Mesec s predlogom o obvezni božičnici razburil gospodarstvo

Predlog ministra za delo Luke Mesca v zvezi z obvezno božičnico je v gospodarstvu sprožil presenečenje in kritike. Med drugim mu ostro nasprotujejo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer poudarjajo, da se obrtniki in podjetniki "v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest".

Glede na izjemno težko situacijo zaradi energetske krize v OZS ostro nasprotujemo predlogu za uvedbo obvezne božičnice. Obrtniki in podjetniki se namreč v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest. Obvezne božičnice pa predstavljajo dodatno obremenitev, ki si je v tem trenutku številni ne morejo privoščiti,” se je na predlog odzval predsednik OZS Blaž Cvar.

Kot je dejal, v zbornici zagovarjajo dostojne plače, a menijo, da bi moralo biti izplačilo božičnice prostovoljno, ne obvezno. “Prepričani smo, da bodo tisti delodajalci, ki si to lahko privoščijo, svoje delavce zagotovo nagradili in jim izplačali tudi božičnico,” je Cvar zapisal v sporočilu za javnost.

Nad predlagano uvedbo obvezne božičnice so presenečeni tudi predstavniki živilskih podjetij. Po besedah predsednika uprave podjetja Mlinotest Danila Kobala je ta zahteva v danem trenutku nepotrebna. Kot je dejal pred današnjo sejo upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, v njihovem podjetju božičnico sicer redno izplačujejo. Če bo predlog ministra Mesca sprejet, bodo morali znesek popraviti.

Predsednik uprave podjetja Pivka perutninarstvo Janez Rebec pa verjame, da vsak takšen predlog poveča apetite po določenih ugodnostih, za katere “ni pravi trenutek, da se pogovarjamo o njih”. Živilska industrija bo namreč imela težave z zagotavljanjem likvidnosti podjetij. “Vsekakor mislim, da vsak po svojih najboljših močeh že danes razdeli, kar lahko. Sicer pa v naši industriji pretiranih dobičkov ni, donosi so precej skromni, saj je dodana vrednost precej nizka, in sicer 40.000 evrov,” je poudaril in se pri sprejemanju takšnih predlogov zavzel za socialni dialog.

Po besedah direktorja Celjskih Mesnin Izidorja Krivca gre pri predlogu o obvezni božičnici za “populistično izjavo”. Če so dobički, je prav, da se delavce nagradi, a letos bo večina podjetij v njihovem sektorju utrpela izgube, je zatrdil. “Če bomo morali dati iz tega, je to dodaten žebelj v krsto živilski industriji,” je še ocenil Krivec.

Glede na to, da je delavce danes težko dobiti, bi bilo bolj pametno razmisliti o preučitvi možnosti, da bi bilo delo manj obremenjeno in da bi iz tega naslova delavci dobili več, pa je ocenil član Panvitine uprave Branko Virag.

Da ministrstvo za delo načrtuje spremembe delovne zakonodaje, med drugim obvezno božičnico, je minister Mesec razkril na torkovem posvetu Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

“Mi smo z našega ministrstva predlagali, da se uvede obvezna božičnica, se pravi, to je dodaten regres. Če bo to sprejeto, bo zaposlenim to zimo izplačan regres v znesku minimalne plače,” je dejal.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Bojan
Bojan
1 leto nazaj

Odlicna ideja, a ker obrtniki, podjetniki in gospodarstvo tega denarja nima, ga lahko vzamete NVO-jem, ki svojega poslanstva ne morejo dokazati. Npr. 8.marec, Mirovni institut, Metelkova, Plac…vsaj 15.000 nvo-jev je odveč,