Med novimi Interreg projekti tudi trije koroški

DSCN3992-1030x773

V prostorih Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju so konec aprila podpisali 15 novih pogodb o čezmejnem sodelovanju v okviru programa Interreg V-A Slovenija-Avstrija.

V programskem obdobju 2014-2020 je tako odobrenih 41 projektov, ki bodo sofinancirani iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). 23 projektov je že v izvajanju, s tremi projekti pa bodo pogodbo podpisali naknadno.

V programskem obdobju 2014–2020 se sodelovanje še krepi, zato si državi za prihodnje obetata veliko uspešnega povezovanja na obeh straneh meje in skupnih projektov, ki bodo prispevali k dvigu kakovosti življenja prebivalcev skupnega obmejnega območja. Projekti prispevajo k spoznavanju različnosti, miselno in idejno bogatijo ter spodbujajo zavedanje, da naša soseščina ni tujina, ampak je del skupne Evrope. Ravno kulturna, ekonomska, družbena, politična in ostala  raznolikost  med obema v programu sodelujočima državama pa predstavljajo prednost, ki jo je treba obojestransko prepoznati, saj več Evrope v praksi pomeni tudi več novih idej in trajnostnih rešitev.

Odprti javni razpis z več roki za predložitev projektnih vlog, v okviru katerega so bile danes podpisane pogodbe o sofinanciranju, je bil objavljen decembra 2015. Na odprti razpis v okviru katerega je bilo na voljo nekaj manj kot 45 milijonov evrov sredstev ESRR lahko kandidirajo upravičenci z obeh strani meje, in sicer s projekti, ki se vsebinsko nanašajo na krepitev čezmejne konkurenčnosti, raziskav in inovacij, na varstvo okolja in spodbujanje učinkovite rabe virov ter na izboljšanje institucionalne zmogljivosti in učinkovito javno upravo.

Prvi rok za oddajo projektov se je zaključil februarja, drugi pa julija 2016. Tretji rok za oddajo projektov, v katerem je bilo oddanih 44 projektnih vlog, se je zaključil 14. septembra 2017. Končno odločitev o njihovi odobritvi je v začetku marca 2018 sprejel Odbor za spremljanje programa, sestavljen iz predstavnikov obeh sodelujočih držav. Vodja organa upravljanja, mag. Nina Seljak, je pogodbe o sofinanciranju podpisala s predstavniki vodilnih partnerjev 15 odobrenih projektov, in sicer Castle Road, Connect SME Plus, COOP4HEALTHCARE, CROSSRISK, EUREVITA, FIREEXPERT, GO 2 BENELUX AND SCANDINAVIA, goMURra, Innovative Location, INNOVET, INVOLVED, NaKult, PolyMetal, SMART Tourist in START CIRCLES.

Projekti NaKult, PolyMetal in START CIRCLES se bodo izvajali na obeh straneh meje na Koroškem.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.