Na IJS napovedali, kdaj bi lahko v Sloveniji prešli v zeleno fazo, ki pomeni odpravo omejitev po vsej državi

Ob enakem trendu razvoja epidemije covida-19 bi lahko v rumeno fazo prešli v drugi polovici maja, ugotavlja Institut Jožef Stefan (IJS). Epidemiologi pa bodo lahko učinkovito spremljali stike šele v zeleni fazi, ki bi jo pri trenutnih pogojih lahko dosegli sredi junija, menijo.
korona

Sedemdnevno povprečje okužb po danes objavljenih podatkih znaša 750, je na današnji novinarski konferenci o razmerah glede covida-19 povedala Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco. Dan prej je to povprečje znašalo 675. Meja za prehod v rumeno fazo je postavljena pri 600, za prehod v zeleno pa pri 300.

Epidemija predvidoma počasi upada, navaja IJS. Ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, je po njihovih navedbah približno 0,96.

Dokler ne bo precepljenih vsaj deset odstotkov prebivalstva, vpliv cepljenja skoraj ne bo opazen v dinamiki epidemije, so izpostavili. Kljub cepljenju pa je po njihovi navedbah zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil dosledni, saj le tako lahko najhitreje zmanjšamo dnevno število okuženih oseb na 300 ali manj in bo epidemiološka služba lahko začela učinkovito delovati.

V trenutni fazi se cepijo večinoma tisti, ki sodijo v rizično skupino, zato je pričakovati zmanjšano obremenitev bolnišničnih zmogljivosti in manj umrlih, a le pod pogojem, da bomo z ustreznim obnašanjem preprečili širitev virusa v preostali, neprecepljeni populaciji, so navedli.

Zaradi približno 20.000 novih okužb na teden je prekuževanje znatno, a je že počasnejše od vse hitrejšega cepljenja. Poleg tega je prekuževanje po svarilih inštituta vselej na račun zdravstvenih in gospodarskih posledic, saj velika večina okuženih zboli. Cepljeni pa po do zdaj znanih podatkih zbolijo le redko, in če že zbolijo, gre za blažjo obliko bolezni.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Trenutno je kužen približno odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.