Search
Close this search box.

MO Slovenj Gradec bo odslej štipendirala perspektivne dijake in študente

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec je na svoji 7. seji obravnaval osnutek odloka o štipendiranju perspektivnih dijakov in študentov v Mestni občini Slovenj Gradec.
Fotografija je simbolična

Osnutek odloka o štipendiranju perspektivnih dijakov in študentov v Mestni občini Slovenj Gradec sta predstavila dr. Silva Roncelli Vaupot, predsednica delovne skupine za pripravo Odloka občinskega štipendijskega sklada Mestne občina Slovenj Gradec in Darko Sagmeister, vodja Oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve.

Osnutek odloka o štipendiranju je pripravila delovna skupina, ki so jo sestavljale strokovnjakinje iz različnih področij: dr. Mojca Čerče (srednje in višje šolstvo), Nada Duler (osnovno šolstvo), Andreja Vehovar Pezdirc (štipendiranje in potrebe invalidov) in vodja skupine, dr. Silva Roncelli Vaupot (visoko šolstvo). 

V Sloveniji je sicer veliko možnosti za pridobitev štipendije, med njimi so Zoisova štipendija, razne kadrovske štipendije za deficitarne poklice, štipendije AD – Futura, štipendije državnih organov, štipendije nepridobitnih organizacij in štipendije tujih ustanov ter druge, a je vseeno pomembno, da štipendije podeljujejo tudi občine.

Odslej bo tako štipendije na pobudo župana Tilna Kluglerja podeljevala tudi Mestna občina Slovenj Gradec.

 »Štipendije bodo namenjene perspektivnim dijakom in študentom, ki dosegajo več kot povprečen učni uspeh in so v preteklem šolskem ali študijskem letu dosegli izjemne dosežke iz znanja, raziskovanja, razvoja ali umetnosti je povedala dr. Silva Roncelli Vaupot. Ob tem je pojasnila, da se bo s štipendisti vzpostavila stalna komunikacija in spremljanje njihovega razvoja s ciljem, da se jih kar najbolje vključi v dogajanje v Mestno občino Slovenj Gradec. »Nastala bi skupnost štipendistov – mladih perspektivnih šolajočih občanov, ki bi jih motivirali za aktivnejšo vlogo v življenju občine,« je v obrazložitvi zapisala dr. Silva Roncelli Vaupot.

Prve štipendije bo Mestna občina Slovenj Gradec podelila za šolsko oz. študijsko leto 2023/2024, štipendije pa bodo podeljene za eno šolsko oz. študijsko leto. Pri tem bo lahko štipendist kandidiral za štipendijo še naprej, do konca rednega šolanja, a pod pogoji, ki so določeni v Odloku.

Razpisanih bo pet štipendij: dve za srednješolsko in tri za višje ali visokošolsko podiplomsko izobraževanje. Letno bo za štipendiranje na voljo deset tisoč evrov.

Razpis za dodelitev štipendij bo objavljen julija na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec, obvestilo o tem pa bo mogoče najti tudi v občinskem glasilu SGlasnik. Razpis bo za dijake odprt od 20. avgusta do 20. septembra, za študente pa od 20. septembra do 20. oktobra 2023.

Vir: MO Slovenj Gradec

Dogodki

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec je na svoji 7. seji obravnaval osnutek odloka o štipendiranju perspektivnih dijakov in študentov v Mestni občini Slovenj Gradec.