Na Koroškem potrjenih 13 okužb. Avstrija na meji s Slovenijo uvaja zdravstveni nadzor potnikov

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 319 okužb z novim koronavirusom, medtem ko so opravili 9860 testiranj, so objavili na spletni strani ministrstva za zdravje. Še v sredo je bilo potrjenih 286 potrjenih primerov, opravljenih pa 8730 testiranj. V bolnišnicah je po navedbah vodje strokovne skupine za podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojane Beović okoli 40 bolnikov s covidom-19.

Po epidemioloških podatkih, ki so jih na NIJZ prejeli do 10. ure, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 107 iz osrednjeslovenske, 55 iz jugovzhodne Slovenije, 50 iz savinjske, 29 iz podravske, 20 iz gorenjske, 13 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, deset iz pomurske, osem iz obalno-kraške, štirje iz goriške, dva iz zasavske in eden iz posavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. Epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Med obolelimi je 157 žensk in 160 moških, ena oseba je umrla. Več podatkov najdete TUKAJ.

Na Koroškem imamo do danes potrjenih skupno 13 okužb z novim koronavirusom: v Slovenj Gradcu 6, na Ravnah na Koroškem 3, na Prevaljah 1, v Podvelki 1, v Dravogradu 1 in v Črni na Koroškem 1.

LJUBLJANA – V skladišče civilne zaščite v Rojah so dopoldne dostavili 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, zanje pa odšteli 250.000 evrov, je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Že zjutraj so Slovenske železnice v skladišče dostavile približno 100.000 mask, tako da so najnujnejše potrebe v tem trenutku pokrite, je dejal minister in napovedal še, da bodo do konca tedna skušali realizirati še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, v začetku naslednjega pa enako število še bolj učinkovitih mask tipa FFP3. Minister za obrambo Matej Tonin je medtem na novinarski konferenci pojasnil zaplet okoli treh milijonov zaščitnih mask, ki jih je Slovenija naročila iz tujine in za katerimi se je izgubila vsaka sled. Po njegovih besedah je policija ugotovila, da gre za klasično prevaro. Maske so naročili pri podjetju Global Promet, katerega direktor je Emir Begović iz Bosne in Hercegovine. “Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajale,” je dejal Tonin. Policija bo tovrstne zlorabe po njegovih zagotovilih prioritetno preganjala.

KIDRIČEVO/CELJE – V kidričevskem podjetju Boxmark medtem že v naslednjih urah pričakujejo prve pošiljke materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu, je povedal direktor podjetja Marjan Trobiš. Prve maske bi po njegovih besedah lahko začeli šivati v ponedeljek, tako da bi jih lahko dobavili že v torek, za zdaj pa računajo na okoli 40.000 do 45.000 mask dnevno. Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent-Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil. V družbi trenutno iščejo tekstilni material po Sloveniji in pričakujejo, da bodo kmalu izdelali 30.000 do 40.000 zaščitnih mask.

LJUBLJANA – Odbor DZ za finance je za sprejem na plenarni seji pripravil še dva ukrepa, s katerimi vlada hiti na pomoč gospodarstvu, ki se zaradi novega koronavirusa že sooča s poslovno škodo. Prvi administrativno razbremenjuje podjetja in zagotavlja proračunska sredstva za spopad z epidemijo, drugi omogoča zamik odplačevanja posojil. Na konec maja se prestavlja tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Ajpesu.

LJUBLJANA – Mladi zdravniki Slovenije se bojijo, da trenutni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa niso dovolj učinkoviti. Kot opozarjajo na Facebook strani, je ključno, kdaj so vzpostavljeni dovolj uspešni ukrepi. Že en dan zamude namreč povzroči izjemno veliko razliko v obremenjenosti zdravstvenega sistema in nepotrebnih smrti. Ob tem objavljajo simulacijo dveh možnih potekov epidemije covid-19. Prvi temelji na predpostavki, da so bili ukrepi vlade, sprejeti v začetku tedna, uspešni. V tem primeru bi bila največja obremenitev bolnišnic v prvem tednu aprila, potrebnih bi bilo okrog 500 hospitalizacij, od tega 120 na intenzivnih enotah. Druga možnost je, da sedanji ukrepi niso dovolj učinkoviti. Ta model predvideva dodatne ukrepe konec marca, če bi bili ti uspešni, bi sredi aprila potrebovalo hospitalizacijo 1800 bolnikov, od tega skoraj 500 na intenzivnih enotah.

