Search
Close this search box.

Lepo nedeljo bodo v Črni obeležili s prihodom novega župnika

Mag. Toneta Vriska bo v Črni nasledil mag. Robi Sekavčnik.

Danes, 4. avgusta, ko goduje sv. Ožbolt, župnijski zavetnik, se bodo Črnjani zbrali v domači cerkvi pri slovesni maši, ki bo posvečena tudi prihodu novega župnika, mag. Robija Sekavčnika, ki je z bogoslužjem v fari začel 1. avgusta ter s tem uradno prevzel poslanstvo pokojnega, dolgoletnega črnjanskega župnika mag. Toneta Vriska.

Mag. Robi Sekavčnik, kaplan v Slovenskih Konjicah, je razrešen kaplanske službe in imenovan za upravitelja župnij Črna, Javorje in Koprivna ter za profesorja predmeta Vera in kultura na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška. Ob tem pa je Franc Brglez, župnik in dekan na Prevaljah, razrešen souprave župnij Črna, Javorje in Koprivna, so sporočili iz ljubljanske nadškofije.

Kot navajajo na spletni strani druzina.si, je že tradicija, da v osrednjem katoliškem tedniku na prvo avgustovsko nedeljo objavijo osebne spremembe in premestitve duhovnikov. Letos 76 duhovnikov z avgustom sprejema drugo mesto. Pri župnikih je napisano, da so se »odpovedali župniji« in bili imenovani na drugo mesto. Vsak župnik je namreč z odlokom postavljen v župnijo in ima pravico do stalnosti (prim. kan. 522 Zakonika cerkvenega prava). Zato se duhovnik pri premestitvah, potem ko se je pogovoril s svojim škofom, odpove službi, v kateri je deloval, da sprejme novo službo (prim. kan. 191, 1 Zakonika cerkvenega prava). Ta odpoved ne pomeni, da tiste službe oziroma župnije ni imel rad, pač pa, da je pripravljen sprejeti škofovo odločitev glede premestitve. Če se je župnik službi odpovedal, je to naredil zato, da ga je škof lahko imenoval, kakor sta bila prej dogovorjena, za župnika v drugo župnijo ali drugo službo. Enako velja tudi za tiste, ki so bili »razrešeni« določene službe. Ta razrešitev pomeni predvsem končanje ene službe in sprejetje nove. Celoten letošnji seznam najdete TUKAJ.

Cerkev Črna na Koroškem. FOTO: Arhiv Koroške Novice

Župnija Črna na Koroškem je rimskokatoliška teritorialna župnija dekanije Dravograd-Mežiška dolina koroškega naddekanata, ki je del nadškofije Maribor.

Župnija Črna se prvič omenja leta 1137 kot podružnica Šmihela pri Pliberku. Kar 326 let, od leta 1461 do leta 1787, je pripadala ljubljanski škofiji. Samostojna župnija je postala leta 1616. Župnijska cerkev stoji v središču Črne in je posvečena sv. Ožboltu, zavetniku koscev, živine in proti kugi. Je primer enovito zasnovane neoromanske arhitekture, sedanjo podobo pa je dobila leta 1885, ko je bila po požaru obnovljena in posvečena. Poleg glavnega oltarja s podobo sv. Ožbolta, kralja s krono, žezlom in ptico v roki sta v cerkvi še dva stranska oltarja (Marijin in Križev). Lepo stropno poslikavo krasijo freske z upodobitvami svetnikov. Vitraži ob glavnem oltarju nosijo podobe sv. Srca Jezusovega in Marijinega.

Kdo je Robi Sekavčnik?

Ravenčan mag. Robi Sekavčnik je na pobudo takratnega ravenskega kaplana, skupaj s sošolci že v četrtem razredu postal ministrant. Na Ravnah je živel vse do zaključka Srednje strokovne zdravstvene šole Slovenj Gradec. Postal je tudi ‘farški’ nogometaš, bralec, igralec, kitarist, pevec in se med drugim pridružil tudi skavtom, kjer je deloval kot skavtski voditelj … S prijatelji je igral v glasbeni skupini Prava pot. Svoj prosti čas pa je preživljal v župnišču. Pri tem je potrebno omeniti, da gospod Sekavčnik še vedno uspešno brca žogo, med drugim se je lani udeležil tudi 7. evropskega prvenstva duhovnikov v malem nogometu.

Po končanem srednješolskem izobraževanju se je vpisal na študij teologije. Prvo teološko znanje je pridobival v Mariboru, nato v Ljubljani, šel na študentsko izmenjavo na Teološko fakulteto v Zagreb in se vrnil na magistrski študij teologije v Ljubljano. Junija leta 2016 je uspešno magistriral. Študij mu je dal osnovno znanje za duhovništvo, osebnostno in duhovno pa je zorel na številnih duhovnih vajah, osebnih poglabljanjih in romanjih. Izkušnje dela oziroma prakso je pridobival v Slovenski Bistrici in v Slivnici ter Kamnici pri Mariboru. V diakona pa je bil posvečen 4. oktobra 2015 v cerkvi sv. Egidija na Ravnah, kjer je 3. julija 2016 opravil tudi novo mašo in bil istega leta imenovan za kaplana v Slovenskih Konjicah, kjer je deloval do premestitve v Črno.

Tako bo gospod Sekavčnik danes s slavnostno mašo, ki bo ob 9.00, v Črni »uradno« prevzel delo mag. Toneta Vriska, ki je bitko z boleznijo izgubil letos januarja, o čemer smo pisali tudi na strani Koroških Novic. Naj še omenimo, da je v tem vmesnem času v Črni maševal tudi mag. Stanislav Nežič, ki v župniji ostaja tudi naprej in bo ob dnevih, ko bo gospod Sekavčnik predaval na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru, kot duhovni pomočnik prevzel njegovo delo.

Vir: druzina.si, Nadškofija Maribor, Občina Črna

Dogodki

Mag. Toneta Vriska bo v Črni nasledil mag. Robi Sekavčnik.