Ministrstvo pripravljeno tudi na najbolj črn scenarij zaradi epidemije covida-19

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po srečanju s predstavniki zdravstva dejal, da so dokazali, da zmorejo v kratkem času pripraviti dobro vsebino. Pripravili so način, kako bo družba kljub okužbam s koronavirusom ostala odprta, zdravstveni sistem pa bo zmogel zdraviti vse bolnike. Pred zimo so pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij.

Bešič Loredan upa, da do črnega scenarija epidemije ne bo prišlo. “Če pa vendarle pride, pa je sistem pripravljen. Na ministrstvu za zdravje in vladi bomo takoj odreagirali, če bo potrebno,” je na novinarski konferenci dejal minister.

Predsednik vlade Robert Golob pa je povedal, da je njihova želja skrajševanje čakalnih vrst, še bolj pa, da denar začne slediti bolniku. “Tako, da dejansko vemo, kje se določene storitve opravljajo, koliko ljudi jih opravlja in kje moramo sistem nadgraditi, da bomo čakalne vrste skrajšali,” je dodal.

Minister je zdravstvene delavce pozval, naj sodelujejo pri reformi zdravstva, predsednik vlade pa je temu dodal še poziv civilni družbi, naj se s konstruktivnimi predlogi obrnejo na ministrstvo za zdravje.

Pot zdravstvene reforme ne bo kratka, morda bo trajala cel mandat, začenjajo pa jo z majhnimi koraki, je dejal Golob. “Nihče ni nezmotljiv in vemo, da bo kakšen korak šel kdaj tudi v napačno smer. Želimo, da smo pri tem odzivni, da jih hitro popravljamo in da se ne ustavljamo,” je še spomnil.

Minister je na novinarski konferenci odgovoril tudi na vprašanje, kdaj bodo v skrajševanje čakalnih vrst vključili zasebnike. Dejal je, da jih bodo vključili, ko bodo ugotovili, da se najbolj kritične čakalne dobe ne bodo skrajševale dovolj hitro. Takrat bodo pozvali tudi zasebnike, da se vključijo pod enakimi pogoji kot veljajo v javni zdravstveni mreži.

Predstavniki ministrstva za zdravje so danes na delovnem srečanju na Brdu pri Kranju izvajalcem javne zdravstvene dejavnosti predstavili nekaj delov zdravstvene reforme. V prvem delu srečanja so predstavniki ministrstva predstavili ukrepe za stabilizacijo zdravstvenega sistema. Drugi del pa je bil namenjen predstavitvi ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19.