Na Hrvaškem pričeli izdajati digitalna covidna potrdila

Po poročanju STA je od danes na Hrvaškem mogoče dobiti digitalno covidno potrdilo.

Do covidnega potrdila so upravičeni državljani, ki so pred najmanj 14 dnevi zaključili cepljenje proti novemu koronavirusu, so v zadnjih 180 dni preboleli bolezen ali imajo negativen test, ki ni starejši od 48 ur. Za izdajo potrdila je treba izpolniti zahtevo na portalu e-Građani.

Kot so zapisali na STA je Hrvaška vlada po ponedeljkovi telefonski seji sporočila, da bo Hrvaška s 1. junijem pripravljena na izdajanje digitalnih covidnih potrdil. Pri tem so poudarili, da bo potrdilo hrvaškim državljanom olajšalo gibanje prek hrvaških mejnih prehodov in mejnih prehodov tistih držav, s katerimi bodo dosegli dvostranske dogovore o čezmejnem prometu oziroma t. i. potovalnih mehurčkih.

Za izdajo covidnega potrdila je treba na portalu e-Građani izpolniti zahtevo z vpisom matične številke in naslova elektronske pošte, na katero nato pošljejo potrdilo s kodo QR. Digitalno covidno potrdilo bo mogoče prevzeti tudi osebno v podružnicah Hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ). Vse informacije o potrdilih so objavili na spletni strani eudigitalnacovidpotvrda.hr, so še dodali pri STA

Po poročanju STA bodo v celotni EU digitalna covidna potrdila predvidoma uveljavili s 1. julijem, je pa Evropska komisija članicam, ki so izpolnile tehnične pogoje, odobrila izdajanje s 1. junijem. Hrvaška je v ponedeljek od komisije dobila vse odobritve za uvajanje potrdila in sprožitev sistema.

Naša južna soseda je bila sicer vključena v pilotni projekt EU za izdelavo digitalnih covidnih potrdil ter je med prvimi članicami EU povezala nacionalni sistem izdajanja digitalnih covidnih potrdil s sistemom EU za preverjanje verodostojnosti teh potrdil. Hrvaški policisti na mejnih prehodih so opremljeni s čitalniki kod QR za preverjanje digitalnih covidnih potrdil potnikov iz drugih držav EU.

Hrvaška vlada je v ponedeljek tudi napovedala, da bo digitalno covidno potrdilo možno uporabljati tudi v druge namene v skladu z določili nacionalnega štaba civilne zaščite.

Avstrija preložila uvedbo digitalnega covidnega potrdila.

Avstrija digitalnega covidnega potrdila ne bo uvedla v petek, ampak najmanj en teden kasneje. Za to so se odločili zaradi potrebe po tehničnih prilagoditvah sistema, so pojasnili na avstrijskem ministrstvu za zdravje. “Pretekli teden je EU spremenila tehnične zahteve. Zato so potrebne prilagoditve nacionalnega sistema,” so zapisali na ministrstvu za zdravje. Zato so uvedbo digitalnega covidnega potrdila s kodo QR preložili za najmanj en teden in ne bo uvedeno že 4. junija, kot je bilo sprva predvideno, so navedli pri STA. Več TUKAJ.

VIR: STA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije