Search
Close this search box.

Ministrica Kustec: Staršem pripada nadomestilo plače zaradi varstva otroka

V dopoldanskem času je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, na kateri so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci najprej podal najnovejše podatke o novih okužbah v Sloveniji in se zahvalil vsem, ki v tem času delajo neprestano in pomagajo pri preprečevanju težkih, edinstvenih razmer. V četrtek so v Sloveniji opravili 6368 testov na okužbo z novim koronavirusom, potrdili so 1798 okužb, o čemer smo že poročali TUKAJ.

“Gre za življenja,” je dejal Kacin, včeraj je umrlo kar 23 oseb. Število okužb je manjše, delež pozitivnih testov je nekoliko nižji, kot pretekle dni, nižji je za več kot 6 %, saj je znašal 28 %. Vendar je še preuranjeno govoriti o tem, da se razmere umirjajo,” je poudaril vladni govorec.

Cepivo bo najverjetneje na razpolago še le spomladi,” je poudaril. Do takrat pa še naprej velja, da je edini učinkovit način preprečevanja okužbe striktno upoštevanje samozaščitnih ukrepov – maske, redno umivanje rok in razkuževanje rok, držanje medsebojne razdalje. V teh dneh naj ostane doma, kdor le more, je še dejal in pozval: “Ne hodite v trgovino več, kot je minimalno potrebno. Izogibajte se kakršnemukoli druženju. Tudi nedeljski obisk pokopališč preložite na kasnejši čas, če je to le mogoče.” Kot primer je navedel Občino Železniki, ki je do ponedeljka zvečer zaprla vsa pokopališča v občini. 

Prosim vas, nikar ne nasedajte tistim, ki vas poskušajo odvrniti od ravnanja v dobro vas, vaših najbližjih, vaših sodelavcev, prijateljev in znancev. Pazite nase in na vse nas in ostanite še naprej zdravi,” je še poudaril Kacin.

Že zjutraj je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin napovedal, da bodo imeli učenci osnovnih šol tudi prihodnji teden počitnice. Aktivnosti v srednjih šolah in visokošolskih zavodih bodo potekale na daljavo, vrtci pa bodo še naprej delovali omejeno. Kar je na današnji dopoldanski novinarski konferenci potrdila tudi šolska ministrica dr. Simona Kustec.

Na podlagi prejetih pozivov in ocen epidemioloških podatkov smo se na vladi danes ov 10. uri odločili, da vrtci lahko na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo varstvo otrok, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način.  Osnovnošolcem in glasbenim šolam pa se podaljšajo počitnice do 8. novembra,” je pojasnila ministrica. To ne pomeni, da se bo šolanje podaljšalo v počitnice. Ministrica meni, da bodo lahko te dni, ko bodo otroci zdaj doma, lahko nadoknadili v okviru šolskega leta. Po tednu podaljšanih počitnic pa pripravljajo vse, da bo potekala neka oblika izobraževanja, torej vsaj na daljavo.

V srednjih šolah in visokošolskih zavodih pa bo naslednji teden potekal pouk na daljavo. Odprti ostajajo zavodi za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter za izjeme, ki so veljale že v tem tednu tudi za dijaške in študentske domove.

Ministrica je pojasnila, da v tem primeru staršem osnovnošolskih otrok do vključno 5. razreda pripada nadomestilo plače zaradi varstva otroka (višja sila). Velja enako kot je do zdaj, kar je navedeno v petem protikoronskem zakonu.

V dopoldanskem času je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, na kateri so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in vladni govorec Jelko Kacin.