Med dolenjskimi dijaki po vrnitvi z maturantskega izleta v Španiji potrjenih več kot 50 okužb

Med dijaki z novomeškega območja, ki so se udeležili maturantskega izleta v Loret de Mar v Španiji, so v ponedeljek in torek potrdili več kot 50 okužb z novim koronavirusom, so za STA potrdili na NIJZ. Epidemiologi ocenjujejo, da so vsi udeleženci tega maturantskega izleta - gre za 334 dijakov - visokorizični stiki.
corona-test-5931201_1920

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so bili v ponedeljek obveščeni o pozitivnih rezultatih hitrih antigenskih testov pri udeležencih maturantskega izleta v Lloret de Mar. Skupina 334 maturantov, pretežno z dolenjske regije, se je z maturantskega izleta v Španiji vrnila v soboto. Iz Slovenije do Španije so potovali z avtobusi.

V Španiji so od 27. junija do 3. julija bivali v hotelu Maria del Mar v kraju Lloret de Mar. V Slovenijo so se vrnili z avtobusi, skupina dijakov je v soboto potovala tudi z letalom iz Barcelone do Benetk.

Epidemiološka služba je zaradi suma izbruha okužbe z novim koronavirusom takoj začela z zbiranjem informacij, trenutno obravnavajo več kot 50 udeležencev tega maturantskega izleta, pri katerih so v ponedeljek in torek laboratorijsko potrdili okužbo, in vse njihove kontakte.

Ob tem na NIJZ navajajo, da so s terena prejeli informacijo, da udeleženci tega izleta od organizatorja niso prejeli obvestila epidemiološke službe NIJZ, ki ga je s prošnjo po posredovanju udeležencem poslala organizatorju. Ne glede na to je epidemiološka služba že pred tem sama začela z obveščanjem vseh udeležencev maturantskega izleta, so dodali.

V agenciji Collegium Mondial Travel, ki je organizirala maturantski izlet, so takoj po prejemu obvestila o tem, da naj bi bil na hitrem testiranju po prihodu z izleta pozitiven prvi potnik, o tem obvestili NIJZ. V ponedeljek so o tem poslali tudi sms-sporočilo vsem udeležencem izleta, so zapisali za STA. V torek jih je NIJZ zaprosil za podatke vseh udeležencev, da bi jih obvestili o nadaljnjih korakih. Prav tako se v telefonskem pogovoru dogovorili, da obveščanje potnikov prevzame NIJZ.

Agencija je NIJZ podatke poslala še isti dan. Kot so dodali v Mondialu, jim je NIJZ zagotovil, da bodo kot pristojna ustanova poslali dopis vsem udeležencem. Ker ne vemo, ali je bil dopis poslan, smo ga potnikom vseeno posredovali tudi mi. Skupaj z našimi predstavniki in celotno ekipo se bomo še naprej trudili, da bomo vsem udeležencev izleta, ki se na nas obračajo s kakršnimi koli vprašanji, na ta tudi čim bolj kompetentno odgovorili,” so še zagotovili.

Iz Španije se v četrtek zjutraj vrača nova skupina maturantov, ki prihaja z Gorenjske. Kot so zapisali na NIJZ, jim je organizator izleta še sporočil, da je 231 udeležencev v torek zvečer opravilo test, vsi rezultati so bili negativni, 87 udeležencev pa testiranja ni opravilo. Po informacijah NIJZ se skupina vrača iz Katalonije, ki je uvrščena na oranžni seznam. To pomeni, da lahko udeleženci v Slovenijo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu, če predložijo negativni PCR ali hitri, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Ob tem vsem mladim in tudi odraslim potnikom, ki potujejo v tuje kraje, priporočajo oz. svetujejo, naj se polno cepijo, saj na ta način zmanjšajo možnost okužbe in težjih oblik bolezni. Prav tako pa naj dosledno upoštevajo in sledijo vsem higienskim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in navodilom držav, v katere potujejo.

Novomeški župan Gregor Macedoni je v izjavi za STA dejal, da občina spremlja situacijo in da ni najbolje, ko izstopajo v podatkih. “Ocenjujem, da ta trenutek ta porast ni kritičen. Situacijo bomo spremljali naprej in se odzvali, če bo treba,” je dodal.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije