Magajnejeva: O testiranju učencev kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo

O testiranju učencev na okužbo z novim koronavirusom kot pogoju za vstop v šolo se ni nikoli razmišljalo, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Izpostavila je, da je v okviru zagotavljanja varnega delovnega okolja dana možnost za testiranje vseh zaposlenih, za katere je prepričana, da bodo to dobro sprejeli.

“Če se nekdo ne odloči za testiranje iz kakršnihkoli razlogov, je stvar delodajalca, da ukrepa glede na predpise s področja zdravja in varnosti pri delu,” je dejala Magajnejeva na današnji vladni novinarski konferenci.

Ob tem je spomnila na množičen odziv na možnost hitrega testiranja za splošno populacijo, prav tako je redno testiranje že utečeno v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih. Po njenih besedah se ljudje zavedajo, da je s tem postavljena višja stopnja varnosti in da bodo to tako sprejeli tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

Prvi je možnost hitrega testiranja zaposlenih v šolah sicer omenil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Na sobotni novinarski konferenci je dejal, da vlada pripravlja množično testiranje, s katerim bi vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojiteljev.

V nedeljo pa je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sporočilo, da je pred vrnitvijo otrok s posebnimi potrebami v šole in zavode predvideno testiranje 4800 otrok in 2700 zaposlenih v teh zavodih. Šolska ministrica Simona Kustec pa je v nedeljo zvečer na Televiziji Slovenija povedala, da preučujejo tudi možnost testiranja za učence prve triade osnovnih šol.

Preberite tudi: Otroci s posebnimi potrebami pred vrnitvijo v šole na testiranje

Medtem združenje ravnateljev ter sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture menita, da zaenkrat ni zakonske podlage za obvezno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v šolstvu. Predlagata tudi, naj bo testiranje zaposlenih na delovni dan in v dogovoru z njima.

Preberite tudi: Sviz: “Avtoritarno ukazovanje vladnih predstavnikov je preseglo vsako mejo”

Predsednik vlade Janez Janša je sicer v nedeljo dejal, da je šolstvo ena od prioritet pri sproščanju ukrepov, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami. A je dodal, da je še prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo 4. januarja možen ali ne. Vlada bo o tem po njegovih napovedih odločala sredi tega tedna.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije