Search
Close this search box.

Mladi podeželani prosijo za pomoč. Glasujmo in jim pomagajmo do zmage

Društvo podeželske mladine (DPM) Škofja Loka, ki deluje v okviru Zveze slovenske podeželske mladine, je lani avgusta uspešno izpeljalo projekt »Košna u snežet«, s katerim si je zagotovilo vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Kar 570 kosic in koscev, med njimi so bili tudi Korošci, je namreč na Smučarskem centru Cerkno kosilo travo z ročnimi kosami, kar je doslej največje število koscev na enem mestu. Zdaj pa se »Košna u snežet« poteguje za najboljši projekt v Evropi.  

Glasujmo in pomagajmo mladim s podeželja, da postane njihov slovenski projekt, »Košna u snežet«, najboljši evropski projekt.

Pri tem naj spomnimo, da letos mineva 26 let, odkar je bila v Kranju 3. aprila 1993 ustanovljena Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM), ki je v teh letih postala ena največjih nacionalnih mladinskih organizacij v Sloveniji, ki združuje kar 46 društev ter več kot 3000 članov in je edina, ki se aktivno ukvarja z mladimi podeželani in mladimi kmeti. Vanjo pa so vključena tudi tri izredno aktivna koroška društva; DPM Mežiška dolina, DPM Mislinjske doline ter DPM Črna na Koroškem, ki jih povezuje skupna ljubezen do koroškega podeželja, tradicije in ohranjanja koroških običajev.

Omeniti pa je potrebo, da je lani na Državnih kmečkih igrah zmagala ekipa DPM Mežiška dolina, ki jo je s tem doletela organizacija letošnjih že 33. Državnih kmečkih iger, na katerih pričakujejo 17 najboljših ekip iz vse Slovenije ter udeležbo več mednarodnih ekip, ki se bodo 6. julija na Prevaljah tradicionalno pomerile v košnji in grabljanju ter v treh praktičnih igrah. 

Glasovanje poteka na Facebooku TUKAJ.

Ker pa »Košna u snežet« ni ostala neopažena niti zunaj meja naše domovine, vas mladi podeželani, še preden vas povabijo na kmečke igre, prosijo za pomoč pri glasovanju za njihov projekt. Združenje evropske podeželske mladine (Rural Youth Europe) je namreč »Košno u snežet« uvrstilo med tri najboljše projekte v Evropi v letu 2018, zdaj pa se poteguje tudi za zmagovalni naslov.

Foto: Rural Youth Europe

Glasovanje poteka na Facebooku TUKAJ. Glasujete lahko za tri kandidate, če želite podpreti slovenski projekt, morate pod objavo klikniti emoji »Obožujem« (torej všeček z belim srcem v rožnatem krogu). S tem oddate glas za DPM Škofja Loka, za Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM) in za projekt »Košna u snežet«. Glasovanje poteka od 20. marca do 5. aprila 2019 do polnoči.

Vir: DPM Škofja Loka, ZSPM

Dogodki