Search
Close this search box.

Mojca Erjavec: Glas Koroške v Bruslju (oglasno sporočilo)

Koroška lahko v Bruslju ima svoj glas z Mojco Erjavec, ki je prej delala na Koroškem radiu in nato za EU, lani pa se je vrnila ter se dejavno zavzema za ljudi.

Koroška je njena prva in največja ljubezen, zato se je tudi vrnila.

Koroška je polna neizkoriščenih priložnosti, pravi Mojca Erjavec, saj je to žal ena izmed najmanj poznanih slovenskih regij. Zato se je lani po skoraj 15 letih službovanja za upravo Evropske unije na različnih delovnih mestih, tudi v kabinetu predsednika Evropske komisije v Bruslju, vrnila nazaj na Koroško. Svoje kontakte in izkušnje lahko uporabi za to, da bo glas naše regije bolj slišan v EU.

 

Koroška lahko evropska sredstva bolje črpa z izkušeno koroško evropsko poslanko.

Službena pot je Korošico vodila od Koroškega radia do predsednika Evropske komisije

Tukaj je moj dom, pravi Korošica Mojca, saj sem med temi hribi in dolinami odraščala, shodila in spregovorila. In to v slovenskem jeziku, ki ga rada neguje, dodala pa mu je še šest tujih jezikov in diplomirala iz nemščine in angleščine v Ljubljani. Koroške pa tudi v tujini, kamor je odšla takoj po diplomi, ni pozabila. Lani se je odločila, da svoje izkušnje in znanje, ki ga je oplemenitila še z magisterijem iz evropskih zadev, uporabi za razvoj te regije. Zdaj se na Ravnah se kot občinska svetnica zavzema za manj uporabe plastike in čistejši zrak ter enakopravno vključevanje šibkejših v družbo. Kot svetovalka za projekte in izobraževanje pomaga podjetjem in organizacijam pripravljati prijave na razpise ter poučuje spletne in jezikovne vsebine. Življenje na Koroškem je veliko bolj umirjeno kot v Bruslju, pravi, družine in domovine ne more nič nadomestiti. Žal nam iz Slovenije še vedno preveč mladih uhaja v tujino, po nekaterih podatkih skoraj 10 000 letno. Da bi jih zadržali, moramo izboljšati pogoje dela, tudi na Koroškem. Zato se je Mojca odločila, da svoj vpliv in znanje uporabi za to, da Koroško bolj poveže z evropskimi sredstvi in se za glas regije zavzame v EU.

Za Koroško bi lahko veliko bolje koristili evropska sredstva

Mojca si je med magisterijem iz evropskih zadev na belgijski univerzi v Leuvnu in svojim dolgoletnim službovanjem v upravi EU pridobila številna strokovna in praktična znanja s področja črpanja evropskih sredstev. Prepričana je, da mora Koroška svoje interese zastopati v Sloveniji in v Evropi. Kot poslanka v Evropskem parlamentu bi napela vse sile, da bi pripomogla k razvoju regije. Opozarja, da bi morali izkoristiti svojo zgodovinsko umeščenost med dve državi, ki sta danes članici EU, naša lega bi morala biti prednost. Vendar se ji zdi, da tega ne izkoriščamo dovolj. Prednostne panoge Koroške so po mnenju magistre evropskih zadev poleg predelovalne industrije zlasti tisti sektorji , kjer se ustvarjajo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo.

 

Mojca bi se kot Korošica v Evropskem parlamentu zavzela za boljši razvoj obmejnih regij glede na center držav

Z boljšim črpanjem evropskih sredstev do delovnih mest z visoko dodano vrednostjo

Mojca bi se kot Korošica v Evropskem parlamentu zavzela za boljši razvoj obmejnih regij glede na center držav. Že zdaj, opozarja, ima Koroška priložnost boljšega povezovanja s čezmejno Avstrijo. Prek boljšega črpanja evropskih sredstev ter primerljivosti sistemov sociale in zaposlovanja moramo omogočiti vsem državljanom, da se naše članstvo v evropskih povezavah tudi splača in jim pozna v denarnici. Možnosti za razvoj Koroške vidi tudi v tem, da bi krepili sektorje, ki privabljajo visokokvalificiran kader, ter si prizadevali za vračanje naših strokovnjakov, denimo na področju gozdov in voda, poleg infrastrukture v najširšem smislu, vključno s turizmom in trajnostnim razvojem.  Za primer navede nekaj projektov za razvoj Koroške regije, ki bi jih zagovarjala v Evropskem parlamentu:

  • tretja razvojna os in obnova/izgradnja lokalnih /gozdnih cest, vključno s kolesarsko mrežo
  • načrt razvoja turizma, ki bi povezal ponudnike nočitev, lokalne prehrane in turističnih znamenitosti  ter gospodarstva in kulture
  • ureditev naravnega okolja npr. okoli Ivarčkega jezera in Rimskega vrelca ter povezava s turizmom, gostinstvom ali izobraževanjem (učne poti, glamping, stojnice z lokalno prehrano,..)
  • tehnološki park Koroške ali čezmejni koroški raziskovalni tehnološki kompleks (Avstrija, Slovenija), kjer bi povezali znanje in gospodarstvo z obeh strani meje za konkreten razvoj in ustvarjanje delovnih mest z visoko dodano vrednostjo na Koroškem.

Za Glas Koroške v Bruslju glasujete 26. maja tako, da obkrožite listo 8, številko 5.
Podprite koroško prihodnost. Hvala!

 

Mojca je prepričana, da mora Koroška svoje interese zastopati v Sloveniji in v Evropi. Kot poslanka v Evropskem parlamentu bi napela vse sile, da bi pripomogla k razvoju regije.

Mojci lahko sledite na: Facebook: @MojcaErjavecEU, Instagram: @mojcamarie,Twitter: MojcaBXL, YouTube: Mojca Erjavec in Web: www.mojcaerjavec.eu.

Naročnik oglasa je NSI.

Dogodki

Koroška lahko v Bruslju ima svoj glas z Mojco Erjavec, ki je prej delala na Koroškem radiu in nato za EU, lani pa se je vrnila ter se dejavno zavzema za ljudi.