Search
Close this search box.

Na Koroškem nocoj brez ognjemeta. Nekatere občine denar namenile v dobrodelne namene

V Koroških občinah se ognjemetu odpovedujejo predvsem zaradi škodljivih vplivov na okolje in živali. Nekatere pa denar za organizacijo takšnega spektakla donirajo v korist lokalne skupnosti.

Na koroških občinah smo preverili, ali bodo, v kateri izmed njih letos organizirali silvestrovanje z ognjemetom.

MO Slovenj Gradec

Mestna občina Slovenj Gradec v tem letu, kot tudi v preteklih letih, ognjemeta ne načrtuje. Za to so se odločili zaradi varovanja okolja, živali in denarja.

Občina Ravne na Koroškem

V občini Ravne na Koroškem ognjemeta že vrsto let ne izvajajo in tako bo tudi letošnje leto. Je pa zato v sklopu Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti ZKŠTM Ravne že ves mesec december potekalo pestro dogajanje pod znamko Čarobni december na Ravnah, z bogatim dnevnim programom, glasbo in kulturnimi točkami.

Prav tako se Ravenčankam in Ravenčanom po nekaj letih koronavirusnih omejitev spet obeta silvestrovanje na prostem, z živo glasbo – ansamblom Vihar, na mestnem platoju pri trgovini Tuš. Pričenjajo v soboto ob 21. uri.

Občina Črna na Koroškem

Iz Občine Črna so nam sporočili, da tudi letos ne bo ognjemeta.

Občina Mislinja

V Občini Mislinja prav tako ne bo ognjemeta, organizirajo pa silvestrovanje v veliki dvorani v PSO Lopan.

Občina Radlje ob Dravi

V tej koroški občini tudi ne bo ognjemeta. So pa kot vsako leto doslej, denar, ki bi ga porabili za nakup novoletnih voščilnic, namenili družini, ki ga zagotovo nujno potrebuje. Znesek, ki so ga darovali, je bil 500 eur.

Občina Prevalje

Iz Občine Prevalje so nam sporočili: “Silvestrski ognjemet in z njim povezano pokanje petard na Vandrovskem trgu že vrsto let nadomešča laserski show, ki ne povzroča hrupa in je bistveno bolj prijazen do stanovalcev v centru mesta in tudi do živali. Letos silvestrovanja na prostem na Prevaljah ne bo.
Občina Prevalje je sredstva v višini cca. 5.500 € namenila za pomoč socialno šibkim občanom in družinam.

Občina Vuzenica

Prav tako, kot ostale Koroške občine, tudi Vuzenica ne bo praznovala z ognjemetom.

Občina Dravograd

Iz te občine so nam sporočili: “Občina Dravograd ni planirala ognjemeta za silvestrovo, ker se zavedamo negativnih vplivov ognjemetov na ljudi, živali in okolje. Uporaba pirotehničnih sredstev povzroča prekomerno obremenitev okolja z delci *PM10 in hrupom, oboje ima izrazito negativen vpliv na zdravje ljudi in živali. Težimo k temu, da sredstva, ki bi jih eventuelno namenili za ognjemet, namenimo za družabno dogajanje v mesecu decembru: letos je to drsališče in številni drugi dogodki ( praznične tržnice, koncerti, predstave, dobrodelnost…).”

Občina Muta

Občina Muta ne bo imela ognjemeta.

Občina Mežica

V Občini Mežica tako kot ostale, ne bo imela ognjemeta.

Od Občin Podvelka in Ribnica na Pohorju pa še odgovorov nismo prejeli.

V Koroških občinah se ognjemetu odpovedujejo predvsem zaradi škodljivih vplivov na okolje in živali. Nekatere pa denar za organizacijo takšnega spektakla donirajo v korist lokalne skupnosti.