Search
Close this search box.

Minister Maljavec obiskal enoto Koroškega doma starostnikov v Slovenj Gradcu

Simon Maljavec, Minister za solidarno prihodnost, se je včeraj, 28. februarja 2023, mudil na Koroškem, med dogodkom pa so spregovorili tudi stanovalci Koroškega doma starostnikov.

Med svojim obiskom na Koroškem, je Simon Maljavec, Minister za solidarno prihodnost, obiskal tudi poslovno enoto Koroškega doma starostnikov v Slovenj Gradcu. Ob tem obisku sta župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in direktorica Koroškega doma starostnikov Katja Šoba ministru predstavila izzive in načrte za boljše življenje starejših občanov v njihovi občini.

V svoji izjavi na dogodku je župan Tilen Klugler dejal: “Vesel sem, da Ministrstvo za solidarno prihodnost deluje na način, da njihova ekipa pride na teren, med ljudi, kjer se neposredno seznani z izzivi, skrbmi, načrti in željami lokalnih skupnosti. O tem sva danes govorila z ministrom Simonom Maljevcem. Povedal sem mu, da se med leti 2008 in 2018 v naši občini ni zgradilo niti eno stanovanje, v zadnjih štirih letih pa kar 360. Med njimi tudi prvih 27 oskrbovanih stanovanj, namenjenih le starejšim. A pred nami je veliko nalog. Seznam čakajočih na neprofitna stanovanja je še vedno dolg, prav tako seznam tistih, ki si želijo v naš dom starostnikov. Na prosto posteljo jih čaka kar 420. Verjamem, da bo obisk ministra pomagal, da bomo skupaj ustvarili boljšo prihodnost.

Na dogodku, na katerem so bili tudi stanovalci slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov, sta spregovorili dve stanovalki, ki sta zbranim povedali, kako doživljata življenje v domu starejših.

Ena izmed njiju je dejala, da se velika večina uporabnikov za odhod v dom starostnikov ne odloči sama, ampak je to nekakšen “prostovoljni mus”, saj nekako druge izbire pač nimajo. Kljub temu, da je na začetku težko, da je ob odhodu v dom prisoten nekakšen občutek nemoč in tudi jeza, ki je predvsem usmerjena na najbližje, pa se po nekaj časa vse to postopno spremeni v sprejemanje dejstva, da drugače pač ne gre. Gospa je dejala, da je šele po treh letih v domu starejših začela za svojo sobo v domu uporabljati besedo “dom”. Kot pravi, Še vedno ne rečem, da mi je lepo, a rečem, da mi je zelo dobro.” Okoli sebe ima namreč ljudi, ki ji vsi želijo le dobro. A kljub vsem dobrim nameram in pripravljenosti na sodelovanje, včasih vseeno kljubujejo zaposlenim v domu. Se pa dobro zavedajo, da delo oskrbovalcev nikakor ni enostavno, temveč zelo zahtevno, na trenutke celo travmatično.  

Dejala je, da si stanovalci med seboj veliko zaupajo, a vsega vseeno ne, saj mora nekaj skrivnosti vseeno ostati, kljub temu, da živijo skupaj in kot skupnost preživljajo svoje dneve. Ob prihodu v dom se vsi soočajo s tremo, sramežljivostjo, zato se bolj zadržujejo v svojih sobah, kjer tudi jedo. A ko se začetni strahovi pomirijo in se začnejo uporabniki spoznavati z novo skupnostjo, se je veliko laže pridružiti skupini v jedilnici, kjer se včasih zberejo tudi šestkrat na dan, zato čas zelo hitro mine. V domu pa za stanovalce organizirajo tudi mnoge dejavnosti, ki se jim lahko stanovalci pridružijo, če želijo. “Za kratkočasne dejavnosti sploh ne opaziš, da si se jim pridružil,” je dejala, saj greš najprej samo pogledati, kaj se dogaja in še preden se zaveš, si polno vpleten v dogajanje.

Še vedno pa je ena izmed bolj perečih tem dejstvo, da primanjkuje sob v domu starostnikov. Stanovalce najbolj skrbi takrat, ko koga ne morejo sprejeti medse, iz tega enostavnega, a kljub temu perečega razloga. Pomanjkanje sob pa predstavlja tudi velik stres za delavce in vodstveni kader, saj nastanitev enostavno ni dovolj. Gospa ob tem poudarja, da zaradi tega stavkali gotovo ne bodo, saj so se skozi leta naučili, da sta pogovor in dogovor kljub vsemu še vedno najboljša pot za doseganje ciljev. Si pa vseeno želijo, da bi jim prisluhnili in jih jemali resno, kadar prosijo za pomoč iz Ljubljane, čeprav ne bodo pokazali pesti. Dejala pa je tudi, da so vsi stanovalci zelo zadovoljni z osebjem, čeprav jih je na vseh ravneh premalo, saj znajo stanovalce spodbujati in jim dajejo občutek pomembnosti, za kar so jim še posebej hvaležni.

Druga stanovalka pa je povedala, da je v domu že sedem let, kot je sama dejala, “Skoraj polovico samega obstoja tega doma.” Sam odhod v dom zanjo ni bil toliko boleč kot dejstvo, da ne bo mogla več stati samostojno, na svojih nogah, saj je invalidka in ne more hoditi. A je že dolgo pred odhodom v dom sama sprejela odločitev, da ko sama ne bo več zmogla, bo odšla v dom, kjer ji bodo pomagali pri vsakodnevnih opravilih in ne bo v breme svojim domačim. Prihod v dom je zanjo predstavljaj nekakšno rešitev in se je takoj vživela v domsko dogajanje, pri tem pa ji je pomagalo tudi, da je bilo med zaposlenimi več njenih bivših učencev, kar je prehod na življenje v domu še toliko olajšalo. Vzdušje je bilo takoj zelo domače.

Od prvega dneva je z življenjem v domu zelo zadovoljna in kljub svojim omejitvam živi kvalitetno življenje, saj ji v domu omogočajo umetniško izražanje, igra na mandolino, obiskuje tečaj francoščine, rada poje, rada igra v glasbeni skupini, ki je v domu aktivna že eno leto, zelo rada barva, obiskuje pa tudi zgodovinski krožek, čeprav ji v šoli predmet zgodovina nikoli ni bil pri srcu. Poudarja pa tudi, da imajo čudovito vodstvo, s katerim se lahko dogovorijo za marsikaj in jim poskušajo omogočiti čim več aktivnosti, ki bi bile zanimive za  stanovalce, ki jih tudi sami predlagajo. Gospa poudarja, “Kdor želi, tudi zmore in si izbere tisto dejavnost, ki ga veseli.” Čeprav je prišla v dom na lastni željo in z odprtim srcem, pa je vseeno še posebej hvaležna, da v domu s svojo dobrosrčnostjo in dobrim delom skrbijo za svoje stanovalce.

Vir: Mestna občina Slovenj Gradec

Simon Maljavec, Minister za solidarno prihodnost, se je včeraj, 28. februarja 2023, mudil na Koroškem, med dogodkom pa so spregovorili tudi stanovalci Koroškega doma starostnikov.