Možne bodo močnejše nevihte z nalivi in točo

Po razmeroma dolgem vročinskem valu nas bo danes prešla hladna fronta, ki bo prinesla težko pričakovano osvežitev in nekoliko večjo količino padavin večjemu delu države. Žal brez neviht z nalivi ne bo šlo. Ponekod bodo možna tudi krajevna neurja s točo.
FOTO: Neurje.si, avtor fotografije: Nina Oman. V kraju Borovak, v občini Zagorje ob Savi je danes popoldne padala tudi debelejša toča, ki je sledi pustila tudi na avtomobilih.
FOTO: Neurje.si

Vremenska slika nad Evropo in Slovenijo

Nad srednjo Evropo se nahaja plitev ciklon s centrom nad severozahodno Poljsko. Naše kraje bo v četrtek čez dan prešla hladna fronta, ki bo osvežila ozračje in prinesla nekaj več padavin. V višinah nad našimi kraji pihajo šibki do zmerni vetrovi zahodnih smeri, v spodnji plasti ozračja pa bo sprva pihal šibak vzhodni veter, ob prehodu hladne fronte pa bo zapihal veter severnih smeri. 

Podrobnejša napoved razvoja vremena pri nas

V četrtek dopoldan bo spremenljivo oblačno, sprva na jugozahodu in severovzhodu Slovenije še pretežno jasno. Proti poldnevu bodo ponekod nastale prve plohe in nevihte, sprva predvsem na severu države ter v notranjosti Primorske in Notranjske. Padavine, večinoma plohe in nevihte se bodo čez dan okrepile in razširile nad večji del Slovenije. Vmes bodo ponekod tudi močnejše nevihte, zlasti v južni in vzhodni Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C, na obali okoli 29 °C. 

Predvsem na jugu Primorske in Notranjske lahko nastane kakšno močnejšo neurje z debelejšo točo, silovitejšimi sunki vetra in močnimi nalivi.

Močnejše nevihte in krajevna neurja bodo možna tudi ponekod drugod po državi. Ob razvoju le teh bodo največjo nevarnost predstavljali močnejši, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi. Lokalno bo možen hiter in močan porast hudourniških vodotokov. Ob razvoju močnejših neviht bo lokalno padala tudi toča ali sodra, ponekod lahko tudi v večjih količinah. Prehod neviht bo spremljal tudi okrepljen nevihtni piš.

Sistem neviht bo popoldan potoval v smeri proti Hrvaški. Do večera se bo ozračje postopno umirilo, padavine pa bodo ponehale. V večernih urah lahko iz smeri severovzhodne Italije kakšna manjša nevihta doseže še slovensko obalo.

Besedilo: Neurje.si, Napoved izdal: Aleš Rozman

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.