Search
Close this search box.

Na današnji dan leta 1950 se je poslovil Lovro Kuhar – Prežihov Voranc

Bil je koroški rojak, pisatelj, rojen v revni kmečki družini. 

Umrl je leta 1950 – v Mariboru. Slovenski pisatelj in politik, predstavnik socialnega realizma Lovro Kuhar – Prežihov Voranc ima vidno in pomembno mesto v srcih Korošcev in Slovencev še danes.

Pod vplivom materinih pripovedi je Voranc začel ustvarjati in oblikovati svoj pripovedniški dar. Njegov literarni opus je razširjen od romanov (Požganica, Doberdob, Jamnica), novel (Boj na požiralniku, Jirs in Bavh, Odpustki), potopisov (Od Kotelj do Belih vod), črtic (Povesti, Solzice), zgodb in brošur.

Prežihov Voranc je leta 1949 prejel Levstikovo nagrado in 1950 Prešernovo nagrado za črtico Solzice. Po njem se danes imenujejo šole v Ljubljani, v Mariboru, v Dolini pri Trstu, v Doberdobu, v Srednji Bistrici, na Jesenicah ter na Ravnah na Koroškem. V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika imajo Prežihovo spominsko sobo z njegovimi rokopisi, deli in prevodi v številne tuje jezike.

Nad Kotljami na Preškem Vrhu stoji Prežihova bajta, spominski muzej Prežihovega Voranca in dom Kuharjev od leta 1911. Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem budno skrbi in ohranja ta etnološki in memorialni kulturni spomenik.

Vir: Fb Koroški pokrajinski muzej

Dogodki

Bil je koroški rojak, pisatelj, rojen v revni kmečki družini.