Search
Close this search box.

Med dobitniki priznanj tudi pripadniki iz koroških civilnih zaščit

Leta 1992 je Vlada Republike Slovenije 1. marec razglasila za dan civilne zaščite. Ta dan bi naj opominjal ljudi, kakšno vlogo ima civilna zaščita, kako življenjsko pomembna je pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof ter kako pomembni sta mednarodna pomoč in solidarnost tudi na tem področju.

Ob tem dnevu se zahvalimo vsem, ki so prispevali pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, pri izvajanju zaščite in reševanja in pomoči ter pri odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

Seveda to ni le dan civilne zaščite v ožjem pomenu besede, temveč dan vseh, ki sodelujejo na področju zaščite in reševanja (posamezniki, prostovoljne enote, službe, zavodi in gospodarske družbe, občine, policija, Slovenska vojska itd.).

Tudi v tem letu bodo praznovali ta dan in podelili priznanja Civilne zaščite. Državna slovesnost je potekala danes, 1.3.2023 ob 13. uri, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju.

Na današnji osrednji državni slovesnosti, ki sta se je udeležila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednik DS Marko Lotrič, sta v. d. direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin ter poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan podelila 43 priznanj. Ostala priznanja bodo vročena na regijskih slovesnostih, ki se bodo zvrstile v naslednjih dneh.

Na prireditvi bodo podeljena priznanja posameznikom in organizacijam, ki so se izkazali pri varovanju človeških življenj in lastnine ob naravnih in drugih nesrečah.

V Koroški regiji imajo v tem letu kar 6 prejemnikov priznanj in sicer:

  • Bronasti znak CZ – Mirko Kaker
  • Bronasti znak CZ – Alojzij Klančnik
  • Bronasti znak CZ – Igor Pšeničnik
  • Bronasti znak CZ – Janja Širnik
  • Srebrni znak CZ – Bogomir Vodovnik
  • Zlati znak CZ – Bojan Zavec

Navedena priznanja bodo podeljena na osrednji regijski prireditvi v torek, 7. marca 2023, ob 17. uri v prostorih telovadnice Osnovne šole Ribnica na Pohorju.

Komisija za nagrade in priznanja CZ se je letos na podlagi predlogov odločila za podelitev 306 priznanj, od tega 140 bronastih, 89 srebrnih in 40 zlatih priznanj, 36 plaket ter eno najvišje priznanje, kipec Civilne zaščite RS.

Kipec je prejel Tonček Smolej, ki je že več kot 50 let gorski reševalec. V tem času je sodeloval v več kot 1000 reševalnih akcijah, v prostovoljske dejavnosti pa letno vloži več kot 500 ur. Njegovo udejstvovanje je pustilo vidne sledove na reševalnem, preventivnem in organizacijskem področju tako na lokalni kot tudi na državni ravni, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Smolej je priznanje sprejel kot priznanje vsem članom Gorske reševalne zveze Slovenije, saj je po njegovem mnenju uspešno delo možno le z dobro opremljeno in usposobljeno ekipo. Le malo je prostovoljnih dejavnosti, kjer bi posameznik tudi za ceno svoje ogroženosti prostovoljno, ne glede na čas in razmere, reševal nekoga, ki ga ne pozna, je izpostavil Smolej in opozoril, da se v zadnjem času vse več ljudi preko svojih zmožnosti podaja v gore.

Komisija se je odločila, da podeli tudi 25 bronastih znakov CZ za zasluge pri gašenju požara na Krasu in pod Socerbom lansko poletje. Priznanja so prevzele krovne organizacije, veljajo pa kot zahvala vsem posameznikom, ki so v okviru teh organizacij hrabro, požrtvovalno in nesebično pripomogli k obvladovanju požara in zmanjševanju njegovih posledic.

Vsem dobitnikom iskreno čestitamo!

Besedilo: Civilna zaščita Slovenj Gradec in STA

Dogodki

Leta 1992 je Vlada Republike Slovenije 1. marec razglasila za dan civilne zaščite. Ta dan bi naj opominjal ljudi, kakšno vlogo ima civilna zaščita, kako življenjsko pomembna je pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof ter kako pomembni sta mednarodna pomoč in solidarnost tudi na tem področju.