Search
Close this search box.

Mirko Vošner po sobotnem neurju: “Občina Muta zagotovo pričakuje pomoč države, z lastnimi proračunskimi sredstvi tako velikega finančnega zalogaja preprosto ne zmoremo” (FOTO)

FOTO: Mirko Vošner

O sobotnem neurju, ki je pustošilo predvsem na območju Dravske doline, smo že poročali. Včeraj smo objavili tudi oceno škode in posledice, ki jih je za seboj pustilo neurje na območju Vuzenice, o čemer si lahko več preberete TUKAJ. Danes pa objavljamo še informacije, ki smo jih perjeli s strani Občine Muta in tamkajšnjega župana Mirka Vošnerja.

Sobotno neurje je najbolj prizadelo ožje območje Sv. Primoža s Sp. Muto. V približno 3 urah je padlo več kot 100 mm vode, kar sodi med izredno intenzivne padavine, ki jih starejši domačini ne pomnijo, še zlasti ne pomnijo tako dolgega časa trajanja padavin, so sporočili z Občine Muta.

»Škodo ocenjuje posebna ekspertna komisija v okviru štaba CZ Muta in z delom še ni končala. Pomembno je poudariti, da ima omenjena komisija nalogo tudi ugotavljanja oziroma proučevanju sekundarnih vzrokov posledic poplav, ki so bile povzročene s strani posegov ljudi v preteklih letih ali celo desetletjih, še zlasti z nedovoljenimi posegi v prostor, črnimi gradnjami, sečnjo in spravilom lesa, goloseki, slabo vzdrževana cestišča, vodotoki, propusti, idr,” je še v sporočilu za Koroške Novice navedel župan Mirko Vošner.

Vošner tudi dodaja: “Prepričani smo namreč, da smo s tovrstnimi ravnanji še poslabšali razmere, ki jih s sabo prinašajo ekstremne vremenske neprilike. Zato bomo na občini Muta verjetno ena prvih občin v Sloveniji, posvetili posebno pozornost in skrb v smeri odprave prej omenjenih človeških dejavnikov in vzrokov za nastale posledice vremenskih ujm.”

Izvedeli smo tudi, da sanacija posledic neurja poteka že od nedelje, in sicer so na Muti vzpostavili kolikor toliko normalen promet po vseh, več kot 135 km dolgih občinskih in gozdnih cestah, razen manjšega, približno 1 km dolgega odseka, kjer je popolna zapora zaradi večjega plazu, o čemer smo že poročali TUKAJ.

FOTO: Župan Občine Muta Mirko Vošner

“Intenzivna dela potekajo tudi na čiščenju hudourniških propustov, urejanju uničenih in izpranih brežin, vodotokov ter bankin poškodovanih cestišč. Jutri pride na Muto strokovnjak za geomehaniko, s katerim bomo rešili nastalo situacijo glede sanacije treh večjih plazov na Muti.”

“Občina Muta zagotovo pričakuje pomoč države, saj z lastnimi proračunskimi sredstvi tako velikega finančnega zalogaja preprosto ne zmoremo. Gre namreč za škodo, ki bo v višini nekaj 100.000 EUR, ob dejstvu, da imamo proračunsko rezervo v višini 32.000 EUR, ki pa bo zadoščala zgolj za odpravo ene od nekaj deset uničenih ali poškodovanjih objektov na komunalni infrastrukturi, kot so ceste, propusti, škarpe, zaščitne ograje idr,” je obrazložil Vošner.

In za konec dejal: “Pri tem bi se rad zahvalil marljivim in požrtvovalnim gasilcem PGD Muta, štabu CZ Mute, podjetnikom s težko gradbeno mehanizacijo in številnim občanom, ki so nesebično priskočili na pomoč ljudem v stiski.”