Search
Close this search box.

Lekovi raziskovalci prejemniki nagrade Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

Medtem ko situacija glede Lekove prevaljske tovarne še vedno ni dokončno razjasnjena je bil Lek ponovno izbran med najuglednejše delodajalce, v izboru za leto 2018 je zaostal zgolj za Krko.

Najuglednejši delodajalec 2018 znova Krka, na drugem mestu Lek

Lekovi sodelavci pa so se zelo dobro odrezali tudi na slavnostni akademiji Slovenske znanstvene fundacije, kjer je bilo podeljenih 13 priznanj Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju tistim posameznikom oziroma skupinam, ki so izkazali izjemne dosežke pri komuniciranju znanosti z različnimi javnostmi. Nagrada je najvišje in edino priznanje, namenjeno raziskovalcem, umetnikom, učiteljem in novinarjem, ki se skozi svoje delo odlikujejo v komuniciranju znanosti, predvsem pa s promocijo pomena znanosti v splošni javnosti.

Dr. Vesna Stergar iz Razvojnega centra Slovenija in dr. Dušan Teslić iz Bioloških učinkovin Mengeš sta med letošnjimi prejemniki nagrade Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju znanosti. Prejemnika nagrade sta se izkazala kot izvrstna promotorja znanosti in iskalca novih rešitev ter povezav v svojem oddelku, širšem kolektivu podjetja in tudi s celotnim slovenskim raziskovalnim prostorom.

Dr. Zlatko Pflaum iz Bioloških učinkovin Mengeš je prejel posebni častni naziv »zvezda« Slovenskega festivala znanosti, in sicer za zasnovo in izvedbo inovativne delavnice za otroke, kjer jim je z miselnimi eksperimenti prikazal pomembnost inovativnega razmišljanja. Družba Lek pa je prejela priznanje za odlično partnerstvo pri organizaciji 24. Slovenskega festivala znanosti.

Priznanje Prometej znanosti za življenjsko delo je prejela dolgoletna novinarka časnika Delo Dragica Bošnjak, ki je večino svoje novinarske poti posvetila pisanju o dosežkih slovenskih raziskovalk in raziskovalcev ter novostih v znanosti, predvsem s področja medicine.

Za Lekove sodelavce je to že druga nagrada Prometej znanosti – pred tremi leti so jo namreč prejeli za odličnost komuniciranja projekta Regijski BioCamp 2015. Z nagrado družba dokazuje skrb za razvoj in napredek znanosti v odnosu do širše javnosti in ustvarja pomembne povezave med akademskim svetom ter industrijo.

Dr. Vesna Stergar in dr. Dušan Teslić sta za svoje delo prejela že številna priznanja tako doma kot v mednarodnem merilu, nagrada Prometej znanosti pa je dokaz njunega pomembnega doprinosa h komuniciranju znanosti v širši javnosti. Raziskovalca sta se izkazala z ustvarjanjem inovativnega delovnega okolja, razvijanjem in vzdrževanjem številnih dolgoročnih sodelovanj z različnimi partnerji in sooblikovanjem programa dela.

Oba veliko časa in energije posvečata tudi sodelovanju s fakultetami in inštituti ter si prizadevata za krepitev odnosa med gospodarstvom in znanostjo. »V znanosti smo uspešni le takrat, ko skupaj gradimo okolje, ki spodbuja ustvarjalnost in v nas aktivira inovativno mišljenje. Zavedava se, kako pomembno je, da tudi širša družba prepozna pomen znanosti v našem življenju in da jo moramo ljudem približati na razumljiv način. S tem ustvarjamo tudi nove talente in ambasadorje, ki bodo krojili naš uspeh v prihodnosti. Nagrada je dokaz, da sva na pravi poti, in še naprej se bomo trudili, da razvoj znanosti skupaj z inovativnostjo komuniciramo kot našo temeljno vrednoto in ustvarjamo nove povezave s širšo družbo,« sta ob prejemu nagrade dejala dr. Vesna Stergar in dr. Dušan Teslić.

Slovenska znanstvena fundacija vsako leto izbere tudi najzanimivejšega in najbolj inovativnega komunikatorja znanosti na dogodku Slovenski festival znanosti, ki ga od leta 1994 tudi organizira. Zvezda Slovenskega festivala znanosti za leto 2018 je dr. Zlatko Pflaum, ki je ob sodelovanju sodelavca Janka Ignjatovića pripravil delavnico, kjer sta predstavila inovativnost kot način razmišljanja, delovanja in ustvarjanja. Predstavitev je potekala v obliki delavnice z več miselnimi eksperimenti. Z njihovo pomočjo so udeleženci spoznali, na kaj vse morajo biti pozorni, ko iz teorije inovativnosti preidejo v prakso.

Več iz istega kraja