Search
Close this search box.

Na končnem seznamu 36 poslank in 54 poslancev. Med njimi ena Korošica in dva Korošca

Državna volilna komisija je z danes potrjenim končnim izidom volitev poslancev v državni zbor, ki so bile 24. aprila, tudi dokončno določila, kdo bo sedel v poslanske klopi. Glede na neuradne izide so spremembe pri šestih poslancih. STA objavlja končni seznam izvoljenih poslancev.
Fotografija je simbolična

Gibanje Svoboda

Robert Golob (predsednik stranke)
Katarina Štravs
Alma Intihar
Andreja Kert
Sandra Gazinkovski
Borut Sajovic
Robi (Robert) Janev
Tamara Kozlovič
Mateja Čalušić
Andreja Živic
Matej Arčon
Mojca Šetinc Pašek
Lucija Tacer
Lenart Žavbi
Urška Klakočar Zupančič
Miroslav Gregorič
Martin Premk
Mirjam Bon Klanjšček
Tereza Novak
Monika Pekošak
Miha Lamut
Janja Sluga
Aleš Rezar
Dean Premik
Dušan Stojanovič (Slovenj Gradec)
Jožica Derganc
Nataša Avšič Bogovič
Tamara Vonta
Franc Props
Gapi (Gašper) Ovnik
Teo (Teodor) Uranič
Andreja Rajbenšu
Lena Grgurevič
Barbara Kolenko Helbl
Rastislav Vrečko
Martin Marzidovšek
Sara Žibrat mag
Tine Novak
Vera Granfol
Darko Krajnc
Dejan Zavec

SDS

Janez Janša (predsednik stranke)
Branko Grims
Andrej Hoivik
Žan Mahnič
Danijel Krivec
Zvonko Černač
Eva Irgl
Zoran Mojškerc
Alenka Jeraj
Anže Logar
Jože Tanko
Rado Gladek
Jelka Godec
Jožef Jelen
Franc Rosec
Alenka Helbl (Radlje ob Dravi)
Anja Bah Žibert
Franci Kepa
Tomaž Lisec
Anton Šturbej
Karmen Furman
Bojan Podkrajšek
Dejan Kaloh
Janez Magyar
Franc Breznik
Jožef Lenart
Suzana Lep Šimenko

NSi

Matej Tonin (predsednik stranke)
Janez Žakelj
Jernej Vrtovec
Iva Dimic
Janez Cigler Kralj
Aleksander Reberšek
Vida Čadonič Špelič
Jožef Horvat

SD

Tanja Fajon (predsednica stranke)
Meira Hot
Predrag Baković
Jani Prednik (Ravne na Koroškem)
Matjaž Han
Bojana Muršič
Damijan Zrim

Levica

Luka Mesec (koordinator stranke)
Miha Kordiš
Matej Tašner Vatovec
Nataša Sukič
Tatjana Greif

poslanec italijanske narodne skupnosti

Felice Žiža

poslanec madžarske narodne skupnosti

Ferenc Horvath

vir: DVK

DVK potrdila uradni izid volitev, spremembe pri šestih mandatih

Državna volilna komisije (DVK) je danes soglasno sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida državnozborskih volitev. Razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer ostaja enaka, spremenilo pa se je šest mandatov, ki se dodelijo kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah, so sporočili iz DVK.

Državna volilna komisija je v postopku ugotavljanja izida volitev poslancev v DZ skrbno preverila izide volitev, ki so jih ugotavljale volilne komisije volilnih enot. “Pri dodatnem preverjanju izida volitev na državni ravni s strani neodvisne strokovne skupine se je izkazalo, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države,” so zapisali.

Razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer ostaja enaka, spremenilo pa se je šest mandatov, ki se dodelijo kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah.

Ti mandati se bodo tako dodelili drugim kandidatom istih kandidatnih list, ki so kandidirali v drugih volilnih enotah.

V stranki Gibanje Svoboda sta tako mandat prejela kandidata Franc Props in Tine Novak, nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep. V SDS sta mandat prejela Alenka Helbl in Dejan Kaloh, nista pa ga prejela Maja Kocjan in Andrej Kosi. V NSi je mandat prejel Janez Žakelj, ni pa ga prejel Klemen Matko. V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif, ne pa Ana Černe.

