Search
Close this search box.

Minister Brežan si je ogledal posledice nedavnih ujm na Koroškem. Tasič zahteva ureditev brežin takoj (FOTO)

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si je včeraj v spremstvu predstavnikov Direkcije RS za vode v občinah Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem ogledal posledice nedavnih poplav in potek intervencijskih del. Trenutno je prioriteta zagotovi pretočnost vodotokov, je dejal Brežan.

Brežan je v spremstvu vodje sektorja za gospodarsko javno službo in investicije na direkciji za vode Roka Penca in vodje sektorja območja Drave na direkciji Mateja Klančka ter županje Črne na Koroškem Romane Lesjak preveril, kako v Črni potekajo intervencijska dela na vodotokih in odvoz odvečnega materiala.

V Črni na Koroškem trenutno dela potekajo na desetih deloviščih na Meži, Bistri in Jazbinskem potoku, kjer se vzpostavlja pretočnost strug. Številna delovišča delujejo tudi v občinah Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem, so v sporočilu za javnost po obisku zapisali na ministrstvu.

Na Ravnah se je sestal z županom dr. Tomažem Roženom in poveljnikom Štaba CZ Občine Ravne na Koroškem Brankom Kakerjem ter strokovnimi sodelavci in se seznanil s posledicami neurja s poplavami, ki je prizadelo našo občino. S strokovnimi službami so v dialogu iskali najustreznejše možnosti ukrepov in načine sanacije, ogledali pa so si tudi cesto Ravne-Dravograd in plazovito območje Tolsti vrh.

Skupne ugotovitve so bile, da se je že tekom intervencije izvedlo več ustreznih aktivnosti, ki so bodisi omilile trenutno stanje bodisi vodile v preventivne učinke.

Minister Brežan je pohvale namenil lokalni skupnosti, gasilcem in civilni zaščiti ter vsem sodelujočim, ki so vlagali velike napore v reševanje ljudi in premoženja. Rešitve občine pri sanaciji plazu Lipovnik leta 2010 so se izkazale kot uspešne, bo pa po tokratni ujmi potrebnega ogromno dela, sanacijskih stroškov pa si brez pomoči države sploh ne predstavljamo.

Ekipa ministrstva za naravne vire in prostor je zagotovila, da bo konstruktivno sodelovanje na terenu usmerjeno v odpravo posledic naravnih nesreč tako na lokalni kot državni infrastrukturi.

“Moj današnji obisk na Koroškem je namenjen predvsem temu, da vidim kako potekajo dela oziroma čiščenje strug, ki morajo v čim krajšem možnem času zagotovi pretočnost vodotokov. To je naša prva prioriteta,” je dejal Brežan. Ob tem je poudaril, da bodo tudi s pomočjo v četrtek sprejetega interventnega zakona zagotovili dodatne kapacitete za čiščenje strug.

Obenem so z župani tamkajšnjih občin govorili tudi o tem, kako protipoplavni ukrepi pomagajo, da škode, ki nastajajo ob takih dogodkih, niso tako velike.

Župan Občine Prevalje, dr. Matic Tasič je na svojem Facebook profilu ob obisku ministra zapisal:Kar ostre besede z ministrom Urošem Brežanom o zaščiti občanov pred poplavljanjem reke Meže in vodotokov ! Naša zahteva je brežina, zaščitena s kamnom v betonu in to na pravi višini in to takoj! Od tega ne odstopamo, če ne, delamo sami, račune pa pošljemo državi , tudi potem, ko bo državni načrt zaprt…Po pogovoru smo prepričani, da nam bo skupaj z državo tudi uspelo…

Penec je poudaril, da je poglavitna naloga direkcije zagotavljanje pretočnosti vodotokov.

Županja Lesjak se je zahvalila ministru za obisk Črne, pohvalila je pomoč slovenske vojske in tudi tujih vojakov, ki pomagajo pri odstranjevanju posledic poplav, so še zapisali na ministrstvu.

Vir: STA, Občina Ravne.si ter FB Matic Tasič

Fotogalerija

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si je včeraj v spremstvu predstavnikov Direkcije RS za vode v občinah Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem ogledal posledice nedavnih poplav in potek intervencijskih del. Trenutno je prioriteta zagotovi pretočnost vodotokov, je dejal Brežan.