Mojstri lectarske obrti iz družinskega podjetja Perger so se predstavili na Expu v Dubaju (FOTO)

Na svetovni razstavi Expo 2020 Dubaj se je v soboto odvil niz dogodkov, na katerih se je predstavila Evropska unija. Dogodke so gostili paviljoni držav članic, pri čemer je Slovenija kot predsedujoča država Svetu EU bila še posebej izpostavljena. Med drugim so se v slovenskem paviljonu predstavili tudi mojstri lectarske obrti iz družinskega podjetja Perger iz Slovenj Gradca.

Program se je včeraj začel v slovenskem paviljonu z zajtrkom s slovenskimi jedmi z nagovorom generalnega komisarja Slovenije za Expo Matica Volka in državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simona Zajca.

Zajtrka se je udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, ki je sprejel posebno darilo Slovenije, skulpturo iz lectovega testa, ki simbolizira povezanost držav članic.

Zgodaj popoldne pa je bil pritlični del slovenskega paviljona odet v vonj in okus slovenskih medenjakov. Mojstri lectarske obrti iz družinskega podjetja Perger so obiskovalcem približali umetnost okraševanja lectarskih izdelkov, ki so ena od slovenskih posebnosti. Obiskovalci so lahko slovenske medenjake tudi okusili ali jih, okrašene z logotipom I Feel Slovenia, tudi odnesli s seboj.

“Za nami je še en izjemen dogodek v čudovitem slovenskem paviljonu na Expu v Dubaju, na katerega smo lahko ponosni vsi Korošci in nenazadnje vsa Slovenija. Expo je namreč tretji največji dogodek vseh časov, takoj za Olimpijskimi igrami in svetovnim nogometnim prvenstvom. Na slovenskem zajtrku je dišalo po medenjakih, obiskovalci so lahko od blizu spremljali mojstrstvo našega Boštjana, povrh vsega pa so se osvežili še s staroslovansko pijačo medico,” so po dogodku zapisali na Facebook strani Medeni raj – Perger 1757.

Ob evropskem predsedovanju Slovenije smo izdelali posebno, 27 terico za mir, prijateljstvo in ljubezen na svetu. Edinstvena skulptura je bila presenečenje za g. Margaritisa Schinasa, podpredsednika EU komisije, katerega besede si velja zapomniti. Rekel je namreč: “Tako originalnega in edinstvenega darila še nisem prejel!” Edinstvena lectarska skulptura bo kmalu razstavljena tudi v evropskem parlamentu,” so dodali Pergerjevi.

Niz dogodkov na paviljonih držav članic EU je sklenil gala koncert, na katerem so sodelovali ustvarjalci iz različnih držav. Slovenijo je zastopala glasbenica Tinkara Kovač. V okviru slovesnosti, posvečenih EU, je kot edina glasbenica nastopila tudi na trgu Al Wasl, osrednjemu prizorišču letošnjega Expa, kjer je nastopila ob dvigu evropske zastave.

Med drugim pa se včeraj odvil tudi poslovni forum, osredotočen na sodelovanje med podjetji in institucijami iz EU in članic Sveta za sodelovanje v Zalivu.

Na dan, ko so bile oči javnosti na Expu uprte v EU, je na slovenskem paviljonu gostoval tudi Maribor, ki je začel niz celovitih predstavitev slovenskih regij v Dubaju. Na paviljonu se bo Maribor predstavljal do torka, dan kasneje bo svojo predstavitev začela Ljubljana.

Vir: STA, Facebook