Search
Close this search box.

Letošnjo Bernekerjevo nagrado prejme Koroški deželni teater. Kdo so še prejemniki?

Znani so dobitniki Bernekerjevih odličij za leto 2023.

Komisija za podelitev Bernekerjevih priznanj podeli v posameznem letu eno Bernekerjevo nagrado in največ tri Bernekerjeve plakete. Nagrado so poimenovali po slavnem slovenjgraškem kiparju Francu Bernekerju, ki je deloval na področju ateljejskega kiparstva in male plastike, nagrobnega kiparstva in javnih spomenikov. Že za časa življenja je užival ugled, vendar je zaradi majhnega števila naročil na Slovenskem težko uveljavljal svoje zamisli.

Franc Berneker velja za ustvarjalca, ki je prelomil z akademsko kiparsko tradicijo in uveljavil modernistični izraz. Njegov študij je na Dunaju potekal v okvirih tradicije in dobrega obrtnega znanja, med bivanjem na Dunaju pa je osvajal tudi prvine secesije, simbolizma in socialno pogojenega realizma.

Njegovo najbolj znano in cenjeno delo je Trubarjev spomenik (1910; v parku nasproti Moderne galerije), ki velja za prvo slovensko modernistično javno plastiko. Zaradi poudarjene simbolike ima posebno mesto tudi vodnjak sv. Janeza Nepomuka (1911–13) v Kranju.

Komisija za podelitev Bernekerjevih priznanj je odločila, da Bernekerjevo nagrado v letu 2023 prejme Gledališko združenje Koroški deželni teater, prejemniki Bernekerjevih plaket v letu 2023 pa so: Ljudske pevke Lastovke, Erika Breznik in Tomaž Pačnik.

Podelitev Bernekerjevih odličij bo potekala na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja 2023 ob 18. uri, v Kulturnem domu Slovenj Gradec.

Spremljajte nas in kmalu boste zvedeli kdo so prejemniki in zakaj so prejeli nagrade.

Znani so dobitniki Bernekerjevih odličij za leto 2023.