Na javnem posvetu o cepljenju proti covidu-19 nosečnicam svetovali cepljenje

Strokovnjaki so danes na spletnem javnem posvetu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije, govorili o cepljenju proti covidu-19 v povezavi z otroki, nosečnicami in doječimi materami. Cepljenje so nosečnicam priporočili. V Sloveniji pa je s prvim odmerkom trenutno cepljenih 3000 otrok do 17. leta starosti, z drugim pa 600.
FOTO: Aljaž Uršej

“Gre za množično cepljenje. Tako obsežno cepljenje smo v Sloveniji imeli nazadnje med epidemijo črnih koz pred 40 leti,” je povedala vodja svetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Dodala je, da se stroka zaveda, da je dolžna javnosti posredovati vse znane informacije o cepivih. “Nosečnice pa so bolj ogrožene za hud potek covida-19, a podatkov o učinkovitosti in vplivih cepljenja nanje še ni veliko,” je še poudarila.

Specialist ginekologije in porodništva Miha Lučovnik je opozoril, da lahko okužba pri nosečnicah poteka huje. “Imajo dva do štirikrat večjo možnost za hud potek bolezni od splošne populacije. Možnost, da umrejo, je štirikrat večja od splošne populacije. V času nosečnosti namreč pride do sprememb dihal, srčno-žilnega in imunskega sistema. Respiratorne okužbe ravno zaradi teh sprememb potekajo težje,” je pojasnil.

Lučovnik je dodal, da so v ljubljanski porodnišnici med oktobrom 2020 in februarjem 2021 zabeležili okoli 193 okuženih od 1317 porodnic, kar je 15 odstotkov. 10 odstotkov nosečnic je bilo brez simptomov, dva odstotka je bilo kritično bolnih, 89 odstotkov pa je imelo blage oz. zmerne simptome.

Navezal se je tudi na raziskavo iz ZDA, po podatkih katere je tveganje za zaplete pri cepljenih nosečnicah enako kot pri splošni populaciji, torej necepljenih nosečnicah. Po njegovih besedah so mRNK cepiva v času nosečnosti varna in učinkovita, zato so varna tudi za plodove in novorojenčke. Cepljenje je nosečnicam svetoval ne glede na to, v katerem trimesečju so.

Pediatrinja Nataša Toplak pa se je navezala na vpliv covida-19 na otroško populacijo. Predstavila je ugotovitev, da covid-19 otrok s pomanjkljivim imunskim sistemom ne ogroža bolj kot zdravih otrok. Opozorila pa je, da to ne pomeni, da ne more priti to življenjske ogroženosti otrok z nekimi specifičnimi motnjami. “Prišlo je predvsem do motenj v koncentraciji, podaljšane utrujenosti, nekateri otroci pa imajo še vedno motnje vonja in okusa,” je pojasnila. Kot najbolj zaskrbljujoče je izpostavila dolgoročne psihološke posledice za otroke, ki se po njenih besedah že močno kažejo.

Pediater Denis Baš pa je opozoril na težave v praksi. “Samo na podlagi kliničnih simptomov in znakov pri otrocih pediatri ne moremo postaviti diagnoze. Nekateri starši prav tako odklanjajo PCR teste. Zaradi kužnosti pa smo se morali v pediatriji drugače organizirati, kar je v določenem času v preteklosti predstavljalo problem dostopnosti,” je pojasnil. Tudi Baš je izpostavil, da pri otrocih prihaja do porasta števila duševnih motenj, zelo slabega psihofizičnega stanja in poskusov samopoškodovanja ter celo samomora.

Po njegovih besedah je pri otrocih prenos okužb redkejši, saj so redkeje vir okužb v domačem okolju. Izpostavil je tudi pomen samotestiranja, ki pomeni zgodnjo izključitev asimptomatskih pozitivnih oseb. Slednje pa v praksi ni zaživelo, je poudaril. Dodal je, da so spoštovanje ukrepov, razkuževanje, nošnja mask, prezračevanje in precepljenost šolskega osebja ter otrok izrednega pomena. Predstavil je tudi podatke o precepljenosti otrok proti covidu-19 v Sloveniji. S prvim odmerkom je v Sloveniji trenutno cepljenih približno 3000 otrok do 17. leta starosti, z drugim pa preko 600 otrok do 17. leta starosti.

“Asimptomatske osebe še vedno predstavljajo tveganje. Z virusom se brez simptomov spopade 40 odstotkov odraslih, predšolskih otrok 68 odstotkov, šolskih otrok pa 52 odstotkov. Virusno breme je v zgornjih dihalih otrok manjše,” pa je pojasnil predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo Janez Tomažič. Poudaril je pomen preventive tudi pri otrocih, kljub temu, da so načeloma pred virusom bolj varni.

Vsi sodelujoči so se strinjali, da je cepljenje edini izhod iz epidemije covida-19 in poudarili odgovornost odraslih do sebe in otrok.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.