Ministrstvo uvaja družinske in skupinske vikend vozovnice za avtobusni in železniški promet

Ministrstvo za infrastrukturo želi z dodatnimi spodbudami oživiti javni potniški promet po epidemiji covida-19. Tako s 1. julijem pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim prometom in domačim železniškim prometom za eno leto uvaja vikend družinske in skupinske vozovnice, čez vikende bodo tudi enotne vozovnice občutno cenejše.
bus

Vikend vozovnica za družine in skupine potnikov

Kot je pojasnjeno na strani ministrstvu bo vozovnica omogočala družinam oz. skupinam potnikov do 5 oz. do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni. Cena vozovnice bo 15 evorv za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do 10 oseb.

Vikend popusti 75%

Potujoči bodo vse sobote, nedelje in praznike v obdobju od 1.7. 2021 do 30. 6. 2022 lahko potovali s 75% popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu, so še dodali na ministrstvu.

Ugodnosti, ki bodo v veljavi od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2022 se uvajajo z namenom dodatne spodbude za ponovno oživitev javnega potniškega prometa po epidemiji COVID-19 kot ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti. Ministrstvo za infrastrukturo poziva vse potujoče, posebej pa družine in skupine, ki so pretežno vezane na potovanja z avtomobilom, da preizkusijo prednosti potovanja z javnim potniškim prometom pod posebno ugodnimi pogoji.

Glede na odziv potujoče javnosti se bo ministrstvo odločilo o trajni uvedbi popustov in ugodnosti, so ob tem pojasnili na ministrstvu.

Poleg navedenega bo Ministrstvo za infrastrukturo z novim šolskim letom uvedlo poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Kot so razložili bodo vse subvencionirane relacijske vozovnice nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Republike Slovenije. Poleg tega je novost, da bo vozovnica veljala skozi celo leto, ne le do konca šolskega leta. Cena te vozovnice bo 25 evrov na mesec.

“Taka vozovnica bo bistveno poenostavila dosedanji sistem relacijskih vozovnic. Za uporabnika bo bistveno ugodnejša saj mu bo omogočala ne le potovanja od doma do kraja izobraževanja in nazaj temveč tudi potovanja v prostem času po območju celotne države. Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa. S tem želimo omejevati obseg osebnega motoriziranega prometa v Republiki Sloveniji in prispevati k ciljem zniževanja negativnih vplivov prometa na okolje in podnebje,” so razložili na ministrstvu.

VIR: Ministrstvo za infrastrukturo, STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.