Kot so ugotovili strokovnjaki iz podjetij Intelcom in Genis ter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, so različni računalniški programi pravilno izračunali mandate, ki se dodeljujejo v skladu z 90. in 91. členom zakona o volitvah v državni zbor, kot tudi število mandatov, ki po 92. in 93. členu tega zakona pripada vsaki izmed kandidatnih list, ki je dosegla volilni prag. Do razhajanj pa je prišlo pri izbiri kandidatov znotraj posameznih list na podlagi 93. člena zakona, kar posledično pomeni spremembo pri izbiri posameznih kandidatov znotraj kandidatnih list, pojasnjuje DVK.

Obstoječi informacijski sistem za podporo pri ugotavljanju izida oziroma razdelitve poslanskih mandatov, ki je bil uporabljen tudi na državnozborskih volitvah leta 2014 in 2018, je tako sicer pravilno izračunal razdelitev mandatov na ravni volilnih enot, do napake pa je prišlo ob ugotavljanju izida oz. razdelitve mandatov na ravni države.

“Na letošnjih volitvah v DZ se je namreč zaradi visokega števila glasov, ki jih je prejela kandidatna lista Gibanje Svoboda, in nizkega števila kandidatnih list, ki so presegle parlamentarni prag, pripetila situacija, ki je na dosedanjih volitvah še ni bilo,” pravi DVK.

Strokovnjaki so ob dodatnem preverjanju izidov volitev ugotovili, da obstoječa programska oprema vsebuje napako v d’Hondtovem sistemu dodeljevanja dodatnih mandatov po upoštevanju ostankov glasov na ravni države. Zato je prišlo do nepravilnega izračuna na podlagi 93. člena zakona v primeru, ko je ena od list po d’Hondtovem sistemu prejela osem ali več mandatov.

Na volitvah leta 2014 in 2018 se to ni zgodilo, zato se takrat ta napaka ni udejanjila in torej ni vplivala na izide. Na letošnjih volitvah pa sta dve listi, Gibanje Svoboda in SDS, dobili osem ali več tovrstnih dodatnih mandatov, zato se je pripetila omenjena napaka. Povzročila je, da se je pri dodeljevanju 81. mandata, ko je lista Gibanje Svoboda dosegla osmi dodatni mandat, vrstni red ponovil pri vseh listah, namesto da bi se samo pri tej listi. Preostalih sedem mandatov je bilo tako dodeljenih pravim listam, vendar kandidatom iz napačnih volilnih enot. Premešan je bil vrstni red volilnih enot, po katerih se dodeljuje mandate, pojasnjujejo v DVK.

Napaka je bila nato odpravljena in izračuni ponovno izvedeni. Poleg tega je bilo z ročnimi izračuni izvedeno še dodatno preverjanje postopka dodeljevanja mandatov po d’Hondtovem sistemu, s katerim se je potrdilo pravilnost novih izračunov, so pojasnili v DVK.

Zapisnik bo objavljen v uradnem listu, poleg tega pa ga bosta predsednik DVK Peter Golob in direktor DVK Dušan Vučko v nedeljo predala predsedniku republike Borutu Pahorju. Pahor bo podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje državnega zbora, ki bo v petek, 13. maja.

Po podatkih DVK je bilo na volitvah oddanih 1.203.373 glasovnic, od tega jih je bilo veljavnih 1.192.293. Volilna udeležba je bila 70,79-odstotna.

Volivci so najvišjo, 34,45-odstotno podporo, namenili Gibanju Svoboda, ki je tako dobila 41 poslanskih mandatov. V DZ so se uvrstile še SDS s 23,48-odstotno (27 mandatov), NSi s 6,86-odstotno (osem mandatov), SD s 6,69-odstotno (sedem mandatov) in Levica s 4,46-odstotno podporo (pet poslancev).

Dogodki

Državna volilna komisija je z danes potrjenim končnim izidom volitev poslancev v državni zbor, ki so bile 24. aprila, tudi dokončno določila, kdo bo sedel v poslanske klopi. Glede na neuradne izide so spremembe pri šestih poslancih. STA objavlja končni seznam izvoljenih poslancev.