Search
Close this search box.

Licitacija vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu prestavljena. Kupec tudi iz Turčije

V Slovenj Gradcu so v polnem teku priprave na licitacijo vrednejšega lesa. Vendar imajo letos zaradi vremena precej težav pri pripravah na 17. licitacijo.

Letošnja, že 17. licitacija, ki jo pripravljajo Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije, se zaradi vremena prestavi.

Dovoz hlodovine za letošnjo licitacijo najboljšega lesa se je začel 3. januarja in naj bi po prvotnih načrtih trajal do 18. januarja 2023. Kot nam je sporočila Klavdija Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, so dovoz hlodovine prestavili na termin od 16. 1. 2023 do 1. 2. 2023. Ampak glede na trenutno stanje in napovedi tudi ta interval očitno ne bo mogoč. Ogled za kupce so načrtovali od 6. 2.-14. 2. 2023, Dan odprtih vrat pa 28. 2. 2023.

»Nekaj hlodovine so lastniki sicer že pripeljali, ampak smo ves les zložili na kup, ob rob razstavnega prostora. Nemogoče je hlodovino razstavljati v ta razmočen teren. Fantje niti ne želijo “riniti” v blato s svojo mehanizacijo, saj so poškodbe mehanizacije in tal prevelike,« je povedala Klavdija Jeromel.

S tem problemom se organizatorji soočajo že nekaj časa, a tako hudo, kot je letos, še nikoli ni bilo. Lokacija licitacije se namreč že 16. let spreminja, organizatorji vsako leto sami iščejo optimalne možnosti.

»Zavedamo se, da MO SG nima tako velike površine utrjenega terena, kot ga potrebujemo mi (govorimo o cca 7-10 ha površine), ampak tudi mi ne moremo delati na takem terenu.
Rešitev vidimo morda v obstoječi lokaciji, z možnostjo vmesnih poti, se pravi, da bi v travnik naredili poti z nasipom peska, filca, ki se lahko potem odstrani. Nikakor nimamo namena spreminjati travnika oz. namembnosti površine. Še vedno bi se v preostalem delu leta izvajala košnja teh travnikov. Tu bi morali doseči dogovor s Skladom kmetijskih zemljišč. Pričakujemo tudi pomoč s strani MO SG. V kolikor se ta problem ne reši, ne izključujemo možnosti, da se licitacija seli v drugo občino,«
sporočajo organizatorji.

Glede na napovedi vremena in interes lastnikov hlodovine, verjetno dovoza hlodovine ne bodo zaključili 1. 2. 2023. Vsem lastnikom bodo omogočili dovoz hlodovine na razstavni prostor. V kolikor bodo zopet podaljšali termine, bodo o tem javnost obvestili pravočasno na spletni strani www.tiama.si.

Prav tako o podaljšanju terminov licitacije sproti obveščajo kupce, saj je zanje zelo pomembno, da si pravočasno rezervirajo nastanitve. Licitacija z vsakim letom dobiva nove razsežnosti tako na strani lastnikov kot na strani kupcev, zato je za organizatorje še toliko pomembno, da se problem prostora čim prej reši. Zelo si namreč želijo, da licitacija ostane v Mestni občini Slovenj Gradec.

Letošnji lastniki hlodovine, ki sodelujejo na dražbi, so poleg Slovencev tudi Hrvati, Avstrijci – ti v okviru svojih društev organizirajo dovoz hlodovine in jih je vsako leto več, letos bodo na licitaciji sodelovali prvič tudi Madžarski lastniki.

Kupci prihajajo iz Slovenije ter vseh sosednjih držav, Švice, Nemčije, Portugalske, Kitajske, letos prvič tudi iz Turčije. Kupec iz Južne Koreje še ni potrdil prihoda, se pa zanima za dražbo.

Klavdija Jeromel je še dodala: »Organizatorji se zavedamo, da z izvajanjem dražbe v trenutnih vremenskih razmerah pomeni tudi več blata na razstavišču. Del ceste bomo zaprli, z lokalnimi gasilci se bomo dogovorili za sprotno čiščenje ceste, javnost in bližnje stanujoče pa resnično prosimo za razumevanje


Dogodki

V Slovenj Gradcu so v polnem teku priprave na licitacijo vrednejšega lesa. Vendar imajo letos zaradi vremena precej težav pri pripravah na 17. licitacijo.