Search
Close this search box.

Na Koroškem še dva nova župana, skupno tam novo vodstvo v tretjini občin

Drugi krog županskih volitev je na Koroškem potekal v dveh občinah. Presenečenje drugega kroga je Mark Maze, ki je premagal dosedanjega župana Občine Mežica Dušana Krebla. V Dravogradu bo novi župan Anton Preksavec, ki je bil dva mandata podžupan. Od skupno 12 koroških občin bodo tako štiri dobile novo vodstvo.

Zmaga novinca v lokalni politiki, 36-letnega Marka Mazeja, ki je v Občini Mežica v nedeljo po vseh preštetih glasovnicah prejel skoraj 59 odstotkov glasov, je marsikoga presenetila. Maze je za 291 glasov premagal dosedanjega župana Dušana Krebla, ki je občino vodil od leta 2006. Oba sta kandidirala s podpisi volivcev, volilna udeležba v drugem krogu je bila nekaj manj kot 56-odstotna. V prvem krogu so se za župansko mesto potegovali skupno štirje kandidati.

To ni moj uspeh, je uspeh občank in občanov. Kot kaže, so si želeli spremembe,” je Maze danes dejal za STA. Volivcem se je zahvalil za glasove in dodal, da mora zdaj njihovo zaupanje upravičiti. Da so si Mežičani želeli sprememb, po njegovem mnenju kaže tudi prenovljena sestava občinskega sveta, saj bo v novem mandatu, kot je dejal, deset od 14 občinskih svetnikov novih.

Maze, ki je bil doslej zaposlen na področju informacijskih tehnologij, bo poklicni župan, ki si bo prizadeval za razvoj Mežice na vseh področjih, ena prvih nalog pa bo pokritje glavne avtobusne postaje v Mežici, je napovedal.

Novega župana imajo tudi v Občini Dravograd, kjer se je zaradi odhoda Marijane Cigala z mesta županje na vrh Zdravstvenega doma Dravograd s 1. oktobrom letos vedelo, da bo občina dobila novo vodstvo. Skupno se je za županski stolček letos potegovalo pet kandidatov.

V drugem krogu je zmagal dosedanji podžupan Anton Preksavec, ki je prejel dobrih 60 odstotkov glasov in tako premagal protikandidatko, učiteljico Marjeto Podgoršek Rek. Oba sta kandidirala s podpisi volivcev, v drugem krogu pa se je v občini volitev udeležilo 45 odstotkov upravičencev.

Preksavec, ki je bil podžupan zadnjih osem let, je ob izvolitvi dejal, da bodo skupaj z ekipo Dravograd peljali v novo razvojno perspektivo ter da se zaveda, da to pomeni trdo delo. Po konstitutivni seji občinskega sveta, ki bo 15. decembra, sledi sprejetje občinskega proračuna za prihodnje leto, nato pa se bodo posvetili projektom in naložbam.

V pogovoru za STA je Preksavec omenil osnovno šolo v Šentjanžu, zdravstveni dom Dravograd, dokončanje že začetih infrastrukturnih projektov, ureditev kanalizacije v zaselkih, kjer te še ni, napovedal je tudi nadgradnjo vodovoda z sodobnejšim načinom filtracije in izgradnjo bloka z neprofitnimi stanovanji.

Na Koroškem je od skupno 12 občin na letošnjih lokalnih volitvah novega župana dobila tretjina občin. Poleg omenjenih dveh iz drugega kroga še Občina Muta, kjer županovanje po dveh mandatih Mirka Vošnerja prevzema Angelca Mrak, in Občina Podvelka, kjer je po umiku dolgoletnega in doslej edinega župana te občine Antona Kovšeta v prvem krogu proti dvema protikandidatoma zmagal dosedanji podžupan Miran Pušnik.

Dogodki

Drugi krog županskih volitev je na Koroškem potekal v dveh občinah. Presenečenje drugega kroga je Mark Maze, ki je premagal dosedanjega župana Občine Mežica Dušana Krebla. V Dravogradu bo novi župan Anton Preksavec, ki je bil dva mandata podžupan. Od skupno 12 koroških občin bodo tako štiri dobile novo vodstvo.