LJUBLJANA – Večina opozicijskih strank za zdaj ni naklonjena zamisli o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. V SD in LMŠ sicer želijo predvsem več informacij o tem, zakaj bi bil tak ukrep potreben, v Levici pa so proti. Bodo pa predlog podprli v SNS. Zamisel je sicer v sredo omenil notranji minister Aleš Hojs v luči lažjega obvladovanja trenutne zdravstvene krize.

LJUBLJANA – Pri varuhu človekovih pravic menijo, da je k preprečevanju širjenja epidemije treba pristopiti na način, ki spoštuje človekove pravice in svoboščine. “Če odgovorni v državi pripravljajo ukrepe, ki bi lahko restriktivno posegli v temeljne pravice, od njih pričakujemo, da nujnost posegov dobro utemeljijo,” so zapisali v varuhovem uradu. V uradu namreč ocenjujejo, da ni dovolj, da odgovorni v državi javnost le seznanijo, da so se odločili za nek ukrep, temveč se pričakuje, da dajo tudi podrobnejšo razlago, zakaj naj bi bilo nujno omejiti osnovne gradnike demokratične države.

NOVA GORICA – Vlada se je odzvala na poziv novogoriškega župana Klemna Miklaviča in v sredo zvečer v novem odloku o prehajanju slovensko-italijanske državne meje uredila, da dvolastniki kmetijskih zemljišč v Sloveniji in Italiji lahko mejo zdaj prehajajo tam kot doslej, vendar le z namenom kmetijskih del. To po doslej veljavnem odloku ni bilo mogoče. Kot so pojasnili na kmetijskem ministrstvu, to v praksi pomeni, da lahko slovenski državljani, ki imajo kmetijsko zemljo v Italiji, in obratno, državljani Italije (tudi slovenski zamejci), ki imajo kmetijsko zemljo v Sloveniji, prečkajo mejo tako kot doslej – na maloobmejnih mejnih prehodih, na polju ipd. Izpolnjevati morajo le pogoj, da je prehod nujen zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelskih opravil. Po omenjenem odloku sicer na cestnih povezavah z Italijo delujejo le še štiri kontrolne točke, in sicer na mejnih prehodih Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok.

DUNAJ – Avstrija bo v petek tudi na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla zdravstveni nadzor potnikov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, tako kot ga je na mejah z Italijo, Švico, Nemčijo in Lihtenštajnom. Preverjanje zdravstvenega stanja ljudi bo tako izvajala na vseh mejah, razen s Češko in Slovaško. Ukrep bo veljal najmanj do 7. aprila.

Tako bodo morali vsi potniki obvezno predložiti zdravniško potrdilo, da so bili na testiranju za koronavirus negativni, potrdilo pa ne sme biti starejše od štirih dni.

Brez zdravniškega potrdila lahko v Avstrijo vstopijo le avstrijski državljani ali tisti, ki imajo tam začasno, stalno ali običajno bivališče in se s podpisom izjave zavežejo, da bodo po vstopu v Avstrijo 14 dni ostali v samoizolaciji, razen če vmes testiranje ne pokaže, da koronavirusa nimajo.

Tranzit čez Avstrijo je dovoljen le brez postanka, izjeme pa veljajo za blagovni promet in promet za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb) ter za dnevne migrante. Vendar bodo še posebej pri voznikih in zaposlenih izvajali naključne zdravniške preglede pri vstopu, je opozorilo slovensko veleposlaništvo na Dunaju.

LJUBLJANA – Več Slovencev se danes vrača iz Maroka, Češke in Srbije, kjer so obtičali zaradi zapor meja in letalskega prometa zaradi pandemije koronavirusa. Iz Prage je že zjutraj odpeljal avtobus, pred kratkim je eden krenil tudi proti Beogradu, skupina Slovencev pa iz Marakeša leti proti Budimpešti. V Maroku je za konzularno pomoč pri povratku zaprosilo 16 Slovencev. Zjutraj ob 6. uri je z letališča v Pragi odpeljal avtobus s slovenskimi potniki, ki so imeli zaradi zaprtih meja težave pri vrnitvi s Kanarskih otokov. Na tem avtobusu je 12 slovenskih državljanov. Proti Srbiji pa je okoli 9. ure iz Ljubljane odpeljal avtobus s srbskimi državljani, ki se želijo vrniti v svojo domovino. Isti avtobus bo potem predvidoma popoldne iz Beograda odpeljal skupino slovenskih državljanov. Na avtobusu naj bi bilo 12 Slovencev ter dva Slovaka. Danes ob 16. uri bo iz Moskve proti Dunaju odpotovalo tudi posebno letalo, ki je sicer namenjeno avstrijskim državljanom, možnost pa lahko izkoristijo tudi državljani drugih članic EU.

LJUBLJANA – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je sporočila, da pogreša aktivno vlogo izvajalcev medicine dela. Zato jih poziva, da takoj v samih podjetjih in zavodih ocenijo tveganje za širitev koronavirusa. Na tej podlagi pa naj delodajalcem konkretno svetujejo učinkovite ukrepe za preprečitev širjenja virusa med zaposlenimi oz. za pravilno ukrepanje v primeru okužb.

LJUBLJANA – Ministrstvo za gospodarstvo je na spletni strani objavilo odgovore na najpogostejša vprašanja glede sprejetega odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev. Med drugim so zapisali, da rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa ni dovoljeno izvajati, zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti tudi s starejšimi. Izvajajo se lahko izključno izredne storitve, kot na primer storitve v primeru dimniškega požara, uhajanja ogljikovega monoksida ali zamašitve peči ali dimnika.

LJUBLJANA – Vlada je v sredo potrdila vzpostavitev kriznega štaba za prevoznike, ki naj bi zaživel v četrtek, je za STA povedal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Organ bo prevoznikom pomagal pri dokumentih in razreševanju zapletov v tujini. Prevozniki imajo sicer več težav, med drugim s karantenami, zaradi česar v tujini zastaja pomemben tovor.

LJUBLJANA – Slovenski proizvajalci različnih dezinfekcijskih sredstev v času epidemije delajo na polno, pri čemer se tudi sami že soočajo s težavami zaradi dobave materiala in surovin. Ob tem pa poudarjajo, da je za domačo rabo pomembno temeljito in pogosto umivanje rok, medtem ko so razkužilna sredstva bolj nujna v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugod.

LJUBLJANA – Inšpektorat RS za delo je v zadnjih dneh prejel več prijav, da delodajalci v svojih delovnih procesih ne izvajajo predvidenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom ali pa so ti pomanjkljivi. Prav tako je več prijavljenih kršitev delovne zakonodaje. Zato bodo inšpektorji poostrili nadzor, so sporočili z inšpektorata.

LJUBLJANA – Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije poziva vse delodajalce v gradbenih dejavnostih in industriji gradbenega materiala, da ustavijo delo na gradbiščih in v proizvodnji gradbenih materialov za čas trajanja epidemije novega koronavirusa. Poudarjajo, da gradbena dejavnost za delovanje države v času epidemije ni nujna.

LJUBLJANA – Oglasni spletni portal Bolha.com je vzpostavil tržnico, prek katere se lahko prebivalci povežejo s pridelovalci lokalne hrane in sveža živila naročijo na dom. S tem želijo pomagati tako gospodarstvu kot prebivalcem v času epidemije koronavirusa, ko so odsvetovani bližnji stiki.

LJUBLJANA – Ministrstvo za infrastrukturo je vzpostavilo posebno kontaktno telefonsko številko, kjer so na voljo informacije v zvezi z ukrepi Slovenije za zajezitev koronavirusa s področja infrastrukture. Gre za ukrepe na področjih cestnega, železniškega, zračnega, žičniškega in pomorskega prometa ter plovbe po celinskih vodah in na področju energetike. Kontaktna številka je 01 478 85 12.

BRASLOVČE/ŽALEC – Hmeljarji so začeli s prvimi opravili v hmeljiščih, pri tem pa večinoma najemajo sezonske delavce iz tujine. Občini Braslovče in Žalec sta s posebno odredbo hmeljarjem naložili, da za delavce zagotovijo ustrezne higienske pogoje in jim omejijo gibanje. Medtem hmeljarji opozarjajo, da so se prihodi delavcev ustavili, in pričakujejo ukrepanje države.

