako odločili, da veseli december obeležijo s festivalom kolin in ostalih dobrot, ki so že včasih razveseljevale ljudi v sezoni kolin. Pri organizaciji sodelujejo Kulturnego društvo Leše, Geopark Karavanke in turistična agencija Kareta.

Sočni tolsti grumpi, slasten mežerli s krompirjevo solato, kisla župa, omamne pečenice in ostale tradicionalne jedi, ki so jih v času kolin pripravljali naši dedki in babice, pradedki in prababice. Poskrbljeno bo tudi za vegane. Poskusili boste lahko tudi znova in znova nagrajeni kruh Marjete Ročnik, naše kmetice leta, in pogačo izpod rok Danice Miler.

Nekoč so koline veljale za enega največjih praznikov na Slovenskem, saj so v zimskem času ob skupnem opravilu povezale cele vaške skupnosti in zagotovile preživetje v hudih časih. Po etnologu Janezu Bogataju koline predstavljajo izjemno dediščino slovenske prehranske in kulinarične kulture.

Tudi na Koroškem je pred štiridesetimi in več leti skoraj vsaka hiša imela prašiča oz. domačo žival. Takrat je bila domača žival edini vir mesa in najstarejši prebivalci Leš so povedali, da so bile koline nekoč družinski praznik. Ne samo za odrasle, ki so se po delu tudi poveselili, ampak tudi za otroke. V tistih časih še ni bilo žog in točno se je vedelo, kateri izmed otrok bo dobil mehur – ki so ga nato uporabljali kot žogo.

Besedilo: Kulturno društvo Leše, Geopark Karavanke, Turistična agencija Kareta

Dogodki

Na Lešah bo prvi Kulinarični festival kolin in tovstih grumpov