Search
Close this search box.

Luč sveta ugledala knjiga mnogih dih jemajočih zgodb “Hrabro srce”

Desetletja zbiranja podatkov so pripomogla, da je Hrabroslav Perger lahko uresničil svojo veliko željo napisati knjigo o Pergerjih. Danes pa smo bili priča tudi uradni predstavitvi le-te in bil je privilegij biti del večera kjer smo prisluhnili zgodbam, ki so bile z veliko mero strasti in empatije prelite in spisane v besede.

Nocoj, v sredo, 20. marca 2024, ob 17. uri je v prostorih Koroške galeriji likovnih umetnosti potekala predstavitev prve knjige Hrabroslava Pergerja.Ta nosi naslov Hrabro srce.

Hrabra domačini dobro poznajo. Ni naključje, da nosi ime Hrabro. Saj je eden tistih hrabrih ljudi, ki si upa hoditi po robu in dostikrat dokaže, da nemogoče je mogoče. Edinstvene družinske zgodbe pa so na trenutke prav osupljive in dih jemajoče.  Bogata dediščina družine Perger se uspešno prenaša na zdaj že deveto generacijo, najglobje družinske skrivnosti pa so od zdaj zbrane v knjigi – na skoraj 500 straneh. Medeni raj Perger 1757 – njihovo družinsko podjetje označuje dve stoletji in pol staro dediščino medičarske, lectarske in svečarske obrti, ki je poznana širom Slovenije, Evrope in sveta. Danes je uspešen direktor podjetja mlajši sin, Lucijan Perger.

Uvodoma je prisotne pozdravila direktorica KGLU Petra Čeh, sledil pa je nagovor župana Mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja. Ta je med drugim povedal: “Slovenj Gradca ni brez družine Perger. Tudi zaradi njih je poznan po vsej Sloveniji, Evropi in širom sveta. Komaj čakam, da vzamem knjigo v roke. Iskrene čestitke Hrabru za knjigo in verjamem, da nas boste še dolgo navduševali.”

Sledil je prijeten klepet, ki ga je vodila slovenska novinarka in publicistka Vesna Milek. Poklepetala je seveda s Hrabroslavom Pergerjem, njegovim mlajšim sinom Lucijanom Pergerjem ter avtorjem knjige Lucijanom Zalokarjem.

Milekova je “vstop” v to knjigo primerjala z vožnjo po toboganu. Zakaj? Ker je to knjiga o smehu, solzah, je ljubezenska zgodba, tudi ljubezen do športa, pa “kšeftu” in boleči izgubi. Označila jo je tudi za katarzo. Prisotne se je zagotovo najbolj ganila zgodba o pokojni ženi in mami Lei. Hrabro se spominja kako mu je rekla: “Hrabro, ti knjige nikdar ne boš napisal, preveč kompliciraš!” A jo je, pove s ponosom in ta knjiga je Lea, doda. Izjemno lep poklon karizmatični Lei. Sin Lucian pove, da jih je tragedija zaradi krute bolezni in izgube mame precej ustavila, jim podala zavedanje kaj je tisto kar v življenju resnično šteje. Zelo jih je povezala. Spominja se, da so sestra Ines, brat Boštjan in on imeli čudovito otroštvo, veliko so potovali in to jim je dalo širino, imeli so ljubezen. Dodaja: “Veliko smo se naučili. Edino kar šteje v življenju je, da si hraber in da imaš pravo srce.”

Hrabro in Lucijan sta z občinstvom delila številne simpatične zgodbe iz njihovega življenja in mnogi so se strinjali, da sta prikupen duet. Oče, ki vselej hodi iz okvirjev in malo po svoje ter Lucijan, ki ga uspešno kroti v pobegih. Z vami delimo Lucijanov zapis ene izmed zgodb: “Skupaj z mamo smo prepotovali kontinente, razen Avstralije, in opazoval sem ga, kako je s sabo ves čas nosil šop dolarskih bankovcev in jih delil pomoči potrebnim. Opazoval sem ga, kako je od nekdaj pri rdeči luči zavijal desno. Vsakič znova je plačal kazen in vsakič znova je policajem povedal, da so zaplankani idioti, saj v ZDA to ni prekršek. No, predlanskim so zakon, ki dovoljuje zavijanje desno pri rdeči, sprejeli tudi slovenski poslanci. Hrabro jih je prehitel za vsaj četrt stoletja.”

Publiko so prevzele številne izpovedi. Nekatere so bile ganljive, druge humorne. Vsi pa smo se strinjali, da je Hrabro brez dvoma živa legenda. Knjiga pa vir številnih zgodb, ki so povezane tudi z mnogimi svetovno znanimi imeni: Lucianom Pavarottijem, Dalaj lamo, družino Trump in še in še.

Za lep preplet besede z glasbo je poskrbela skladateljica in kantavtorica Ditka.

Večer smo sklenili v prijetnem druženju in Pergerjevih dobrotah. Seveda pa je velika večina radovednih obiskovalcev domov odšla s knjigo navdihujočih zgodb v roki. Preprosto težko se ji je upreti, ker je edinstvena, osebna, na trenutke presunljiva, žalostna in opisuje ljubezen Hrabrovega življenja.

Hrabro srcebo zagotovo osvojila prenekaterega bralca. Kot osvaja svet družinska edinstvena zgodba bogate tradicije medičarstva, lectarstva in svečarstva. Poklon in čestitke celi družini. Ste en sam navdih!

Dogodki

Desetletja zbiranja podatkov so pripomogla, da je Hrabroslav Perger lahko uresničil svojo veliko željo napisati knjigo o Pergerjih. Danes pa smo bili priča tudi uradni predstavitvi le-te in bil je privilegij biti del večera kjer smo prisluhnili zgodbam, ki so bile z veliko mero strasti in empatije prelite in spisane v besede.