Ministrstvo pojasnjuje, zakaj slovenjgraška občina od države še vedno ni prejela denarja za dva največja projekta

Trenutno največja projekta v slovenjgraški mestni občini sta gradnja bloka neprofitnih stanovanj in gradnja bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov. Kot smo že poročali se gradnja blokov zaključuje, tudi gradnja bazenskega kompleksa poteka nemoteno, se pa zatika pri financiranju, saj od države ne prejemajo sredstev. Na občini so se morali zadolžiti že za skoraj dva milijona evrov. Kje se je zataknilo in zakaj še vedno niso prejeli sredstev, smo se pozanimali na ministrstvu za okolje in prostor.
0792D137-AE8E-4092-A32F-D66366F3013A

Župan Tilen Klugler je na novinarski konferenci v ponedeljek, kot največji problem pri obeh investicijah izpostavil sofinanciranje oziroma financiranje iz strani države, saj še vedno niso dobili sredstev. “To pomeni, da moramo vsa sredstva, kar je približno 1,8 milijona, “zalagati” sami,” je takrat dejal župan in dodal, da resnično upa, da bodo s strani ministrstva za okolje in prostor sredstva čimprej prejeli. Župan se boji, da bo občina v nasprotnem primeru nelikvidna. Najeli so že dve likvidnostni posojili, da lahko sproti poravnajo vse obveznosti do izvajalcev. Vodja oddelka za negospodarske dejavnosti na občini Darko Sagmaister je ob tem dodal, da na sredstva za bazen čakajo že od podpisa pogodbe, to je bilo novembra lani, sredstva za bloke pa so v lanskem letu prejemali z zamudo, potem so se ustavila. Pri bloku imajo trenutno za 776 tisoč evrov odprtih terjatev, je še pojasnil Sagmaister.

Gradnja bloka, kjer bo na voljo 54 neprofitnih stanovanj je v zaključni fazi.
Na MOSG so se morali zadolžiti že za skoraj dva milijona evrov.

Preberite: V Slovenj Gradcu najeli posojilo za dva že odobrena projekta, ker jim država ni nakazala denarja

Zakaj občina do danes še ni prejela sredstev smo povprašali tudi pristojno ministrstvo.

Iz ministrstva za okolje in prostor smo dobili odgovor: “Kjer so izstavljene situacije pravilne, MOP plačuje v roku. Do zamude lahko pride, če je treba posamezne elemente računov razčistiti in odgovor s strani upravičencev ni narejen pravočasno. Prav tako lahko do zamud pride, če se spremenijo elementi upravičenih stroškov.” Pri tem so poudarili, da sodelovanje z občinami temelji na partnerstvu ter dialogu in podobne zadeve običajno skupaj kmalu rešijo.

Pojasnili so še, da si lahko občine v takih primerih pomagajo s kratkoročnimi krediti pri bankah, ki jih te na podlagi podpisanih sofinancerskih pogodb z MOP brez težav odobrijo. “Predfinanciranje pri EU projektih s strani občin in drugih upravičencev je običajno in sestavni del vseh operacij, ker je potrebno pred izplačili opraviti ustrezna upravljalna preverjanja v skladu z zahtevami EU,” so razložili na ministrstvu za okolje in dodali: “Navedeno rešujejo brez težav tudi manjše občine in si ne moremo predstavljati, da bi bil zamik plačila lahko težava za mestno občino. MOP oz. sodelavci pri projektu so vedno tudi na razpolago za razčiščenje in rešitev vseh težav, ki nastajajo med potekom projekta oz. financiranjem le-tega. Tako je tudi v tem primeru in pričakujemo, da bomo v najkrajšem času uredili vse potrebno, da pride do izplačil.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.