Search
Close this search box.

Na 4. seji Mestnega sveta MO Slovenj Gradec sprejet proračun, višje bodo cene vrtca in parkirnine

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je danes, v sredo, 22. februarja 2023, sešel na 4. redni seji, na kateri je med drugim sprejel proračun za letošnje leto, ki je najvišji doslej.

Višina proračuna Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2023 znaša 43.124.961,96 evrov. Prihodki znašajo 38.004.614,40 evrov, odhodki pa 41.486.361,07 evrov. Proračunski primanjkljaj se krije z zadolževanjem v višini 4.000.000,00 evrov, pri čemer neto zadolževanje znaša 2.627.403,00 evrov, in porabo sredstev na računu (gre za neporabljena sredstva iz leta 2022) v višini 1.120.347,56 evrov.

Med prihodki še posebej izstopajo predvideni transferni prihodki, torej sredstva, pridobljena s strani Republike Slovenije in Evropske unije, v načrtovani višini 12.965.678,69 evrov. Med odhodki pa izstopajo investicijski odhodki in transferi, ki znašajo 24.968.772,06 evrov oziroma kar 60,3 % vseh odhodkov. Razlog za tako visoka investicijska vlaganja leži v zaključku velikih investicij, sofinanciranih s strani EU. Medtem ko so že zaključene investicija Izgradnja bloka neprofitnih stanovanj v mestni četrti Polje, Podjetniška cona Pameče 3 in izgradnja bazena ter parka urbanih športov, pa bomo v letu 2023 zaključili še izgradnjo Ultrafiltracije, kolesarskih stez in obnovo ulic v mestnem jedru. Poleg tega gradimo prizidka k Tretji osnovni šoli in Osnovni šoli Podgorje, pričenjamo z javno zasebnim partnerstvom na področju energetske sanacije stavbe na Gosposvetski 4, Zdravstvenega doma Slovenj Gradec in Športne hale Slovenj Gradec, izvajamo pa tudi številne druge investicije.

Šport

Odlok o postopkih in merilih za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa (LPŠ) v Mestni občini Slovenj Gradec, ki je bil sprejet leta 2017, smo spremenili in dopolnili drugič. Spremembe so bile potrebne zaradi spremenjenih predpisov in pravilnikov na nacionalni ravni, nekaj jih je vsebinske narave, saj bi radi zagotovili še boljšo in bolj uravnoteženo podporo izvajalcem letnega programa športa, nekatere spremembe pa so zgolj terminološke.

Z novim odlokom V Mestni občini Slovenj Gradec nadgrajujemo podporo celotnemu športu, a nekoliko več pozornosti posvečamo tekmovalnemu športu in kolektivnim športom. Novost je tudi, da bo imela Športna zveza Slovenj Gradec večji vpliv pri razdeljevanju finančnih sredstev izvajalcem letnega programa športa.

Vrtec

Zaradi višjih stroškov dela, višjih stroškov materiala, storitev in živil bo tudi Mestna občina Slovenj Gradec morala zvišati ceno vrtca. Meseca januarja 2023 je bilo v prvem starostnem obdobju največ staršev uvrščenih v 6. plačni razred s plačilom 43 odstotkov cene programa (42 staršev). Slednji bodo s povišanjem plačali 31,11 evrov več. V kombiniranih oddelkih je bilo prav tako največ staršev uvrščenih v 6. plačni razred s plačilom 43 odstotkov cene programa (55 staršev), ki bodo s povišanjem plačali 26,50 evrov več. V drugem starostnem obdobju je bilo največ staršev uvrščenih v 5. plačni razred splačilom 35 odstotkom cene programa (76 staršev). Ti bodo s povišanjem plačali 20,67 evrov več. Plačila je bilo oproščenih 13 staršev. Najvišjo ceno 77 odstotkov pa je plačevalo 26 staršev, kar prestavlja 3,8 odstotkov vseh staršev iz Mestne občine Slovenj Gradec. Vrtec se je nazadnje podražil 1. aprila lani zaradi visokega porasta cen elektrike.

Parkirnine

Posledica splošne rasti stroškov bodo tudi višje parkirnine. Cena prve in druge tarife za plačilo parkirnine na Glavnem trgu, to je od 0 – 15 min  ter od 16 min do 59 min se bo zvišala na en evro.

Višina parkirne ure na ostalih parkirnih površinah, kjer je uvedeno plačilo parkirnin, to so modre cone, je ostala enaka, in sicer v višini 0,50 EUR. Poglavitni razlog za dvig cene tarife I. in tarife II. je zmanjšanje tranzita motornih vozil skozi mestno jedro ter posledično zmanjšanje motornega prometa v mestnem jedru.

Pri abonmajih se višina plačila za stanovalce na Glavnem trgu in za stanovalce v I., II. in III. coni ne spreminja. Višina cene abonmaja za fizične osebe za parkiranje na coni II. in III. se zviša za 30,00 EUR na letni ravni (to je 2,50 EUR na mesec), za pravne osebe pa za 20,00 EUR ( to je 1,66 EUR na mesec), pri čemer je osnovna cena za pravne osebe višja. Za fizične osebe se bo tako cena abonmaja iz 150 dvignila na 180 evrov, za pravne osebe iz 230 na 250 evrov.

Zvišala se je tudi višina abonmaja za vse parkirne cone za pravne osebe za 40,00 evrov, kar na mesečni ravni znaša 3,33 EUR, medtem ko je za fizične osebe ostala enaka. To pomeni, da se je višina iz 360 dvignila na 400 evrov.

Ureja se tudi parkiranje na rezerviranih parkirnih mestih za gostinske lokale s pripravo hrane na Poštni ulici in Francetovi 2, ki nudijo dostavo hrane, in sicer je cena za abonma določena v višini 360,00 evrov.

Komunalni prispevek

Najpomembnejša sprememba Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju Mestne občine Slovenj Gradec je nov člen, ki daje možnost, da zavezanci za plačilo komunalnega prispevka odmerjeno obveznost odplačajo obročno, in sicer v največ dvanajstih obrokih. Pri tem je lahko najnižji znesek pri odmeri zaradi izboljšanja opremljenosti zemljišča 50 evrov, pri odmeri akontacije komunalnega prispevka za novo komunalno opremo pa 200 evrov.

Ostalo

Mestni svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so sprejeli še osnutek Pravilnika o obremenjevanju nepremičnin v lasti Mestne občine Slovenj Gradec, osnutek Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvi in pravilih cestnega prometa v Mestni občini Slovenj Gradec, predlog Razvojne strategije za privabljanje in ohranjanje podjetij, podali soglasje k Letnemu delovnemu načrtu Mladinskega sveta Slovenj Gradec ter sprejeli predlog cene socialne oskrbe na domu, ki jo v Mestni občini Slovenj Gradec izvaja Koroški dom starostnikov. Cena ure pomoči na domu se je na predlog izvajalca zvišala iz 19,44 na 22,49 evra. Prispevek uporabnika za uro pomoči na domu bo po novem znašal 6,07 evra. Kar pomeni, da bo 73 odstotkov cene pokril občinski proračun, malo manj kot tretjino cene pa bo za uro pomoči na domu plačal uporabnik.

Vir: MO Slovenj Gradec

Dogodki

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je danes, v sredo, 22. februarja 2023, sešel na 4. redni seji, na kateri je med drugim sprejel proračun za letošnje leto, ki je najvišji doslej.