Search
Close this search box.

Lokalne skupnosti se ponekod pripravljajo tudi na prisotnost mobilnih cepilnih enot na terenu

Akcijo Cepilni dnevi, ki bo na pobudo ministrstva za zdravje po državi potekala med 19. in 23. decembrom, bodo lokalne skupnosti poleg podaljšanega delovnega časa cepilnih centrov pospremile tudi z različnimi pozivi k cepljenju. Ob tem se ponekod pripravljajo na prisotnost mobilnih cepilnih enot na terenu.

V Mestni občini Novo mesto bodo sodelovali s širjenjem vesti o cepljenju po vseh občinskih komunikacijskih kanalih, na spletni stran in spletnih družbenih omrežjih. Občinskim javnim zavodom bodo dostavili promocijski material in še prek teh nagovarjali k cepljenju.

Organizacija cepljenja v mobilnih enotah je sicer domena ZD Novo mesto, na občini pa so se z vprašanjem o želji organizacije cepljenja izven mestnega središča obrnili na krajevne skupnosti. Odzvala je se je ena od teh, občani pa se bodo lahko tam cepili prihodnje dni. Preostalo cepljenje proti covidu-19 bo sicer enako kot zdaj potekalo v cepilnem centru pred novomeškim zdravstvenim domom.

Občane nameravajo nagovarjati tudi s pomočjo strokovnjakov, ki se poklicno ukvarjajo s covidom-19. Povabili jih bodo na lokalno televizijo, kjer bodo pripravili izobraževalne oddaje, ki jih bodo občani lahko spremljali med njenim sporedom in na občinskem YouTube kanalu, so na novomeški občini še navedli za STA.

V Mestni občini Krško bodo s sodelovanjem občine, ZD Krško, koncesionarjev in območnega združenja Rdečega križa cepljenje organizirali v cepilnem centru zdravstvenega doma in še na nekaj drugih mestih. Cepila bo mobilna skupina zdravstvenega doma in sicer v Podbočju, Velikem Kamnu, Senovem, Raki, na Zdolah, v Dolenji vasi in Velikem Trnju ter pri nekaterih koncesionarjih.

Dneve cepljenja bodo po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića opravili tudi v Ljubljani. A kot je izpostavil na današnji novinarski konferenci, je ministra za zdravje Poklukarja opozoril, naj ne pričakuje velikega rezultata, razen v primeru, da vlada napove, da bo v DZ vložila zakon o obveznem cepljenju. Zakon bi po županovi oceni sploh v tem času, ko prihajajo volitve, pokazal, kdo je tisti, ki skrbi za zdravje. “Prav zanima me, če bi kdo iz opozicije glasoval proti,” je dejal.

V Zdravstvenem domu Kranj ob tem ugotavljajo, da je “kadrovsko akcija kar zalogaj, saj naj bi poleg podaljšanega urnika v cepilnih centrih vsak dan ponudili tudi cepljenje na terenu”. ZD Kranj, Škofja Loka in Tržič se z lokalnimi skupnostmi dogovarjajo tudi za terenske obiske.

Z novogoriške občine sporočajo, da bodo prebivalce o pomenu cepljenja obveščali predstavniki zdravstvene stroke, podobno izpostavljajo tudi na ptujski občini. Kot so navedli za STA, že od začetka epidemije poskušajo občanom zagotoviti dostop do relevantnih informacij, zato vse od takrat na spletni strani objavljajo informacije o možnih preventivnih ukrepih za omejitev širjenja virusa.

Prek lokalnih medijev in družbenih omrežjih bodo k cepljenju med Dnevi cepljenja pozivale občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Cepilni center ZD Velenje, ki deluje na območju vseh treh občin, je pripravil tudi prilagojen urnik cepljenja, s čimer bo omogočena večja dostopnost do cepilnih mest. Glede na potrebe lokalnega prebivalstva so se ob tem odločili, da bo cepljenje potekalo na že znanih lokacijah, saj so izkušnje s terena pokazale, da ni izkazane večje potrebe za mobilne enote.

“Občanke in občane vabimo, da se za cepljenje odločijo zaradi lastne zaščite pred okužbo ter v izogib posledicam prebolevanja težje oblike bolezni. Čeprav je odločitev o cepljenju stvar vsakega posameznika, se zdravje vsakega posameznika v času epidemije dotika vseh nas,” so zapisali na spletni strani slovenjgraške občine. ZD Slovenj Gradec bo v Dnevih cepljenja ta izvajal po nekoliko razširjenem urniku, glede cepljenj na terenu pa bodo od ožjih lokalnih skupnosti pridobili informacije o potrebah in izraženem interesu ter glede na to tudi organizirali mobilne enote.

V koprski občini, kjer se zavedajo, da je pristop k cepljenju dobra naložba v zdravje in prava poteza za čimprejšnjo vrnitev v normalno življenje, bodo cepljenje omogočili čim širšemu krogu občanov z dodatnimi termini. Cepljenje poleg Zdravstvenega doma Koper izvaja tudi zdravstveni zavod Cor Medico, in sicer ob sredah in petkih, med Dnevi cepljenja pa mobilne cepilne enote ne bodo obratovale.

V Ajdovščini pa se lahko tisti, ki bi zaradi objektivnih razlogov, kot so problem z organizacijo prevoza v cepilni center ali gibalne omejitve, želeli cepljenje na domu, za to dogovorijo na telefonski številki 051 656 831.

Dogodki