Mladinska iniciativa za 3. razvojno os s prvo (koroško) lopato odhaja v zgodovino

Danes je na Ravnah potekala novinarska konferenca Mladinske iniciative za 3. razvojno os, na kateri smo se podrobneje seznanili o sobotnem kolesarjenju po trasi bodoče hitre ceste na Koroško, o začetku težko pričakovane gradnje 3. razvojne osi, Aljaž Verhovnik, koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os pa je predstavili tudi odločitev o nadaljnjem delu iniciative.
IMG_4037

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki mladinske iniciative predstavili tradicionalno, že šesto kolesarjenje po trasi bodoče hitre ceste na Koroško, pod sloganom »Rjava lopata – obljubljamo že od 2004!«, ki jo Mladinska iniciativa za 3. razvojno os načrtuje za to soboto, 19. septembra 2020. Celotna kolesarska trasa meri okoli 65 kilometrov. Kot so še enkrat poudarili organizatorji, bo dogodek potekal po priporočilih in navodilih NIJZ, kolesarilo pa se bo v smeri Šentrupert – Velenje – Graška Gora – Slovenj Gradec – Dravograd – Ravne na Koroškem. Več o omenjeni prireditvi pa najdete TUKAJ.

Koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik pa je predstavil tudi odločitev upravnega odbora Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, da bo projekt »Mladinska iniciativa za 3. razvojno os« mandat zaključil s prvo lopato na Koroškem. To pomeni, da bo iniciativa delovala še vsaj eno leto, saj letos na Koroškem (sklop F – Jenina), po njegovih besedah, lopate realno ni pričakovati.

VIDEO: Izjava koordinatorja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaža Verhovnika, ki je hkrati tudi predsednik mladinskega sveta.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je sicer prvo lopato v Gaberkah obljubil 15. oktobra 2020 in to potem, ko je bil nekaj dni nazaj izvajalec gradbenih del tudi pravnomočno izbran. “Gre za simboličen pričetek gradnje dovoznih poti na 3. razvojno os. Vendar Koroška letos še ne bo videla prve lopate, saj bil v začetku septembra letos šele zaključen rok za prvo fazno prijavo izvajalcev gradbenih del na sklopu F – Jenina (Podgorje pri Slovenj Gradcu),” je pojasnil Verhovnik.

Upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem je 14. julija 2014 Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os ustanovil kot projekt. Povod za takšno odločitev je bila napoved vlade o zamiku oz. o nesmiselnosti gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Mladinska iniciativa je postala prepoznavna z zbiranjem peticije, ki je bila marca 2015 predana vladi. Sledilo je obdobje aktivnega prepričevanja državnih odločevalcev v parlamentu, v vladi in celo pri predsedniku države. Mladinska iniciativa je bila sogovornik tudi v mednarodnem področju, saj je bila večkrat udeležena v bilateralnih pogovorih o nujnosti čezmejnih prometnih povezav med Slovenijo in Avstrijo.

V ključnih trenutkih je iniciativa pokazala zobe, organizirala prvi protest za 3. razvojno os in tudi zapore cest. Pripravljen je bil protest pred vladno palačo v Ljubljani, katerega napoved je pripomogla k sprejemu finančnih podlag za realen pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Vse to in še mnoge aktivnosti so prostovoljno izvajali članice in člani Mladinskega sveta Ravne na Koroškem, ki so na 9. seji upravnega odbora, dne 11. septembra 2020, sprejeli naslednji sklep:“Mladinska iniciativa za 3. razvojno os bo kot projekt mladinskega sveta delovala še do realizacije prve lopate na Koroškem. Do tačas se pripravi arhivski zapis o vseh aktivnostih mladinske iniciative, ki se ga javno objavi.” 

Mladinski svet Ravne na Koroškem je po besedah Verhovnika v aktivni fazi pomlajevanja, katero bo dokončno realiziral ob 10. obletnici delovanja, avgusta prihodnje leto. Zato je koordinator mladinske iniciative Aljaž Verhovnik, ki je hkrati tudi predsednik mladinskega sveta, kot ključni razlog za ugašanje projekta Mladinska iniciativa za 3. razvojno os navedel, razbremenitev mlajše generacije v mladinskem svetu s tako obsežnim projektom in velikimi pričakovanji javnosti. Hkrati pa ocenil, da je civilna družba mladih s tem projektom pokazala veliko mero resnosti, pripadnosti do svojega domačega kraja in z vztrajnostjo še tako nemogoč projekt pomagala pripeljati do realnosti.

Pri tem naj še omenimo, da je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os na portalu hitronakorosko.si in na monitorjih informacijskega centra na Ravnah na Koroškem, sprožila odštevalnik časa. Ta bo, glede na obljubo ministra Vrtovca, odšteval čas do 15. oktobra 2020, ko bi se po zadnji obljubi ministra gradnja v Gaberkah naj pričela. Če 15. oktobra 2020 do gradnje ne bo prišlo, se bo odštevalnik spremenil v »prištevalnik« časa, ki bo beležil časovno zamudo države do pričetka gradnje 3. razvojne osi, je pojasnil Verhovnik.

Vir: Mladinski svet Ravne na Koroškem

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.