LJUBLJANA – V podjetju Si splet so razširili poskusno obdobje za dvofaktorsko avtentikacijo ESET Secure Authentication z enega na tri mesece. S tem želijo podjetjem pomagati pri vzpostavitvi temeljne zaščite pri delu od doma. Z omenjeno rešitvijo lahko podjetja v nekaj urah brezplačno vzpostavijo varen dostop do notranjega poslovnega omrežja in zaščitijo poslovni informacijski sistem, dokumente ter druge podatke in informacijske storitve pred nepooblaščenim dostopanjem, so sporočili iz podjetja.

SLOVENJ GRADEC: Podjetje Adient iz Slovenj Gradca je v kriznih razmerah izdelalo omejeno količino zaščitnih mask za svoje zaposlene, pri čemer so 1500 mask v duhu družbene odgovornosti podarili Mestni občini Slovenj Gradec, ki jih bo danes med 15. in 17. uro razdelila lokalnim trgovcem hrane, ki nimajo možnosti pridobitve zaščitnih mask kje drugje. Na občini vabijo vse manjše trgovine, prodajalce živil in življenjsko nujnih potrebščin, da maske prevzamejo na sedežu MO SG, Šolska ulica 5, danes, 19. marca,  med 15. in 17. uro oziroma do razdelitve celotne količine mask.

SVET

BRUSELJ – Sposobnost delovanja zveze Nato kljub globalni pandemiji novega koronavirusa ni spodkopana, je zatrdil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg ob predstavitvi poročila za leto 2019. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo vse zaveznice še naprej spoštovale obrambne cilje, in izpostavil pomembno vlogo vojske v pandemiji.

BRUSELJ – Evropska komisija bo vzpostavila prvo evropsko strateško rezervo medicinske opreme v pomoč članicam EU pri soočanju s pandemijo. S tem poskuša rešiti pereč problem pomanjkanja zaščitne in druge zdravstvene opreme, s katerim se spopadajo povsod v Evropi in svetu. Pobuda bo predvidoma zaživela prihodnji teden.

ZAGREB – Na Hrvaškem so doslej potrdili 99 okužb s koronavirusom, kar je 12 več kot v sredo zvečer. Opolnoči so sicer zaprli hrvaško mejo ter uvedli poostrene ukrepe družbene osamitve. Sabor je sprejel sveženj zakonskih sprememb, s katerimi nameravajo predvsem ohraniti delovna mesta in likvidnost podjetij, ki so ali se bodo znašla v težavah zaradi epidemije. Gre za več kot 30 milijard kun (štiri milijarde evrov) pomoči.

BEOGRAD/PODGORICA/SARAJEVO – V Srbiji so zabeležili še osem novih primerov okužbe, tako da jih imajo v državi 97. Število potrjenih okužb pa raste tudi v Črni gori. Zabeležili so šest novih primerov in jih imajo skupno osem. V BIH imajo 41 primerov okužbe.

MADRID – V Španiji je za koronavirusno boleznijo 19 umrlo še 169 ljudi, zabeležili pa so 3431 novih primerov okužbe. Vse skupaj je umrlo 767 ljudi, okužilo pa se jih je 17.147. Ozdravelo je 1107 ljudi.

BERLIN – V Nemčiji so potrdili 10.999 okužb s tem virusom. V enem dnevu so potrdili 2801 novih okužb, doslej pa je bolezni covid-19 podleglo 20 ljudi. Z nemško-poljske meje poročajo o zastojih na cestah, ki so dolgi tudi več deset kilometrov. V Nemčijo se je v sredo iz Tunizije, Egipta, Maroka in Azerbajdžana vrnilo sedem čarterskih letov s približno 1500 Nemci. Vrniti nameravajo več deset tisoč nemških državljanov, kar je največja tovrstna akcija v zgodovini države.

BERLIN – Posledice pandemije novega koronavirusa bi lahko nemško gospodarstvo pahnile v globoko recesijo, je opozoril münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Posledic trenutno podrobneje ni mogoče napovedati, zgovoren pa je podatek, da je kazalnik gospodarske klime v Nemčiji marca glede na februar utrpel največji padec po letu 1991.

PARIZ – V Franciji razmišljajo o podaljšanju obvezne samoizolacije in osamitve za zajezitev širjenja koronavirusa, kar naj bi trajalo 14 dni. Kot se je izrazil notranji minister Christophe Castaner, se namreč nekateri idioti teh pravil ne držijo, hodijo okoli in izpostavljajo druge tveganju.

