Search
Close this search box.

Mar politične stranke podpirajo hitro cesto na Koroško s figo v žepu?

Kot je včeraj poročal portal Naš čas, bo danes v Braslovčah potekala novinarska konferenca, katero pripravlja poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek. V vabilu navaja predstavitev možnih tras 3. razvojne osi na odseku od avtoceste A1 do Velenja in sicer trasi F2-2 (Šentrupert-Velenje) in F6 (Arja vas-Velenje).

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os: “Nedopusten vpliv politike na sodno vejo oblasti”

V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os so zgroženi nad dogajanjem v Braslovčah. Vlada Republike Slovenije je januarja 2017 sprejela uredbo o državnem prostorskem načrtu za traso F2-2 (DPN Šentrupert – Velenje). Ta je bila sprejeta šele štiri leta po tem, ko je bil leta 2013 sprejet DPN Velenje – Slovenj Gradec. Dokler odločitev o trasi 3. razvojne osi v odseku med štajersko avtocesto in Velenjem ni bila znana, smo bili Korošci dolga prikrajšani za pričetek gradnje hitre ceste na Koroško.

Ko je januarja 2017 Vlada končno potrdila traso do Velenja, je to pomenilo zeleno luč za pričetek projektiranja in gradnje koroške hitre ceste. Leto dni za tem so občini Braslovče in Polzela skupaj s združenimi civilnimi iniciativami iz Braslovč in okolice vložili ustavno presojo za uredbo o DPN Šentrupert-Velenje. S tem so omenjeni akterji sprožili rdečo luč za koroško hitro cesto. Korošci še danes trepetamo, kakšna bo odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije in kakšne posledice bo ta imela za pričetek gradnje severnega dela 3. razvojne osi.

“Zato v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os ogorčeno spremljamo današnje dogajanje v Braslovčah, ko poslanci odbora za infrastrukturo, z dogodkom pritiskajo na neodvisno vejo sodne oblasti in to tik pred odločitvijo o usodi trase F2-2. Zavedajmo se, da vsako spreminjanje trase za Koroško pomeni več letni zamik pri pričetku izgradnje 3. razvojne osi,” je v sporočilu za javnost zapisal koordinatro Mladinske iniciative za 3. razvojno os, Aljaž Verhovnik.

“Ker so v Braslovče vabljeni tudi ministrice in ministri ter varuh človekovih pravic, naše ogorčenje pošiljamo tudi na te naslove (Odbor za infrastrukturo Državnega zbora RS; Ustavno sodišče RS; Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek; Minister za infrastrukturo g. Simon Zajc; Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec; Varuh človekovih pravic g. Peter Svetina; Svet koroške regije; Mestna občina Velenje; Občina Braslovče; Občina Šmartno ob Paki; Občina Polzela; mediji). Javnost obveščamo, naj bo pozorna, katere politične stranke s figo v žepu dajejo podporo koroški hitri cesti in kdo bo moral prevzeti odgovornost za koroško prometno odrezanost,” še dodaja Verhovnik.

Jani Prednik: “Prenehajte se igrati z usodo Koroške zaradi svoje lastne promocije”

V celoti objavljamo izjavo poslanca Socialnih demokratov Janija Prednika, ki smo jo prejeli od Poslanska skupina Socialnih demokratov, glede današnjega ogleda poslank in poslancev, članov Odbora DZ za infrastrukturo na delu trase 3. razvojne osi od Šentruperta do Velenja.

Z odločitvijo večine članov in članic Odbora Državnega zbora RS za infrastrukturo, da si ti danes ogledajo del trase 3. razvojne osi od Šentruperta do Velenja, ki je po njihovem mnenju neprimerna, so padle zadnje maske teh poslancev o dobronamernosti čimprejšnje izgradnje 3. razvojne osi!

Saga umeščanja in izgradnje 3. razvojne osi tako danes dobiva novo politično razsežnost. Čas, ki so si ga za ogled izbrali poslanci, da ti »izrazijo svoj tihi protest« proti omenjenemu delu trase, je sila neprimeren, saj je pričakovati, da bo Ustavno sodišče še ta mesec razsodilo glede ustavne presoje o primernosti prostorskega umeščanja tega dela trase.

Tovrstno potezo je tako moč razumeti kot svojevrsten  pritisk na Ustavno sodišče, kar pa je še huje, gre pri tem za norčevanje iz vseh Korošcev in Korošic ter ostalih, ki se že desetletja prebijajo po neprimernih in dotrajanih cestah, ki povezujejo Koroško z ostalimi deli Slovenije in s sosednjimi državami.

Tovrstnega političnega preigravanja tako ne gre jemati kot resne in odgovorne pobude o oceni primernosti trase ali iskrene želje po čimprejšnji izgradnji 3. razvojne osi, temveč kot skrajno neodgovorno dejanje, ki je za cilj lastnega političnega interesa in dnevne všečnosti pripravljeno »zakockati« potrebe ljudi ter ignorirati nujnost ravnanja politike, da vse napore usmeri v cilj čimprejšnje izgradnje 3. razvojne osi.

Tej potezi članov Odbora Državnega zbora za infrastrukturo sva skupaj s poslanskim kolegom iz vrst Socialnih demokratov Sonibojem Knežakom odločno nasprotovala, hkrati s tem pa danes, vnovič pozivam poslanke in poslance, da nemudoma prenehajo s politikantskimi in samopromocijskimi potezami glede 3. razvojne osti ter svojo energijo raje usmerijo v aktivnosti, da do izgradnje te pride čim prej, ne pa, da to še dodatno otežkočajo!

Vir: Mladinski svet Ravne na Koroškem, Poslanska skupina Socialnih demokratov.

Dogodki