Ministrica RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je obiskala Geopark Karavanke (FOTO)

V sredo, 19. 10. 2022, je Geopark Karavanke obiskala ministrica RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospa Irena Šinko. Srečanje z delegacijo Geoparka Karavanke je potekalo v idiličnem ambientu Karavank, v alpskem gostišču Riepl na Lužah.

Ministrica je želela dobiti osebni vtis o Geoparku, o katerem je slišala že veliko pozitivnih besed. Pozdravila je edinstven čezmejni pristop med Slovenijo in Avstrijo ter poudarila izjemno pomembno vlogo kmetijstva in gozdarstva v Geoparku. Na delovnem sestanku se je razpravljalo o več razvojnih možnostih Geoparka, zlasti o vključevanju kmetijskih tem. V zvezi s tem so spregovorili o nadaljnjem sodelovanju na področju povezovanja ponudnikov lokalnih pridelkov, ohranjanju kmetijskih struktur, zlasti gorskih kmetij in načrtovanih ukrepih Geoparka na področju ukrepanja ob naravnih nesrečah, saj so močni vetrolomi v preteklosti močno prizadeli zlasti gozdarstvo.

Obravnavane pa so bile tudi medresorske teme za nadaljnje bilateralno sodelovanje na območju Geoparka, kot so varstvo narave, mobilnost in promet. Srečanje je organiziral župan občine Globasnica, gospod Bernhard Sadovnik, ki je skupaj z županjo iz občine Železna Kapla-Bela, gospo Elisabeth Lobnik in obema predsednikoma Karavanke UNESCO Globalnega Geoparka, gospodom Bgm. a.d Gerhardom Visotschnigom in županom občine Mežica, gospodom Dušanom Kreblom, pozdravil ministrico. Skupaj z drugimi predstavniki Geoparka, LAbg. Hannesom Makom, Wolfgangom Gallantom, Franzem-Josefom Smrtnikom, Petrom Hutterjem (Globasnica) in celotno vodstveno ekipo Geoparka so potekali pogovori z gospo ministrico in njenim osebjem.

Zelo spodbudna razprava se je končala z okusno zakusko v alpskem gostišču Riepl. Predsednik Geoparka je povzel, da je bilo iz razprave mogoče pridobiti številne dragocene prispevke za nadaljnji razvoj projekta.

Vir: Mag. Gerald Hartmann, Geopark Karavanke

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije