Search
Close this search box.

Množično testiranje se bo v Slovenj Gradcu začelo predvidoma v soboto. Janša svetuje, da se nenujna potovanja odložijo na čas po sredini marca

V nedeljo je bila še vedno pozitivna več kot četrtina testov na okužbo s koronavirusom. Ob tem se po državi obeta začetek množičnega testiranja s hitrimi testi. Testiranje se v torek lahko začne v 13 krajih, a glede na informacije lokalnih skupnosti se bo ponekod začelo z zamikom. Pristojni se medtem pripravljajo tudi na začetek cepljenja.

V Sloveniji je od danes pet regij z boljšo epidemiološko sliko in blažjimi ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Osrednjeslovenski, gorenjski, obalno-kraški in goriški se je pridružila tudi primorsko-notranjska regija.

V nedeljo so v Sloveniji ob 1446 testih potrdili 395 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je bil 27,3-odstoten. V bolnišnicah so zdravili 1271 bolnikov s covidom-19, 208 jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje, v domačo oskrbo so jih odpustili 22. V nedeljo je umrlo 26 covidnih bolnikov, 13 manj kot dan prej.

V primerjavi s soboto je bilo v nedeljo opravljenih 1200 testov manj in potrjenih 489 okužb manj. V bolnišnicah pa so v nedeljo zdravili 57 bolnikov več kot dan prej, sedem več jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje, je razvidno iz vladnih podatkov.

Po državi se bo v torek v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in na Ptuju, pa tudi v Lenartu in Sevnici, lahko začelo množično testiranje s hitrimi testi, so sporočili z ministrstva za zdravje. O točni lokaciji in začetku bodo prebivalci obveščeni preko lokalnih skupnosti.

V Ljubljani bo testiranje na Kongresnem trgu, kjer so popoldne že postavili mobilno enoto za testiranje. Iz sevniškega zdravstvenega doma so sporočili, da se bo testiranje začelo ob 12. uri. Na slovenjgraški občini pa so za STA pojasnili, da se bo množično testiranje v Slovenj Gradcu predvidoma začelo v soboto.

Medtem so na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za STA pojasnili, da v Slovenj Gradcu v torek ni predvidenega množičnega testiranj. “To je še v fazi dogovarjanja med mestno občino in ministrstvom za zdravje,” je sporočila predstojnica ravenske enote NIJZ Neda Hudopisk. Na Mestni občini Slovenj Gradec pa so pojasnili, da se bo množično testiranje v Slovenj Gradcu predvidoma začelo v soboto.

Testiranje bo za prebivalce brezplačno. S sabo morajo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, med čakanjem pa morajo ohranjati medsebojno razdaljo in nositi masko. Na testiranje se zaenkrat ni treba naročiti, a je možno, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili, je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvi za zdravje Marija Magajne.

Z današnjim dnem bodo kot pozitivne na novi koronavirus obravnavali tudi tiste, ki jim bodo okužbo potrdili z antigenskim testom. Do sedaj so morali zdravstveni delavci in zaposleni v domovih za starejše, ki so bili pozitivni na antigenskem testu, okužbo potrditi tudi s PCR testom.

Pred vrati je tudi začetek cepljenja proti covidu-19. Evropska komisija je namreč ravno danes izdala dovoljenje za pogojno uporabo cepiva, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. Prve odmerke cepiva pa bi lahko v Sloveniji dobili konec tedna, je danes napovedala Marija Magajne z ministrstva za zdravje.

V prvi pošiljki bo nekaj manj kot 10.000 doz cepiva, toliko ljudi pa bodo tudi cepili. Cepljeni bodo tako drugo dozo cepiva prejeli iz naslednje pošiljke. Po njenih besedah gredo s to odločitvijo v smeri čim večje precepljenosti. Zagotovila je, da bo pri cepljenju ministrstvo za zdravje sledilo navodilom proizvajalca in strokovnjakov. Pojasnila je tudi, da je za doseganje dela kolektivne imunosti treba z dvema odmerkoma cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva.

Glede vrstnega reda cepljenja je pojasnila, da bodo najprej cepili tiste oskrbovance domov za starejše, ki v zadnjih treh mesecih niso preboleli covida-19. Morda bodo cepili tudi nekatere zaposlene v domovih za starejše, tudi tukaj pa bodo imeli prednost tisti, ki v zadnjih treh mesecih niso preboleli covida-19. Poudarila je, da sicer cepljenje svetujejo tudi tistim, ki so okužbo že preboleli.

V domovih za starejše, kjer bodo prvi opravili cepljenja proti covidu-19, je interes za cepljenje različen. Podatke o interesu morajo domovi prek posebnega obrazca posredovati do torka do 10. ure, nato bo NIJZ pripravil razdelilnik delitve cepiva, cepljenja pa bi lahko začeli v nedeljo. Nekateri domovi opozarjajo na še odprta vprašanja.

“Ne vemo, kaj pomeni, če nekdo reče, da se bo cepil, pa si nato premisli, kaj naredimo s cepivom za stanovalce, ki so se prijavili, pa morda medtem umrli, in podobno. Veliko je torej še neznank,” je za STA dejala regionalna direktorica podjetja Senecura, ki ima domove v Mariboru, Radencih in Vojniku, Sanda M. Gavranovič. Po njenih besedah je bil odziv med stanovalci in zaposlenimi različen.

Ob tem nekoliko skrbi nova različica novega koronavirusa, ki so ga nedavno identificirali na jugu Anglije in se hitreje širi, ne povzroča pa težjega poteka bolezni ali večje smrtnosti. Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo je danes pojasnil, da novi sev ne bo bistveno vplival na učinkovitost cepiv.

Premier Janez Janša je danes dejal, da glede novega seva novega koronavirusa poteka intenzivno usklajevanje v EU. Vse informacije potrjujejo povečevanje tveganja, je povedal po srečanju štirih predsednikov.

Glede na novo grožnjo, ki se pojavlja, pričakujejo, da se bo situacija tekom dne bolj razčistila. Že zdaj pa je po Janševih besedah jasno, da nova različica virusa ni le v Veliki Britaniji, ampak tudi številnih drugih evropskih državah, tudi v slovenski soseščini.

Kot je dejal, so ponoči pripravljali ukrepe za popolno zaporo meja. Preden se bodo za to odločili, se bodo usklajevali v EU, je zagotovil. Ko gre za tako drastičen ukrep, je po njegovih besedah namreč še posebej potrebno sodelovanje na obeh straneh meje, da ne pride do še večjih težav za ljudi. Že danes sicer svetujejo vsem, da nenujna potovanja odložijo na čas po sredini marca.

V nedeljo je bila še vedno pozitivna več kot četrtina testov na okužbo s koronavirusom. Ob tem se po državi obeta začetek množičnega testiranja s hitrimi testi. Testiranje se v torek lahko začne v 13 krajih, a glede na informacije lokalnih skupnosti se bo ponekod začelo z zamikom. Pristojni se medtem pripravljajo tudi na začetek cepljenja.