Ministri EU o usklajevanju pri spoprijemanju s covidom. Pričakovati je razpravo o možnosti uporabe četrtega odmerka cepiva

Ministri EU za evropske zadeve bodo danes v Bruslju razpravljali o usklajevanju ukrepov pri spoprijemanju s pandemijo covida-19, medtem ko najnovejša različica omikron še vedno hromi družbo, vrstijo pa se tudi protesti proti ukrepom. Pričakovati je razpravo o možnosti uporabe četrtega odmerka cepiva.

Na zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, bodo razpravljali še o zakonodajnem svežnju o krepitvi evropske demokracije ter njeni zaščiti pred dezinformacijami in manipulacijami. Cilj je, da ga sprejmejo pred naslednjimi evropskimi volitvami, ki bodo leta 2024.

Tretja bistvena tema bodo odnosi z Združenim kraljestvom. Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič bo ministrom poročal o poteku pogajanj z Londonom glede uresničevanja bistvenega dela ločitvenega sporazuma, severnoirskega protokola.

Seznanili se bodo tudi s potekom konference o prihodnosti Evrope. Udeleženci konference so začeli pripravljati prva priporočila, ki naj bi jih osredotočili na temeljne vrednote in podnebje. Cilj je, da prve politične sklepe sprejmejo 9. maja, na dan Evrope.