Search
Close this search box.

MZZ: Slovenski državljani naj zapustijo Ukrajino

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v to državo. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, naj državo "brez odlašanja na varen način zapustijo", so sporočili z MZZ.

Kot so z MZZ še zapisali v sporočilu za STA, lahko slovenski državljani Ukrajino “zapustijo s komercialnimi leti ali z osebnimi vozili”.

Po njihovih informacijah je v Ukrajini med 70 in 80 slovenskih državljanov. Večinoma gre za osebe, ki so v zakonski zvezi z osebami ukrajinskega državljanstva, zato vsi verjetno ne bodo zapustili Ukrajine,” so ocenili.

Slovenija se je tako pridružila državam, ki zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane, naj čim prej zapustijo Ukrajino. V petek sta svoje državljane k umiku pozvali ZDA in Velika Britanija, danes pa so k umiku med drugim pozvale Nemčija, Italija, Belgija in Španija.

Z MZZ so sicer še dopoldne sporočili, da Slovenija pozorno spremlja razmere na območju Ukrajine, vendar se zaenkrat še ni odločila za umik svojih državljanov iz te države.

Dogodki