TOKIO/LONDON – Zaradi izbruha novega koronavirusa je japonski cesar Naruhito preložil državniški obisk v Združenem kraljestvu. Japonska vlada je ob tem izrazila upanje, da bodo obisk izvedli v drugem četrtletju tega leta. Britanska kraljica Elizabeta II. je sicer zaradi pandemije odpovedala več obveznosti.

MOSKVA – V Rusiji so potrdili prvi smrtni primer zaradi covida-19. Novi bolezni je podlegla starejša ženska v Moskvi. V tej državi so sicer do srede potrdili 147 primerov novega koronavirusa. Oblasti so napovedale nove ukrepe, s katerimi želijo okrepiti vrednost rublja in pomagati proizvajalcem nafte. Med drugim bo povečala prodajo tujih deviznih rezerv.

TEHERAN – Iran je potrdil 149 novih smrti zaradi covida-19, skupno je novi koronavirus v državi terjal 1284 smrtnih žrtev. Doslej se je z virusom okužilo 18.407 ljudi.

CIUDAD DE MEXICO – Iz Mehike poročajo o prvi smrtni žrtvi covida-19. V sredo je umrl 41-letnik v prestolnici, ki je imel diabetes.

WUHAN – Smrtnost pri okužbi z novim koronavirusom v Wuhanu na Kitajskem, kjer bilo prvo žarišče bolezni, je bila 1,4-odstotna, in ne 4,5-odstotna, kot so domnevali doslej, je pokazala najnovejša raziskava univerze v Hongkongu.

ŽENEVA – Za reševanje letalskih družb, ki jih je izbruh novega koronavirusa močno prizadel, je na globalni ravni potrebna takojšnja pomoč v višini 200 milijard dolarjev (183 milijard evrov), je opozorilo mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA.

ŠPORT

ATENE – Organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu, ki navkljub pandemiji novega koronavirusa vztrajajo pri prvotnem datumu tekmovanj med 24. julijem in 9. avgustom, so danes v Atenah prevzeli olimpijski ogenj. Na skromni slovesnosti, ki je bila zaradi strahu pred širjenjem virusa zaprta za javnost, so na Panatenskem stadionu prevzeli plamenico. Malo znana nekdanja japonska plavalka Naoko Imoto, ki živi v Grčiji, je na prizorišču prvih olimpijskih iger moderne dobe leta 1896 prevzela olimpijski ogenj, ki so ga prižgali minuli teden v antični Olimpiji. Olimpijska plamenica naj bi na Japonsko pripotovala v petek. Pot olimpijske bakle pa se bo predvidoma začela 26. marca v prefekturi Fukushima, ki jo je leta 2011 prizadel potres, tsunami in nesreča jedrskega reaktorja. Vodstvo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) skupaj z organizatorji tokijskih iger še vedno vztraja, da bodo igre v Tokiu potekale v predvidenem terminu, čeprav so pozivi k odpovedi oziroma predstavitvi iger vse glasnejši.

LONDON – Predsednik svetovne atletike Sebastian Coe je medtem potrdil ugibanja, da poletnih olimpijskih iger zaradi pandemije koronavirusa ne bo mogoče izpeljati v načrtovanem terminu od 24. julija do 9. avgusta. OI bi bilo mogoče po mnenju Coeja preložiti na poznejši termin, ko bodo razmere to dopuščale. A končne odločitve o tem še niso sprejeli.

PARIZ – Mednarodna kolesarska zveza Uci je zanikala poročila, da naj bi dirko po Italiji zamaknili za zgolj 20 dni in da naj bi se po novem začela 29. in ne devetega maja. Odgovorni v tem športu še niso sprejeli dokončne odločitve, vendar pa, kot je omenil tudi predsednik zveze David Lappartient, obstaja možnost, da bi bil Giro jeseni.

NEW YORK – Komisar severnoameriške košarkarske lige NBA Adam Silver še verjame v možnost, da bi rešili vsaj del sezone NBA. Vodstvo lige jo je prekinilo pred tednom dni zaradi pandemije koronavirusa, ob tem pa priznalo, da ne ve, kdaj bi se tekmovanje, v katerem blestita Slovenca Luka Dončić in Goran Dragić, lahko nadaljevalo.

Vir: STA, NIJZ MO Slovenj Gradec

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije