Search
Close this search box.

Na covidnih oddelkih tudi s koronavirusom okuženi bolniki, hospitalizirani zaradi drugih težav

Na covidnih oddelkih bolnišnic zdravijo tudi s koronavirusom okužene bolnike, ki bolnišnično zdravljenje sicer potrebujejo zaradi drugih bolezni, so za STA potrdili v več slovenskih bolnišnicah. Po besedah strokovnega direktorja ptujske bolnišnice Teodorja Pevca gre za navodila zdravstvenega ministrstva. Slednja bi se lahko v prihodnje spremenila.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice (SB) Ptuj Teodor Pevec je za STA dejal, da si v bolnišnici želijo, da bi bolnike, pri katerih covid-19 ni primarni vzrok hospitalizacije, izolirali na bolnišničnih oddelkih, ki bolnikom nudijo oskrbo njihove primarne zdravstvene težave.

V torek so v ptujski bolnišnici zdravili 18 covidnih bolnikov. Trije bolniki so bili v bolnišnico sprejeti zaradi drugih zdravstvenih težav, ob potrjeni okužbi s koronavirusom pa so bili premeščeni na covidni oddelek.

Tudi v SB Celje so pojasnili, da bolnike z drugimi zdravstvenimi težavami ob potrjeni okužbi s koronavirusom večinoma premeščajo na covidne oddelke. Ob tem so poudarili, da je za bolnike bolje, da se zdravijo na oddelkih, kjer zdravijo njihove primarne bolezni. Zato trenutno z drugimi bolnišnicami in ministrstvom za zdravje dogovarjajo način obravnave teh bolnikov.

Ni povsem jasno, če podatki o covidnih bolnikih, ki jih vsakodnevno sporoča vlada, vključujejo tudi bolnike, ki so na covidne oddelke premeščeni zgolj zaradi okužbe s koronavirusom, ne pa tudi zaradi zdravstvenih težav zaradi bolezni covid-19. Iz ministrstva za zdravje so STA v ponedeljek sporočili le, da ločenih evidenc za ene in druge ne vodijo.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih danes navaja časnik Dnevnik, pa so slovenske bolnišnice od 10. do 16. januarja sprejele 247 bolnic in bolnikov s potrjenim covidom, med njimi jih je bilo 75, ki niso imeli akutne bolezni dihal, temveč so bili hospitalizirani zaradi drugih razlogov. Pri 25 osebah so šele po hospitalizaciji prepoznali okužbo, 51 bolnic in bolnikov pa se je okužilo med hospitalizacijo.

Iz SB Murska Sobota so sporočili, da so v torek na covidnem oddelku zdravili 30 bolnikov, od tega so bili štirje hospitalizirani zaradi drugih težav, ob tem pa so bili pozitivni na koronavirus.

Direktorica SB Brežice je STA pojasnila, da so v torek zdravili 11 covidnih bolnikov. Na covidnem oddelku so zdravili tudi 13 bolnikov, ki so hospitalizirani zaradi drugih težav, ob tem pa so bili okuženi s koronavirusom.

Na Kliniki Golnik so v torek na navadnem covidnem oddelku zdravili 19 bolnikov, sedem pa na intenzivnem oddelku. Pri vseh je vodilna bolezen covid-19. “Med njimi je tudi kakšen bolnik, ki mu je okužba z omikronom poslabšala drugo bolezen, recimo srčno popuščanje, prevladujejo pa bolniki s covidno pljučnico,” so pojasnili.

Strokovna direktorica SB Dr. Franca Derganca Nova Gorica Dunja Savnik Winkler je za STA navedla, da so v torek na covidnem oddelku zdravili 37 bolnikov. Deset bolnikov, ki sicer nima simptomov covida-19, so zaradi pozitivnega testa na koronavirus premestili na covidni oddelek, kjer so hospitalizirani ločeno od ostalih bolnikov.

V SB Novo mesto pojasnjujejo, da vse na koronavirus pozitivne bolnike, razen otrok, nosečnic in porodnic, zdravijo na covidnem oddelku, ne glede na ostale zdravstvene težave. V torek so na oddelku zdravili 42 bolnikov, od tega osem v intenzivni enoti.

Tudi v SB Jesenice so v zadnjih tednih na covidni oddelek sprejeli precej bolnikov, ki so bili sprejeti zaradi drugih razlogov, ob tem pa so bili okuženi s koronavirusom. “Take bolnike na covidnem oddelku zdravimo enako, kot bi jih sicer,” so poudarili.

V zadnjih petih dneh pa beležijo ponovno rast števila bolnikov, ki na zdravljenje prihajajo z znaki t. i. covidne pljučnice. Klinične slike slednjih so nekoliko blažje kot pri okuženih s prejšnjo različico koronavirusa delto, so pojasnili.

Na navadnem covidnem oddelku so v torek sicer zdravili 18 bolnikov, tri pa na intenzivnem.

Na covidnih oddelkih bolnišnic zdravijo tudi s koronavirusom okužene bolnike, ki bolnišnično zdravljenje sicer potrebujejo zaradi drugih bolezni, so za STA potrdili v več slovenskih bolnišnicah. Po besedah strokovnega direktorja ptujske bolnišnice Teodorja Pevca gre za navodila zdravstvenega ministrstva. Slednja bi se lahko v prihodnje spremenila.