Search
Close this search box.

Med 150. tekmovalci kmečkih iger na Poljani tudi kmetijska ministrica

Danes poteka na Prevaljah eden izmed največjih tovrstnih dogodkov na Koroškem v zadnjih letih, in sicer se pri kozolcu na Poljani, na že 33-ih državnih in 12-ih mednarodnih kmečkih igrah, druži in tekmuje v različnih igrah ter kmečkih opravilih približno 150 mladih podeželanov tako iz Slovenije kot tudi tujine. Med udeleženci tekmovanja, ki so ga letos pripravili lanskoletni zmagovalci, mladi iz DPM Mežiška dolina, pa je s svojo ekipo tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec, tekmujejo pa tudi predstavniki KGZS.

Poljana vabi … Zveza slovenske podeželske mladine Društvo podeželske mladine Mežiška dolina 33. državne in 12. mednarodne kmečke igre (DKI 2019)

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 06. julij 2019

Državne kmečke igre vsako leto organizira Zveza slovenske podeželske mladine Slovenije (ZSPM), ki je lani obeležila 25 let delovanja, v sodelovanju s tistim društvom, ki si je v prejšnjem letu priborilo zmago.

Dogajanje se je pričelo s prihodom in registracijo ekip že okoli poldneva. Uradni začetek iger pa z nagovorom slavnostnih gostov ob 13. uri. Med obiskovalci so tudi številni koroški politiki, župani in občinski svetniki. Na prizorišču smo že opazili poslanca v DZ Janija Prednika, črnjansko županjo mag. Romano Lesjak, župana Prevalj dr. Matica Tasiča, podžupana Mežice Avgusta Gerdeja, podžupana Prevalj Boštjana Gorenška …

Udeleženci in udeleženke iger so se med seboj že pomerili v tradicionalnih disciplinah košnji in grabljenju, po predstavitvi kmetijske mehanizacije pa se bodo še v štrafanju, v igri bohvoni za kvoce in igri presenečenja. Vsaka ekipa pa je za današnjo prireditev pripravila tudi predstavitev regije, vendar je igra izključena iz tekmovalnega dela državnih kmečkih iger in se nagradi posebej. Nad samo izvedbo iger pa bo bdela veččlanska komisija.

Kot že rečeno trenutno poteka na prizorišču demonstracija strojne mehanizacije, dogajanje pa spremlja bogat srečelov ter tržnica “Mežiško podeželje”. Dogodek je s koroško Street food pogostitvijo tudi kulinarično doživetje. Za veselo vzdušje pa bo zvečer od 20. ure naprej skrbel ansambel Petka.

Obiskovalci pa lahko pri kozolcu obiščejo tudi stojnice, na katerih se med drugim predstavljajo; Deteljica – Združenje ekoloških pridelovalcev in predelovalcev, Čebelarsko društvo Prevalje, kmetija Dvornik, RRA Koroška, Društvo kmetic mežiške doline, Sadjarsko društvo Mežiške doline, kmetija Klančnik, kmetija Novak, Spotur … Za žejna grla pa skrbi gostilna Marin.

Vabljeni, da se nam pridružite. Organizatorji pravijo, da bo vreme zdržalo, zabava je zagotovljena, hrana in pijača pa tudi. Ob 21. uri pa bomo izvedeli, kdo bo organizator iger naslednje leto.

Dogodki