Search
Close this search box.

Možne nevihte z močnejšim nalivom in sodro ali manjšo točo (FOTO)

Sloveniji se od severovzhoda približuje vremenska fronta. Popoldan in zvečer bo v severni in severovzhodni Sloveniji nastalo tudi nekaj posameznih krajevnih neviht. Ob nevihtah se lahko lokalno pojavljajo močnejši nalivi s sodro, izključena ni tudi manjša toča.

Zjutraj in dopoldne je v večjem delu Slovenije še večinoma sončno. Nekaj več oblačnosti je na severovzhodu Slovenije. Ponekod bo pihal šibak jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10 °C. Čez dan bo sprva nad hribi severne Slovenije začela nastajati oblačnost, ki je bo v drugi polovici dneva vse več.

Proti popoldnevu se bodo v severovzhodni, deloma tudi v severni Sloveniji, začele pojavljati plohe in posamezne nevihte, ki se bodo zvečer in v noči na ponedeljek prehodno razširile nad večji del Slovenije, a bo količina padavin v večjem delu Slovenije zelo majhna. Ob prihodu hladne fronte bo zapihal okrepljen severovzhodnik. Ta lahko prehodno na izpostavljenih mestih vzhodne Slovenije, v sunkih lokalno doseže hitrost okoli 70 km/h. Na Primorskem, kjer bo skozi prihajajočo poslabšanje ostalo suho, bo v noči na ponedeljek zapihala šibka do zmerna burja. 

Predvsem na Koroškem in Štajerskem lahko lokalno nastane kakšna manjša nevihta z močnejšim nalivom in sodro ali manjšo točo. 

FOTO: neurje.si

V prvi polovici prihodnjega tedna bomo pod vplivom vzhodnih vetrov, suša se bo nadaljevala

V prvi polovici prihodnjega tedna se bo nad Sredozemljem prehodno razširilo območje nizkega zračnega pritiska z nestabilnim vremenom, nad Skandinavijo pa se bo okrepil anticiklon. Naši kraji se bodo nahajali na južnem robu anticiklona, ki bo severno od nas, zato bomo pod vplivom vzhodnih vetrov. V drugi polovici tedna se bo vremenska slika predvidoma spremenila.

Še pred dnevi je kazalo, da bo prihodnji teden bolj oblačen, možne pa bi bile tudi padavine. Zadnji izračuni pa žal kažejo, da tudi prihodnji teden izdatnejših padavin ni pričakovati. Prevladovalo bo večinoma sončno in suho vreme. V prvi polovici tedna bo več oblačnosti v južni polovici Slovenije, več sonca pa na severu. Občasno bo pihal veter severovzhodne ali vzhodne smeri. Nad našimi kraji bo v višinah prehodno hladnejši zrak. Na višini, kjer zračni tlak znaša 850 hPa (pribl. 1500 m) bo temperatura znašala okoli 0 °C. Zaradi vetra vzhodnih smeri, ki bo preprečeval nočno občutno ohlajanje zraka, pozebe na srečo tokrat nikjer ni pričakovati. Jutranje temperature se bodo v večjem delu Slovenije gibale med 1 in 7 °C, dnevne pa sprva do okoli 17 °C, v drugi polovici tedna pa bodo le te postopno spet dosegle in najverjetneje tudi presegle mejo 20 °C. 

Besedilo: neurje.si

Dogodki