Search
Close this search box.

Moja dežela – lepa in gostoljubna: se bo uspelo Slovenj Gradcu, Črni in Kopam prebiti na sam vrh?

Tekmovanje v urejanju in varstvu okolja, v kakovosti turistične ponudbe kraja ter gostoljubju prebivalcev v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019 se je zaključilo s prvim delom spletnega glasovanja. Na vrsti je ocenjevanje na državni ravni, na katerega so se uvrstila tudi mesto Slovenj Gradec, Črna na Koroškem, Gorsko turistični center Kope in Olimpijska pot na Medeno pešpot in Zeleno pot na Teber.

Namen projekta je spodbujati in ozaveščati ljudi, da urejajo svoje bivalno, krajevno, podjetniško in društveno okolje, torej okolje v katerem živijo, delajo, se družijo, dopustujejo. Projekt je tudi spodbuda za dobro organizirane redne dejavnosti komunalnih in okoljevarstvenih podjetij ter tudi drugih služb, med drugim pa prispeva k urejenosti in celostni podobi Slovenije. Več o samem tekmovanju smo že pisali in si lahko preberete TUKAJ.

Kot smo že pisali je Turistična zveza Slovenije že 28. leto zapored objavila tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna. Častni pokrovitelj projekta je predsednik vlade RS Marjan Šarec. Letošnje leto se je za NAJ lepše oziroma NAJ gostoljubnejše srednje mesto potegovalo mesto Slovenj Gradec, za NAJ lepše oziroma NAJ gostoljubnejše manjše mesto pa Črna na Koroškem. Glasovali ste lahko tudi za NAJ lepši oziroma NAJ gostoljubnejši izletniški kraj Gorsko turistični center Kope ter Olimpijsko pot na Medeno pešpot in Zeleno pot Teber kot NAJ tematsko pot.

Bo Črna na Koroškem postala NAJ lepše oziroma NAJ gostoljubnejše manjše mesto?

Slovenj Gradec je v svoji kategoriji s 507 glasovi pristalo na petem mestu, Črna na Koroškem s 918 glasovi na tretjem, Gorsko turistični center Kope na sedmem mestu z 264 glasovi, na drugem mestu pa je pristala Olimpijska pot na Medeno pešpot in Zeleno pot Teber s 407 glasovi.

Ocenjevanje na državni ravni mesta Slovenj Gradec in Gorsko turističnega centra Kope poteka danes, 26.7.2019. Tudi Črna na Koroškem se je v sklopu projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019, uvrstila na državni nivo ocenjevanja. Ocenjevanje celotnega kraja Črne na Koroškem pa bo potekalo v soboto, 27.7.2019, od 7.30 ure dalje. Ocenjevanje vaškega jedra pa v torek, 30.7.2019. Komisija pa bo tematske poti ocenjevala kasneje.

Ocenjevanje na državni ravni poteka od julija do septembra, 11. novembra 2019 pa bo v Ljubljani zaključna prireditev “Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019”. Na prireditvi bodo predstavili najboljše tri po kategorijah, podelili bodo priznanja najboljšim v posameznih kategorijah ter podelili častne zastave MDLG prvo uvrščenim.

Gorsko turistični center Kope se je z 264 glasovi prebil na državni nivo tekmovanja.

In kako poteka ocenjevanje?

Osnovni nosilec projekta je Turistična zveza Slovenije, ki pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste. Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, vrtov, poslopij, balkonov ter se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski, regijski ravni.

Zaključi se na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev… Državno komisijo sestavljajo strokovnjaki: geografi, krajinarji, arhitekti, sociologi, turistični delavci, etnologi in drugi, ki po vnaprej določenem terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjujejo posamezne kandidate v kategorijah.

Vsebino projekta postopoma nadgrajujejo, posebno pozornost pa namenjajo celoviti ekološki urejenosti krajev in kakovosti turistične ponudbe, ki jo komisija ocenjuje na podlagi učinkovitosti trženja in promoviranja turističnih produktov. Čisto in urejeno okolje, ohranjena narava in kulturna dediščina, zanimivi turistični produkti, vse to vpliva na prepoznavnost kraja, predvsem pa na zadovoljstvo domačih in tujih gostov.

VIR: Turistična zveza Slovenije

Dogodki