Search
Close this search box.

Letošnja licitacija vrednejšega lesa bo na Koroškem ponovno na novi lokaciji

Na Koroškem so v polnem teku priprave na licitacijo vrednejšega lesa. Predvidoma konec tega tedna, predvsem pa v prihodnjem tednu v bližini Slovenj Gradca pričakujejo prve kamione z lesom iz cele Slovenije in tudi tujine, je za STA dejal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline. Pričakuje podoben obseg licitacije kot lani.
Fotografija je simbolična

Letošnja licitacija vrednejšega lesa bo na Koroškem ponovno na novi lokaciji. Prirediteljem namreč doslej še ni uspelo zagotoviti stalnega mesta za izvedbo licitacije, ki bo letos 16. po vrsti in po navedbah organizacijske ekipe velja za največjo v Srednji Evropi.

Lani je licitacija potekala na območju poslovne cone Pameče, letos pa bodo za izvedbo dogodka najeli slabih osem hektarjev veliko zemljišče ob Podgorski cesti v bližini trgovine Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge. Zemljišče bodo za čas izvedbe licitacije najeli od državnega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, čakajo še na podpisano dokumentacijo, je pa vse dogovorjeno, je povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo pripravlja skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Prve hlode bodo na lokacijo letošnje licitacije začeli dovažati predvidoma konec tega tedna, ko bo vreme hladnejše in tla bolj zamrznjena. Predvsem pa veliko kamionov z vrednejšimi sortimenti lesa pričakujejo prihodnji teden.

Dovoz hlodovine bo potekal do 18. januarja, morda še kakšen dan dlje, nato bodo kupci imeli možnost od 25. januarja do 4. februarja opraviti oglede in oddati ponudbe, 4. februarja ob 10. uri bo nato odpiranje ponudb.

Rezultate običajno razglasijo ob zaključku licitacije, na dnevu odprtih vrat, ki je letos predviden 18. februarja, dogodek pa bodo izvedli v skladu s takrat veljavnimi epidemiološkimi ukrepi, je povedal Jeromel. Pričakuje podoben obseg licitacije kot lani, ko je bilo prodanih okoli 4000 kubičnih metrov lesa, skupno pa je licitacija obrnila za od 1,2 do 1,3 milijona evrov denarja.

Nedavna licitacija vrednejšega lesa v organizaciji družbe Slovenski državni gozdovi po Jeromlovih besedah na licitacijo lesa na Koroškem ne bo bistveno vplivala, saj je družba prodajala les iz državnih gozdov, ki pa je bil na licitacijah na Koroškem zadnja leta zastopan v manjšem obsegu.

Večina lesa na naši licitaciji je bila vsa leta iz privatnih gozdov,” je spomnil Jeromel in dodal, da je tudi letos zanimanje med zasebnimi lastniki iz vse Slovenije za sodelovanje na licitaciji na Koroškem veliko, prav tako je zanimanje veliko med kupci, predvsem med Avstrijci, Nemci in Italijani. Vsako leto pa na licitacijo na Koroškem pridejo tudi kupci iz Kitajske, Hrvaške, Češke, Švice in tudi drugih držav.

Lanska licitacija je bila po ponujeni količini druga največja, skupno je 568 prodajalcev ponudilo 3960 hlodov v skupni izmeri 4076 kubičnih metrov lesa. Lani je ponudbe oddalo rekordnih 46 kupcev. Najvišje cene na licitacijah dosegajo hlodi gorskega javorja rebraša.

Dogodki

Na Koroškem so v polnem teku priprave na licitacijo vrednejšega lesa. Predvidoma konec tega tedna, predvsem pa v prihodnjem tednu v bližini Slovenj Gradca pričakujejo prve kamione z lesom iz cele Slovenije in tudi tujine, je za STA dejal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline. Pričakuje podoben obseg licitacije kot lani.