Search
Close this search box.

Sviz: “Avtoritarno ukazovanje vladnih predstavnikov je preseglo vsako mejo”

Na podlagi napovedi množičnega testiranja, ki ga pripravlja vlada v upanju, da bi vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojiteljev, se je odzval tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije - Sviz. Njihovo besedilo v nadaljevanju objavljamo v celoti.

“Način, na katerega je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin učiteljstvo v soboto popoldne na praznični dan samostojnosti in enotnosti nagnal na testiranje, je nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten. Predstavnik Vlade RS je vzgojiteljem in učiteljem zažugal, da se morajo 2. in 3. januarja, na dela prosta dneva, testirati, sicer v ponedeljek, 4. januarja, ne bodo smeli priti na delovno mesto v vrtec ali učiti v šoli. Medtem ko tudi ministrica za izobraževanje že dva tedna po vseh medijih napoveduje, kako se bo ob idealnih razmerah pouk za prvo triado v šolah obnovil 4. januarja, Sindikatu, vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki je reprezentativni predstavnik interesov preko 70 odstotkov vseh zaposlenih v vrtcih in šolah, tega doslej ni omenila niti z besedo.”

Kako naj bi izgledala vrnitev v vrtce in šole, se s SVIZ-om ni pogovarjal ali usklajeval nihče. Tudi manj kot teden dni pred tem – z vključenimi prazničnimi dnevi pred nami! – o tem ne sindikat niti širša javnost ne ve nič. Tudi glede vprašanja omenjenih testiranj je SVIZ seznanjen zgolj iz izjav vladnega govorca minuli vikend, čeprav je SVIZ že v minulih mesecih večkrat predlagal razpravo (tudi) o teh vprašanjih in se je tudi zavzel za prioritetno (a prostovoljno) cepljenje zaposlenih v izobraževanju. SVIZ se sprašuje, ali obstaja pravna podlaga, da se učiteljstvu preprosto ukaže, da mora iti v prostem času na testiranje?! Kam? Na točke, kjer se opravljajo množična  testiranja? Bodo čakali v vrstah? Bodo dobili povrnjene potne stroške? Je to del njihovih delovnih obveznosti? So to nadure na dela prost dan oziroma v nedeljo? Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki se ne bodo uspeli ali se ne bodo želeli testirati? Jih bo oblast zaprla? Bodo izgubili službo?”

“To avtoritarno ukazovanje je preseglo vsako mejo! Z zaposlenimi v vrtcih in šolah predstavniki vlade – od vodje vladne posvetovalne skupine dr. Mateja Lahovnika do govorcev in ministrov – ravnajo, kot da so brezpravna raja, ki naj brez pomisleka izvrši, kar se ji ukaže, sicer pa naj drži jezik za zobmi, ker namesto njih zanje misli režim?! In v temelju te arogantne, ukazovalne, a obenem skrajno zmedene in destruktivne politike, ki že pol leta zavrača vsakršno vsebinsko dogovarjanje z učiteljstvom in ki povsem ignorira praktike ter vodstva šol in vrtcev, je ministrica dr. Simona Kustec. Njen včerajšnji nastop v oddaji Politično na nacionalni televiziji je zgolj odlična (in hkrati žalostna) ilustracija te nekompetentnosti. SVIZ zahteva, da se o načinu in pogojih testiranja učiteljstva – ki ga SVIZ ne zavrača, temveč spodbuja – šolske oblasti dogovorijo s SVIZ in da se zdajšnji ukaz o testiranju 2. in 3. januarja prekliče do dogovora s sindikatom.”

Ob vsej zmedi, ki jo s svojimi izjavami povzročajo predstavniki Vlade RS, pa SVIZ opozarja, da odločitev o začetku pouka v prvi triadi s 4. januarjem 2021 sploh še ni niti sprejeta! SVIZ predlaga, naj vlada glede na aktualno epidemiološko situacijo najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage, vse potrebno ustrezno in pravočasno skomunicira z vsemi deležniki in, upoštevaje praznične in dela proste dni, postavi bolj realen termin ter na delovne dni organizira opravljanje hitrih testov.”

Besedilo: Sandi Modrijan, tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Preberite še: Kacin: “Kdor ne bo naredil hitrega testa, v šoli ne bo učil”

Dogodki

Na podlagi napovedi množičnega testiranja, ki ga pripravlja vlada v upanju, da bi vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojiteljev, se je odzval tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije - Sviz. Njihovo besedilo v nadaljevanju objavljamo v celoti.