Search
Close this search box.

Logarjeva zavrnila očitke o diskriminatornosti sistema PCT. Spregovorila tudi o pogojih za prehod v zeleno fazo

eprav so trendi števila okuženih in novih sprejemov v bolnišnice ugodni, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar opozarja, da je trenutno v enotah za intenzivno zdravljenje več kot tretjina vseh bolnikov, ki jih v bolnišnicah zdravijo zaradi covida-19. Večina je starejših od 50 let, ki bi že lahko bili cepljeni.

“Pomembno je, da se vsak, ki ima to možnost, čim prej odzove ter se odloči za cepljenje, saj bo le tako najprej zaščitil sebe, nato svoje družinske člane in hkrati omogočal, da se bo število novo okuženih v državi še naprej zmanjševalo,” je na današnji vladni novinarski konferenci glede trenutnih epidemioloških razmer poudarila Logarjeva.

Kot je še povedala, so ugodni tako trendi absolutnih številk kot odstotek pozitivnih testov, kar nakazuje na umirjanje epidemije. Vendar nas to po njenih besedah ne sme uspavati, da bi odlagali cepljenje na jesen. Takšno razmišljanje je lahko nevarno, je poudarila, saj je v primerjavi z lanskim letom, ko je bilo v primerljivem času v bolnišnici 36 covidnih bolnikov, zdaj to število bistveno večje. To pa pomeni, da je tudi virusa v populaciji bistveno več in še vedno lahko pridemo v stik z nekom, ki je asimptomatski prenašalec ali pa ima blago obliko okužbe in se je niti ne zaveda.

Logarjeva je spomnila, da se z današnjim dnem sproščajo številni omejevalni ukrepi. Precej prahu dviguje model PCT, ki prebolelim, cepljenim in testiranim omogoča določene ugodnosti. Ta model se po njenih besedah uveljavlja v vseh evropskih državah in ni nič takega, kar bi vpeljali samo v Sloveniji.

Z njim lahko bistveno prej sproščamo številne dejavnosti kot bi jih sicer. Če tega načina ne bi uvajali, bi bila v sedanjih razmerah večina lokalov še vedno zaprtih, ne bi mogli sproščati kulturnih prireditev ter prisotnosti gledalcev na športnih prireditvah,” je dejala. Opozorila je na nujnost upoštevanja vseh epidemioloških priporočil pri vstopanju na dogodke, da ne prihaja do nepotrebne gneče, saj je prav na teh mestih tveganje za okužbo največje.

Logarjeva je zavrnila očitke o diskriminatornosti sistema PCT, saj se lahko, kot je dejala, vsak odloči po svoje, bodisi za cepljenje ali testiranje, oboje pa je v Sloveniji brezplačno in dostopno vsem državljanom. Je pa po njenih besedah bistveno enostavneje, če se cepimo in tako dosežemo vse ugodnosti.

Kot je še povedala, pogoj za prehod v zeleno fazo ni le število okuženih in hospitaliziranih, pač pa tudi to, da bodo epidemiologi lahko znova začeli slediti stikom in odrejati karanteno tistim, ki se bodo znašli v visoko tveganem stiku.

Cepilni centri poročajo, da je zavračanje cepiva AstraZeneca še vedno težava. Logarjeva je dejala, da je pri odločanju za cepljenje najpomembnejše mnenje osebnega zdravnika, ki pacienta najbolje pozna ter se z njim lahko pogovori o prednostih katerega od cepiv ali nevarnostih neželenih učinkov. Splošne kampanje pri tem lahko delno pomagajo, a bistveno ustreznejši je osebni pristop, je dodala.

Na vprašanje, ali se je mogoče z AstraZeneco drugič cepiti tudi prej kot šele v 12 tednih po prvem odmerku, je odvrnila, da je to mogoče, a vse raziskave kažejo, da je imunski odgovor bistveno boljši, če se cepimo 12 tednov po prvem odmerku kot če to storimo prej. Zato so tudi izdali takšno priporočilo.

Glede prehajanja meje s Hrvaško z enim odmerkom omenjenega cepiva je povedala, da so se s hrvaškimi kolegi o tem prejšnji teden pogovarjali in jim predstavili svoje argumente, a za zdaj še niso sprejeli dokončnega mnenja o tem.

eprav so trendi števila okuženih in novih sprejemov v bolnišnice ugodni, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar opozarja, da je trenutno v enotah za intenzivno zdravljenje več kot tretjina vseh bolnikov, ki jih v bolnišnicah zdravijo zaradi covida-19. Večina je starejših od 50 let, ki bi že lahko bili cepljeni.