Med domovi starejših na Koroškem trenutno največ okužb v radeljskem

Na Koroškem je med domovi za starejše trenutno največ okuženih z novim koronavirusom oskrbovancev iz Doma Hmelina v Radljah ob Dravi. Iz tega doma je trenutno v rdeči coni v prostorih Term Topolšica 50 okuženih, v bolnišnici je sedem stanovalcev, prav toliko jih je v rdeči coni v domu. Ta zaradi razširjenosti okužb v celoti deluje kot siva cona.
phoca_thumb_l_dom hmelina02

Kdaj se bodo stanovalci iz Term Topolšica začeli vračati nazaj v Radlje, še ni znano, o tem se bo vodstvo doma dogovarjalo z regijskimi koordinatorji in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), je za STA pojasnila direktorica doma Silva Duler. Med zaposlenimi iz Doma Hmelina je trenutno zaradi okužb z novim koronavirusom odsotnih 18 zaposlenih. Kontrolne brise pri stanovalcih pa bodo glede na navodila NIJZ ponovno izvedli v ponedeljek.

V največjem regijskem domu za starejše, Koroškem domu starostnikov v Črnečah, je trenutno v rdeči coni doma 20 stanovalcev, okoli 70 jih je v sivi coni doma, je povedal direktor doma Srečko Mlačnik. V njihovi enoti v Slovenj Gradcu pa je po njegovih besedah več kot polovica stanovalcev v sivi coni, med njimi tudi tisti, ki so se vrnili iz Term Topolšica.

Z okužbami med stanovalci se zadnji teden dni soočajo tudi v Domu starejših na Fari na Prevaljah. Tam so rdečo cono uredili v pritličnih prostorih doma, ki jih sicer za fizioterapijo uporablja ravenski zdravstveni dom. V rdeči coni doma je trenutno 14 stanovalcev doma, kar je enako kot v sredo.

V sredo so brise odvzeli 18 stanovalcem in vsi so bili negativni, je za STA danes povedala direktorica doma Stanka Vauh. V petek bodo kontrolne brise jemali spet pri 21 zaposlenih. Trenutno je sicer zaradi okužb odsotnih šest zaposlenih, je še povedala Vauhova.

Na Koroškem je po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 največ aktivno okuženih v slovenjgraški občini, in sicer 197, med temi je tudi kar 31 novih primerov, ki so jih potrdili v sredo.

Po številu aktivnih okužb sledijo občine Dravograd (135), Radlje ob Dravi (100), Ravne na Koroškem (84), Mislinja (55) in Prevalje (51). V ostalih občinah je manj kot 50 aktivnih okužb v posamezni občini, najmanj jih je trenutno v občini Ribnica na Pohorju, in sicer 12. Najvišji delež aktivno okuženih prebivalcev v regiji imata občini Radlje ob Dravi (1,621 odstotka) in Dravograd (1,520 odstotka).

Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec pa so popoldne sporočili, da imajo zmogljivosti na oddelku za bolnike s covidom-19 zapolnjene. Na različnih oddelkih bolnišnice skupno zdravijo 58 bolnikov s covidom-19, od tega jih šest potrebuje intenzivno zdravljenje. V sredo so domov odpustili štiri osebe, umrl ni nihče. Zaradi okužbe z novim koronavirusom je z dela trenutno odsotnih 57 zaposlenih v regijski bolnišnici.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.