Search
Close this search box.

Na Kopah po več letih ena najboljših sezon. Polno zasedene nastanitve, smučarjev prek 80.000

Slovenska smučišča počasi zaključujejo letošnjo zimsko sezono, nekatera pa jo bodo skušala podaljšati še v april. Splošno gledano je bila sezona za slovenska smučišča dobra, kar je tudi posledica lepega vremena in tega, da so smučarji zaradi strožjih epidemioloških omejitev v tujini raje ostajali na domačih smučiščih.

Kot je za STA ocenila predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič, je bila sezona zlasti uspešna za družinska smučišča. Zaradi nepredvidljivih razmer in epidemioloških predpisov v tujini, so starši z otroki, ki večinoma niso cepljeni proti covidu-19, raje ostajali v Sloveniji. K boljšemu obisku pa so pripomogli tudi turistični boni.

Poleg tega je bila zima suha in sončna ter je tudi nižjeležečim smučiščem natresla nekaj snega. “Tako so smučišča večinoma imela solidno sezono, nekatera boljša, nekatera malo slabšo, odvisno od mikrolokacije,” je po pogovorih z ostalimi žičničarji povedala Božič Badaličeva in pod črto sezono označila za uspešno. K dobremu poslovanju je pripomogla še povrnitev izpada prihodkov iz prejšnjega leta.

Podobno je povedala Irena Golc iz RTC Žičnic Kranjska Gora. “Veliko je bilo slovenskih gostov. Poznalo se je namreč, da so se zaradi pogojev za prestop meje raje ustavili v Kranjski Gori,” je pojasnila. Kot je dodala, so se za slovenska smučišča odločili tudi nekateri klubi, zlasti z mlajšimi smučarji, ki so prejšnja leta sicer hodili smučat v Italijo ali Avstrijo.

“S sezono smo zelo zadovoljni. Čeprav so bili v veljavi epidemiološki ukrepi, kot so maske in varnostne razdalje, je bil obisk nad pričakovanji,” je povzela Golčeva. Kot pomemben dejavnik je izpostavila tudi lepo sončno vreme, ki je vladalo praktično celo zimo. V Kranjski Gori si želijo, da bi naprave lahko obratovale še do konca marca ali začetka aprila, vendar bo to odvisno od morebitne otoplitve.

Na Voglu medtem računajo, da bo smučišče lahko obratovalo še preko velikonočnih praznikov. Kot je povedala Aleksandra Fiorelli iz Žičnic Vogel, so začeli 3. decembra in obratovali vse dni. “S sezono smo res lahko zadovoljni, čeprav smo imeli kar nekaj težav, predvsem s pomanjkanjem kadra zaradi odsotnosti zaradi covida-19,” je pojasnila. Kot je izpostavila, je letošnja zimska sezona primerljiva z najboljšimi predkoronskimi in neprimerljivo boljša od lanske, ko smučišča kar nekaj časa niso smela obratovati.

Glede na obisk je bila letošnja sezona boljša od lanske tudi na Mariborskem in Areškem Pohorju. Na Marpromu sicer končne ocene zimske sezone na Pohorju še ne morejo podati, saj je ta še ni končana, so pa doslej našteli prek 175.000 obiskovalcev, kar je približno dvakrat več kot v lanski sezoni.

Kot uspeh so izpostavili tudi, da je bila na Mariborskem Pohorju kar dva meseca, to je od 13. januarja do 13. marca, odprta Čopova proga vse do doline. Sicer pa so na Pohorju v letošnji sezoni doslej izpeljali že blizu sto smučarskih dni, glede na trenutne snežne razmere pa računajo, da bodo smučišča na Arehu odprta še v prvih dneh aprila.

Za letošnjo zimsko sezono na Pohorju je Marprom prodal približno 1500 sezonskih smučarskih vozovnic, na obisk smučišča pa je vplivala tudi dobra zasedenost hotelov, tako da na smučišču poleg domačinov opažajo goste z drugih koncev Slovenije in tujce, predvsem Madžare, Hrvate in Avstrijce.

Več kot zadovoljni so z zimsko sezono na največjem koroškem smučišču, Kopah, kjer bodo po napovedih sezono zaključili 27. marca. “To je bila po več letih ena najboljših sezon. Imeli smo polno zasedenost nastanitev, smučarjev pa prek 80.000,” je za STA povzel direktor družbe Vabe Boštjan Paradiž. Med gosti je bilo tudi veliko tujcev, med drugim z Madžarske, Hrvaške in Srbije, opazili so tudi goste iz Velike Britanije. Ta konec tedna bodo obratovale vse naprave na Kopah, prihodnji teden pa ob napovedanih otoplitvah verjetno samo Pungart in Sedlo. Sledile bodo priprave na poletno sezono, med drugim letos načrtujejo temeljito obnovo Grmovškovega doma.

Tudi na Cerknem so po besedah direktorja Hotela Cerkno, ki upravlja s smučiščem, Jožeta Oplotnika, letos imeli odlično sezono. Na smučišču so gostili 100.000 smučarjev, s čimer so se približali uspešnim sezonam iz preteklih let. Za razliko od lani, ko so bili zaradi epidemije večinoma zaprti, po sprostitvi pa jim je nagajalo še vreme, letos teh težav ni bilo.

Smučišče so odprli 17. decembra in razen enega deževnega dne obratovali neprekinjeno. V rekordnem dnevu, za slovenski kulturni praznik, je bilo na smučišču več kot 3000 smučarjev, povprečno pa je bilo dnevno na smučišču več kot 1000 smučarjev. Znova so beležil velik obisk šolskih otrok, izpeljali pa so tudi nekaj pomembnih tekmovanj.

Z letošnjo zimsko sezono so zadovoljni tudi na Krvavcu. “Preteklo soboto smo obratovali 100 dni in upamo, da nam bodo snežne in vremenske razmere omogočale sezono vsaj do začetka aprila,” so pojasnili v družbi RTC Krvavec.

Tudi na Rogli so z dosedanjo smučarsko sezono zadovoljni. Kot so pojasnili v Uniturju, so od 3. decembra našteli 105 smučarskih dni, v katerih jih je obiskalo 202.000 smučarjev, kar je 33 odstotkov več kot v primerljivem obdobju sezone 2019/2020. V povprečju jih je vsak dan obiskalo 1924 smučarjev. Smučišče Rogla bo v nekoliko omejenem obsegu predvidoma obratovalo še do 3. aprila.

Nekoliko drugačna kot drugod je bila sezona na Kaninu, kjer se zaradi lege v visokogorju srečujejo s posebnimi pogoji. Kot je pojasnila Božič Badaličeva, ki je direktorica Sončnega Kanina, jim letos težav ni povzročala preobilica snega, s katero so se soočali lani, temveč močan veter, zaradi katerega gondola v februarju kar 10 dni ni mogla obratovati. Zaradi ostrejšega epidemiološkega režima na italijanski strani se tudi niso uspeli povezati s Sella Neveo.

Sicer pa sezone na Kaninu še zdaleč ni konec, saj snežna odeja vztraja in je še vedno debela okoli en meter. Smučišče deluje po skrajšanem urniku, in sicer od srede do nedelje. “Računamo na smuko do prvomajskih počitnic,” je povedala sogovornica, ki si nato želi, da bi lahko čim prej začeli poletno sezono, ki je za Kanin boljša in tudi precej manj zahtevna.

Pripravili Vesna Pušnik in Tinkara Zupan

Dogodki