Search
Close this search box.

Med opravljenimi skoraj 1,7 milijona cepljenj proti covidu-19 doslej 155 prijav resnih neželenih učinkov

Iz novega poročila o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19, ki ga je v sredo objavil NIJZ, izhaja, da so doslej prejeli 155 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju, medtem ko je bilo opravljenih okoli 1,7 milijona cepljenj. Za večino se je ugotovilo, da povezava s cepljenjem ni verjetna oz. so še v fazi preiskave.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v novem poročilu navaja, da je bilo s cepivom proizvajalca Pfizer in BioNTech do začetka avgusta opravljenih 1.095.748 cepljenj, od tega je 3950 oseb poročalo o neželenih učinkih. Ti so bili večinoma splošne težave in spremembe na mestu aplikacije.

V register cepljenja so prejeli 87 prijav o resnih neželenih učinkih. Med njimi je 18 oseb s kroničnimi obolenji umrlo, komisija pri ministrstvu za zdravje pa je v osmih primerih zaključila, da povezava s cepljenjem ni verjetna. Ostali primeri so še v fazi preiskav. Obravnavanih je bilo tudi 13 prijav resnih neželenih dogodkov, kjer je bila potrebna hospitalizacija. V 12 primerih je komisija ugotovila, da povezava s cepljenjem ni bila verjetna. V enem primeru pa je bila povezava ocenjena kot možna, šlo je za manjšo možgansko kap, ki bi lahko bila posledica bolezni žilja ali bolezni srca ali cepljenja, navaja NIJZ v poročilu.

Po cepljenju s cepivom Moderne – doslej je bilo s tem cepivom v Sloveniji opravljenih vsaj 176.000 cepljenj – je o neželenih učinkih poročalo 444 oseb. V registru cepljenja so prejeli tudi 14 prijav z resnimi neželenimi učinki, pri treh starejših osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti. Pri prvi osebi povezava s cepljenjem ni verjetna, je ugotovila komisija, ki je preiskovala primer, ostala dva primera sta še v fazi preiskave. Prav tako je po cepljenju z Moderno v enem primeru prišlo do kolapsa, povezava s cepljenjem je možna. Ostali primeri so še v preiskavi.

S cepivom AstraZenece je bilo doslej po podatkih NIJZ v Sloveniji opravljenih več kot 316.500 cepljenj, prejeli so poročila o stranskih učinkih 3039 oseb. Prejeli so tudi 51 prijav z resnimi neželenimi dogodki. Pri sedmih osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, pri prvi povezava s cepljenjem ni verjetna, ostali primeri so še v fazi preiskav.

Obravnavanih je bilo tudi 10 prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija. V šestih primerih povezava s cepljenjem ni bila verjetna, v enem primeru je prišlo do alergične reakcije, pri čemer je komisija ugotovila, da je povezava s cepljenjem verjetna. Povezava s cepljenjem je možna tudi v primerih parestezije in izgube moči v okončinah in pri dveh globokih venskih trombozah. Ostali primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

S cepivom Johnson & Johnson je bilo doslej izvedenih najmanj 71.000 cepljenj, prejeli so poročila o neželenih učinkih od skupno 331 oseb. Med njimi so bile tri prijave z resnimi neželenimi učinki, pri eni osebi je prišlo do smrti zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov. Komisija je ocenila, da je povezava s cepljenjem gotova.

Poleg tega so prejeli še dve prijavi neželenih dogodkov, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, šlo je za možgansko kap in vensko trombozo, a sta še v fazi zbiranja podatkov.

Dogodki

Iz novega poročila o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19, ki ga je v sredo objavil NIJZ, izhaja, da so doslej prejeli 155 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju, medtem ko je bilo opravljenih okoli 1,7 milijona cepljenj. Za večino se je ugotovilo, da povezava s cepljenjem ni verjetna oz. so še v fazi preiskave.